DYRT: Denne leiligheten, på 24 kvadratmeter, ble svært dyr for kjøper. Foto: Aktiv eiendom
DYRT: Denne leiligheten, på 24 kvadratmeter, ble svært dyr for kjøper. Foto: Aktiv eiendom

spinnville priser – 24 kvadrat for 2.460.000 kroner:

– Folk bør virkelig tenke på hva de har råd til

Ville budrunder og skyhøye priser fortsetter å prege boligmarkedet. Selv meglerne begynner å bli bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere denne uken fortalt om en toroms leilighet sentralt i Oslo som mandag ble solgt for 100.000 per kvadratmeter.

Tirsdag ble det gjort et enda mer ellevilt salg, da en leilighet på 24 kvadratmeter ved Alexander Kiellands plass gikk for 2.460.000 kroner.

Det er 102.500 kroner per kvadratmeter.

– Det ble litt av et salg, jeg er overrasket over at det gikk så høyt, sier mekler Christian Wahl i Aktiv Eiendomsmekling.

Det var han som sto for salget. Totalt var det rundt 40 personer som var innom på visning, og åtte personer var med i budrunden.

– Folk bør tenke på hva de faktisk har råd til

Wahl er ikke bare glad for utviklingen vi har sett i hovedstaden den siste tiden, med svært høye kvadratmeterpriser. Han er bekymret for betalingsevnen.

– Dette er en kvadratmeterpris som ikke har vært uvanlig sentralt i Oslo og på Tjuvholmen. I dette området var dette utenkelig for et år siden. Slik jeg ser det er ikke dette bra for markedet. Det er mange foreldre som er med på å presse opp prisene, særlig på disse små leiliighetene, og unge folk låner opp til absolutte maksgrenser hos bankene, sier han.

Han er bekymret for at enkelte, selv om det ikke er tilfellet i akkurat denne saken, kanskje bruker mer penger enn de faktisk har råd til.

– Folk bør tenke på hva de faktisk har råd til. Det skal betales for også, sier han.

– Viser desperasjonen

Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, blir overrasket når han hører om kvadratmeterprisen på 102.500 kroner på Alexander Kiellands plass.

– Hadde dette vært på vestkanten i Oslo, så hadde jeg ikke blitt like overrasket, selv om prisene i seg selv er svært høye, sier Øye.

Han har selv vokst opp på Alexander Kiellands plass og kjenner området godt.

– At en 24 kvadratmeters leilighet blir solgt for en så høy pris der, beskriver trykket som er i Oslo nå. Det viser desperasjonen til boligkjøperne som må bo sentralt i hovedstaden. Dette trykket kommer ikke til å forsvinne mer det første. Ikke før det bygges mer i Oslo sentrum, sier Øye som er bedriftsøkonomen og bygningsingeniør.

Allikevel mener han at motstanden fra kjøperne blir høyere og høyere.

– Når man er oppe i så elleville priser, så vil kjøperne reagere. Over 100.000 per kvadratmeter er langt høyere enn nybyggpriser. Vi har nok ikke nådd taket, men vi presser godt opp under, sier Øye.

– En idiotisk debatt

Han er i likhet med megleren enig i at de unge presses ut av markedet.

– Eldre mennesker har fått en gavepakke ved å tjene seg rike bare på å bo i leilighetene sine i mange år mens boligprisene har eksplodert. Nå har samfunnet endret seg og det er flere unge mennesker som trenger og bør bo sentralt i hovedstaden. Konsekvensen av er at unge som ikke har foreldre som kan overføre verdiene sine, blir skjøvet ut av markedet og inn i et leiemarked som fungerer enda dårligere.

Øye mener politikerne og byrådet i Oslo ikke bare har sovet i timen, de har ikke engang vært tilstede i timen.

– Det blir tilslutt en helt idiotisk debatt hvis unge ikke har råd til å bo sentralt i Oslo. Man ønsker jo en befolkningssammensetning som ikke bare inneholder gamle gubber. Løsningen må være å bygge mer. Selv om det ikke er politikernes ansvar å bygge boliger, så er det deres ansvar å tilrettelegge for at private aktører kan bygge enklere og raskere enn i dag, sier Øye.