– Drit i hva alle andre sier og bare kjør på

Hockeytalentet Markus Søberg har vendt tilbake til norsk hockey etter et tøft opphold i Canada, men råder likevel andre unge talenter til å følge utenlandsdrømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Markus Søberg var bare 16 år gammel da han valgte å forlate venner og familie hjemme i Norge for å satse på hockeykarrieren i Sverige. Da TV 2 møtte den nå 20 år gamle gutten innrømmet han at det var vanskelig å skulle klare seg selv i så ung alder, men bedyrer at han ville gjort det samme igjen.

– Det var jo vanskelig i starten å skulle handle, passe på penger og alt det der, men det var utrolig kult. Det var viktig for meg å dra ut på det tidspunktet, og jeg kom til en bra klubb, så jeg angrer ikke på det i det hele tatt, sier han.

Søberg forteller at han lærte mye i Sverige som han tror han kunne gått glipp av ved å bli værende i Norge.

– Jeg hadde bra trenere i Frölunda som tok utrolig bra hånd om meg og lærte meg masse små detaljer som jeg kanskje ikke hadde lært i Norge på den tiden der.

Fikk dårlig behandling

Oslogutten stortrivdes i den svenske klubben Frölunda, men flyttet etter hvert til Canada for å spille for Windsor Spitfires. Overgangen fra svensk til kanadisk hockey var stor, og Søberg forteller at han trivdes dårlig i Canada.

– Det var ikke særlig menneskelig. Alle kan ta i mot mye, men man kommer til et punkt der det går over streken og da er det nok. Det var mange spillere som dro derfra frivillig, inkludert meg, for jeg gadd ikke å bli behandlet sånn. Det er forskjell på å bli behandlet tøft og det å rett og slett bli behandlet dårlig. Så da sa jeg bare at dette her gidder jeg ikke lenger, også dro jeg.

– Har du noen råd til unge spillere som ønsker å gjøre det samme som deg?

– Det er bare å kjøre på og ikke være redd for å spille din hockey. Bare drit i hva alle andre sier om deg der borte og kjør ditt eget løp. Det lærte jeg meg etter det første året. Litt sent kanskje, ler Søberg.

For stor overgang

Den tidligere landslagsspilleren Erik Ryman, som nå er agent for blant andre Mats Zuccarello Aasen, mener man skal tenke seg om før man hopper på første mulighet til å få spille hockey i utlandet.

– Det er forståelig at de største hockeytalentene, som enda ikke har fullført skolegang, ønsker å reise ut av landet for å satse på hockey-karrieren, men overgangen til USA eller Canada vil for de aller fleste bli for stor i så ung alder. Sånn sett er det en bedre løsning å for eksempel reise til Sverige, som foreløpig har et bedre tilbud enn man får i Norge, og utvikle seg videre der før man eventuelt fortsetter reisen, sier Ryman.

Agenten oppfordrer til å ta vare på det trygge man har rundt seg så langt det lar seg gjøre.

– Generelt sett mener jeg det er lurt å holde seg til den tryggheten man har her hjemme i Norge, med familie og venner, så lenge som mulig.

Ryman får støtte fra sportssjefen ved WANG Toppidrett, Anders Blegeberg, som er trygg på at man kan bli proff selvom man blir i det norske hockey-systemet til man har blitt voksen.

– Alle de norske som nå har blitt proffe og lever av ishockey har gjennom mye trening utviklet seg og fått en viktig rolle i sine lag. Og det er de rollene man er ute etter. At man hele tiden mestrer rollene og at støtteapparatet har tro på det du gjør, sier Blegeberg

Vil til utlandet igjen

Markus Søberg, som nylig signerte for Vålerenga, lar ikke de dårlige opplevelsene i Canada gå ut over utenlandsdrømmen, og er klar på at han ønsker å komme seg ut på ny.

– Håpet er at jeg skal komme meg til Sverige igjen etter den sesongen her, og forhåpentligvis få en mulighet til å få kontrakt. Men det er vanskelig. Det er mye bra spillere, så det er umulig å si hva som skjer. Kanskje jeg tar et år til i Vålerenga, kanskje tre år til, det er umulig å si. Men jeg, som alle andre hockeyspillere, ønsker å komme meg ut igjen selvfølgelig, så jeg får bare jobbe hardt og se hva som skjer, sier han.