Slik ble Joachim (23) en av Norges største stjerner på YouTube

– Jeg mistet vennekretsen min og hadde til slutt bare online-verdenen igjen.

Våren 2013 starter Joachim Haraldsen (23) YouTube-kanalen «Noobwork», og straks begynner abonnentene å tikke inn.

Innen november samme år skjønner Joachim at han kan leve av hobbyen sin – som er å legge ut videoer på nett av at han spiller dataspill og kommenterer underveis.

– Det er litt som å se på sjakk eller langrenn, bare at man ser på at noen spiller data, forklarer han med et glis.

Og glise har han all grunn til. Med månedlige inntekter i 100 000-kronersklassen, gjennom reklame på YouTube og ulike kommersielle samarbeid, er det utvilsomt god business å gjøre suksess på nett.

Rollemodell

Mens de godt voksne fremdeles tyr til klassiske TV-kanaler, vokser den yngre generasjonen opp med nye medievaner – og nye mediestjerner.

Blant Joachims mer enn 130 000 følgere, eller abonnenter, er en stor del barn og unge. Han understreker at han er bevisst på å ha et «hyggelig ordbruk» i videoene sine.

– Jeg har ikke samvittighet til å lære barna noe jeg ikke kan stå inne for, sier han.

For det er det barna gjør. De lærer. Joachim tror det er én av grunnene til at de vil se på at andre spiller.

Se hele intervjuet med Joachim i God morgen Norge i videovinduet øverst.

Supportergjenger

– Og så er det fascinerende, folk gjør ting på andre måter enn en selv. Man lærer, blir underholdt, og så blir man glad i de ulike personlighetene. Det er som store supportergjenger, forklarer Joachim.

Fellesskapet er en viktig faktor i «gamer»-verdenen. For Joachim var det avgjørende for at han satset som han gjorde.

– Det begynte med skoloise (skjevheter i ryggsøylen red. anm.), og jeg måtte operere. Det viste seg at det var brudd i ryggen, forteller han.

Joachim var 16 år, og ble mer eller mindre sengeliggende de neste tre årene. Videregående droppet han ut av. Vennene forsvant. Nettet ble redningen. Online-vennene der. Og YouTube-kanalen han til slutt startet.

– Jeg er veldig privilegert som kan leve av hobbyen min, det er utrolig kult, sier han.

Spontankjøpte leilighet

Joachim har fremdeles «kontor» hjemme på gutterommet i Nittedal, men forteller at det står en leilighet og venter på han.

Han har bare ikke rukket å flytte dit ennå.

– Jeg satt og kjeda meg litt på nyttårsaften da jeg så en kul leilighet. Så la jeg inn bud og fikk den, sier han med et smil.

Men foreløpig holder han altså til i barndomshjemmet, for arbeidsdagene er veldig travle.

Trening og kosthold

– Jeg bruker faktisk mindre tid enn mange tror på selve gamingen, kanskje 4-5 timer om dagen, men så redigerer jeg i 4-5 timer etterpå, og svarer på mailer og slikt, forklarer han.

Han passer også på å få trent minst tre ganger i uka, og er opptatt av riktig kosthold.

– De beste i verden i for eksempel «World of Warcraft» er topptrente karer, rent fysisk. Det er viktig for å prestere i gaming, sier Joachim.