HJELP FRA APPLE: Syed Farook (t.v) sammen med sin kone Tashfeen Malik. FBI ønsker Apple sin hjelp til å få tilgang til Farook sin iPhone, men selskapet nekter. (U.S. Customs and Border Protection via AP)
HJELP FRA APPLE: Syed Farook (t.v) sammen med sin kone Tashfeen Malik. FBI ønsker Apple sin hjelp til å få tilgang til Farook sin iPhone, men selskapet nekter. (U.S. Customs and Border Protection via AP) Foto: Uncredited

Apple nekter å hjelpe FBI med tilgang til massedrapsmanns iPhone

FBI krever at Apple skal lage programvare som kan låse opp telefonen til San Bernardino-drapsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Feiden mellom FBI og Apple i USA har nå blitt en prinsippsak om personvern.

Etterforskere fra FBI har, via dommer Sheri Pym i Los Angeles, rettet krav mot Apple som sier at de skal bistå byrået, skriver Reuters.

Ber Apple bygge bakdør

FBI ønsker teknisk bistand fra Apple for å få tilgang til en iPhone 5C som tilhørte drapsmann Syed Rizwan Farook.

Han og kona Tashfeen Malik sto bak masseskytingen i San Bernardino i desember. Begge ble selv drept i angrepet.

FBI har bedt Apple konstruere en bakdør for å sikre informasjon, og for å hacke seg inn i telefonen til Farook.

Administrerende direktør i Apple, Tim Cook beskriver kravene fra FBI som rystende.

– Amerikanske myndigheter har rettet krav til Apple som truer sikkerheten til våre kunder. Vi nekter å følge disse ordrene, som går langt forbi lovverket, skriver Apple i en uttalelse på sine nettsider.

I pressemeldingen understreker han at Apple har utlevert all data de har hatt tilgjengelig, samt tilbudt bistand fra selskapets eksperter.

Men nå setter Apple ned foten.

NEI: Tim Cook, administrerende direktør i Apple nekter å bygge en bakdør til iPhone for FBI.  (AP Photo/Richard Drew, File)
NEI: Tim Cook, administrerende direktør i Apple nekter å bygge en bakdør til iPhone for FBI.  (AP Photo/Richard Drew, File) Foto: Richard Drew

– FBI ønsker at vi skal lage en ny versjon av operativsystemet til iPhone, hvor vi skal droppe flere sikkerhetsfunksjoner. Havner et slik program i gale hender vil alle som er i fysisk besittelse av en iPhone kunne låse den opp. Myndighetene ber Apple undergrave våre brukere og flere tiår med sikkerhetsarbeid, sier Cook.

Ingen fornuft

Han mener FBIs ønske potensielt kan ødelegge for millioner av mennesker.

– Ingen fornuftig person vil akseptere dette, sier Cook.

Han sier telefonen har blitt en stor del av folks privatliv, og at det er blant Apple sin viktigste jobb å beskytte sensitiv informasjon.

– Vi har i mange år brukt kryptering for å beskytte våre kunder, sier Cook.

FBI har helt siden telefonen til Farook ble funnet forsøkt å hacke seg inn på iPhonen. Men etterforskere har ikke kunne bryte seg gjennom sikkerhetssystemet.

– Vi har gitt ofrene og deres pårørende en lovnad om at vi skulle gjøre alt for å gi svar og finne bevis i saken. Ofrene fortjener intet mindre. Dette er et steg mot å finne alle detaljer om San Bernardino-angrepet, sier statsadvokat i California, Eileen Decker til CNN.

Apple understreker at de har sympati for ofrene etter terrorangrepet, og at de har stor respekt for FBI sitt arbeid.

Likevel mener de et program FBI nå ønsker bare er begynnelsen på en farlig trend.

– Myndighetene kan komme til å utvide et slik krav og be Apple bygge overvåkingsprogrammer for meldinger, helsedata, finansielle opplysninger, stedstjenester og til og med for å hacke kameraet ditt uten at du vet det, sier Cook.