Arsenals enkle FA-cupvei: – Soleklart at det er flaks

Arsenal har vunnet FA-cupen to ganger på rad etter fordelaktige trekninger. Onde tunger vil ha det til at trekningen er fikset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal-Hull | 13.45 på TV 2 Sport Premium og i livesenteret.

Det var unison enighet om at Arsenal var heldig med trekningen av femte runde i FA-cupen da de for tredje året på rad skal møte Champonship-laget Hull i turneringen.

Første gangen var da de møtte tigrene på Wembley i finalen de vant 3-2 i 2014, mens i fjor møttes de allerede i 3. runde. Arsenal vant 2-0 på sin vei mot å forsvare cuptriumfen.

London-laget har vunnet FA-cupen to år på rad, men andre lags supportere hevder at det er mye takket være en fordelaktig trekning.

– Sjokk at Arsenal fikk en ny hjemmekamp. Er det Wenger som foretar trekningen? spurte tidligere Tottenham-spiller Micky Hazard.

Andre igjen stiller spørsmålstegn ved at Arsenal og cupen er sponset av samme selskap.

– Jeg tror det er liten grunn til å mistenke varme kuler eller andre måter å fikse trekningen på, flirer TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Det er soleklart at det er flaks med i bildet, men det er slik FA-cuptrekningen er. Det er jo derfor man får storoppgjør tidlig, og kamper som Chelsea-Manchester City på søndag. Arsenal er nok ikke det eneste laget som har vært heldige de siste årene, eller gjennom historien.

Til tross for at den engelske cupen trekkes helt tilfeldig og uten føringer, er det mulig å forstå hvorfor noen mener laget fra Nord-London trosser alle sannsynlighetsgrenser og får fordelaktig behandling.

Slapp å reise ut av London

Ni av de elleve siste kampene der de kunne blitt trukket hjemme eller borte er endt med kamp på Emirates.

I 2014 slapp de faktisk å reise ut av London, med bare hjemmekamper frem til semifinalen mot Wigan på Wembley. De slo ut Tottenham og Liverpool på veien, men slet mest på nøytral grunn i semifinale og finale.

Mot Wigan måtte de ha straffer for å avgjøre, mens de havnet under 0-2 mot Hull før de snudde kampen, og Aaron Ramsey avgjorde på overtid.

Rekke med kamper: Tottenham 2-0 (h), Coventry 4-0 (h), Liverpool 2-1 (h), Everton 4-1 (h), Wigan 1-1 (4-2 etter straffer) (n), Hull 3-2 eeo (n)

Old Trafford det største hinderet

I 2015 var motstanden gjennomgående svakere på papiret, men Wengers menn måtte ut av London mot både Brighton og ikke minst Manchester United. Danny Welbeck scoret seiersmålet på Old Trafford som tok dem til semifinalen.

I semifinalen ventet Championship-laget Reading som ble en tøff nøtt å knekke. En keepertabbe av Adam Federici i 1. ekstraomgang ble avgjørende. Finalen mot Aston Villa ble plankekjøring.

Rekke med kamper: Hull 2-0 (h), Brighton & Hove Albion 3-2 (b), Middlesbrough 2-0 (h), Manchester United 2-1 (b), Reading 2-1 (n), Aston Villa 4-0 (n)

Arsenal lekte med Aston Villa

I 2016 har Arsenal så langt fått tre hjemmekamper, en mot et nedrykkstruet Premier League-lag, og to mot Championship-motstand.

Dersom «The Gunners» slår Hull for tredje året på rad og får hjemmekamp neste gang, vil de nok en gang kunne vinne FA-cupen uten å reise ut av London.

Rekke med kamper: Sunderland 3-1 (h), Burnley 2-1 (h), Hull (h)

Viktig turnering for Arsenal

Arsenal er med sine 12 FA cup-triumfer det laget som har vunnet turneringen flest ganger, og Wengers seks troféløft er det meste noen manager har foretatt. (Delt med Aston Villas George Ramsay.)

Dersom Arsenal går hele veien denne sesongen og tar FA-cupen for tredje året på rad vil det være engelsk fotballhistorie. Det vil være første gang på 130 år at noen klarer det.

Blackburn, som søndag møter West Ham i sin femterundekamp, vant tre ganger på rad mellom 1884 og 1886. Det eneste andre laget som har klart det var Wanderers, en klubb som opphørte i 1883, vant turneringen i 1878, 1879 og 1880.

– FA-cupen har fått litt betydning for Arsenal. Wenger vant jo the Double i sin første sesong for klubben, og det var i den turneringen han endelig fikk slutt på trofétørken. Det vil nok bety noe om de kan klare å ta tre på rad, sier Øyvind Alsaker.

– Det er et gjevt trofé, men ikke pri 1. Det er bak ligaen og Champions League uansett. Men hvis de kan vinne det, uten å ofre for mye, så gir de såklart alt for det.

Og i en hektisk kampinnspurt er det selvsagt til stor nytte om kampene foregår på hjemmebane, og gjerne mot antatt svakere motstand.

– Det vil være en kjempefordel, både for FA cup-sjansen og mulighetene for å lykkes i andre turneringer, om de fortsetter å få hjemmekamper. Det å slippe å reise, selv om det bare er i England, betyr nok en del, sier Øyvind Alsaker.