SPØRRETIME: Stortinges muntlige spørretime med statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandberg.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPØRRETIME: Stortinges muntlige spørretime med statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Ble grillet på stortinget:

Listhaug: – Vi må gjøre mer for å lykkes med integreringen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) må svare på spørsmål om asylforslagene i Stortingets spørretime.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstres stortingsgruppe sa sist uke nei til alle de 40 innstramningsforslagene som innvandringsminister Sylvi Listhaug la frem i romjulen.

Venstres ledelse, sammen med en rekke av opposisjonspartiene, mener forslagene må sees på som en helhetlig pakke, og at de både bryter folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november.

Måtte svare i spørretimen

Onsdag må Listhaug svare på spørsmål fra Stortinget om hva Regjeringen vil gjøre med det store antallet asylsøkere som kommer til Norge.

– Hvordan skal disse integreres? spurte stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap).

– Hvis vi ser framover så tror jeg aldri den norske velferdsmodellen har stått under så stort press som nå. Jeg er helt enig i at vi må gjøre mer for å lykkes, og vi jobber nå med å lage en integreringsmelding som vi skal legge fram for Stortinget, sa Listhaug fra talerstolen.

Hun sier en mer individuelt tilpasset opplegg og oppfølging blir viktig framover.

– I dag putter vi analfabeter inn i det samme sporet som høyt utdannende, og det er ikke veien å gå, uttalte Listhaug.

– Må kunne forsørge seg

Listhaug ble spurt om hun kunne sette seg inn i hvordan det er å være asylsøker i Norge i dag.

– Vi ser jo at mange av dem som kommer til Norge har store utfordringer. Mange har forlatt familiene sine, har opplevd krig, og trenger tid før de er fult integrert, sa hun.

Likevel understreket hun at det trolig vil komme mange asylsøkere til Norge de neste årene, og at vi derfor må ha en bærekraftig integreringspolitikk.

– Det klarer vi ikke dersom tilstrømningen blir så stor at vi ikke klarer å håndtere det. Innstramninger er derfor helt nødvendig. Jeg mener at det er selvsagt at dersom man skal hente sin familie til Norge, så må man være i stand til å brødfø dem og at man selv må være integrert, sa hun.