PRESIDENTKANDIDATENE: Gianni Infantino (Øverst f.v), Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne, Prins Ali Bin-Hussein og Tokyo Sexwale. / AFP / -
PRESIDENTKANDIDATENE: Gianni Infantino (Øverst f.v), Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne, Prins Ali Bin-Hussein og Tokyo Sexwale. / AFP / - Foto: -

I dag avgjøres det hvem som blir fotballens mektigste mann

Den «sørafrikanske Donald Trump» og en kongelig villsvinfantast. Fem kandidater håper å bli Sepp Blatters etterfølger i FIFA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg FIFA-valget her fra kl. 09.30 i dag!

26. februar er det duket for ekstraordinær FIFA-kongress i Zürich, hvor det skal avgjøres hvem som etterfølger Sepp Blatter i presidentstolen.

Ved fristen 26. oktober ble det klart at seks kandidater stiller til valg. En av dem var Michel Platini, som senere fikk sitt kandidatur annullert etter at han like før jul ble utestengt fra FIFA i åtte år.

Dermed står kampen om presidentskapet mellom fem kandidater: Gianni Infantino, Sheikh Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, Prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale og Jérôme Champagne.

Gianni Infantino (45, Sveits)

For den gjengse fotballtilhenger er Gianni Infantino kanskje mest kjent fra Champions League-trekningene, men den språkmektige advokaten er en rutinert og respektert skikkelse i fotballverdenen. Han har vært i UEFA-systemet siden 2000, og i 2009 ble han generalsekretær i det europeiske fotballforbundet.

UEFA-MANN. Det er slik mange er vant til å se Gianni Infantino. Nå håper han å ta Sepp Blatters plass som FIFA-president. FOTO: Laurent Gillieron/Keystone via AP
UEFA-MANN. Det er slik mange er vant til å se Gianni Infantino. Nå håper han å ta Sepp Blatters plass som FIFA-president. FOTO: Laurent Gillieron/Keystone via AP Foto: Laurent Gillieron

Infantino har hatt et viktig administrativt arbeid gjennom UEFAs største økonomiske vekstperiode, samtidig som han har holdt interesseorganisasjonene fornøyde og forbundet fritt for korrupsjon. Han har vist seg som en svært effektiv administrator og er en sentral politisk megler i fotballverdenen.

Kandidatene:

Sjeik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa
Alder: 50
Nasjon: Bahrain
Bakgrunn: Visepresident i FIFA, President i AFC

Gianni Infantino
Alder: 45
Nasjon: Sveits
Bakgrunn: Generalsekretær iUEFA

Jerome Champagne
Alder: 57
Nasjon: Frankrike
Bakgrunn: Tidligere visegeneralsekretær i FIFA

Prins Ali Bin-Hussein
Alder: 40
Nasjon: Jordan
Bakgrunn: Tidligere visepresident i FIFA

Tokyo Sexwale
Alder: 62
Nasjon: Sør-Afrika
Bakgrunn: I organisasjonskomiteen for VM i 2010

Kritikerne setter imidlertid spørsmålstegn ved motivasjonen hans. Infantino er å regne som Michel Platinis høyre hånd, og har bekreftet at han ville trukket sitt kandidatur dersom Platinis utestengelse skulle bli opphevet.

I manifestet sitt fremlegger Infantino en hårete plan bestående av elleve punkter som alle skal gjennomføres innen de første 90 dagene som president, sett at han blir valgt. Blant punktene er nye regler i overgangssystemet, utnevne ny generalsekretær i FIFA, og sette sammen et lag bestående av legender som skal fremme de sosiale virkningene av fotball globalt.

Dette har overbevist blant annet Norges fotballforbund, som har bekreftet at de vil stemme på sveitseren. Infantino kan videre forvente bred, om ikke total, støtte fra UEFA og CONMEBOL, det søramerikanske fotballforbundet.

Mannen med de markerte øyebrynene har vært en av de fremste pådriverne for å utvide antall deltakerland i VM fra 32 til 40. Han har også luftet ideen om å arrangere mesterskapet i flere land, hvilket er tilfelle med EM i 2020.

Sheikh Salman bin Ebrahim Al-Khalifa (50, Bahrain)

Sheikh Salman er president i den asiatiske fotballkonføderasjonen (AFC), visepresident i FIFA, og fetter av Kong Hamad bin Isa Al-Khalifa av Bahrain. Manchester United-supporteren har studert revisjon i London.

Som president i AFC har han tatt opp kampen mot kampfiksing, samt lagt større fokus på grasrotutvikling og økt profilering av kvinnefotball. Han har også vært en fremtredende stemme i forsøket på å løse den fotball-politiske konflikten mellom Israel og Palestinas fotballforbund.

Et av Salmans store ankepunkt er hans påståtte forhold til menneskerettigheter. Han er blitt beskyldt for å ha medvirket i identifiseringen av fotballspillere og andre idrettsutøvere som deltok i pro-demokratiske protester i Bahrain i 2011. Det førte til at de ble fengslet og torturert.

Han er også anklaget for i 2012 å ha overprøvd en revisjon av AFC, ettersom det ble antydet at organisasjonen hadde blitt brukt til å hvitvaske penger.

KONTROVERSER. Sheikh Salman risikerer å miste stemmer som følge av alvorlige anklager om brudd på menneskerettighetene. FOTO: AFP / Karim JAAFAR
KONTROVERSER. Sheikh Salman risikerer å miste stemmer som følge av alvorlige anklager om brudd på menneskerettighetene. FOTO: AFP / Karim JAAFAR Foto: Karim Jaafar

Salman ønsker blant annet å dele FIFA i to – en fotballansvarlig del med fokus på utvikling og turneringer, og en forretningsansvarlig del som vil ha ansvar for det kommersielle rundt fotballen. I manifestet legger han stor vekt på at FIFA skal styres som en profesjonell, og ikke politisk organisasjon.

Den brede majoritet av de asiatiske og karibiske fotballforbundene, med enkelte unntak, er ventet å avgi sin stemme til Sheikh Salman. Den afrikanske fotballkonføderasjonen (CAF) har også uttrykt sin støtte til Salman.

Salman skal angivelig være svært ivrig etter å jakte på villsvin i fritiden.

Prins Ali bin Al-Hussein (40, Jordan)

Tidligere visepresident i FIFA, nåværende president i det jordanske fotballforbundet, og halvbroren til Kong Abdullah II av Jordan.

Den kongelige kandidaten har vært en av Blatters mest kritiske opponenter, og har åpent snakket om nødvendigheten for reform i organisasjonen. Han var også en sentral skikkelse i arbeidet med å oppheve forbudet mot bruk av hijab i kvinnefotball.

STILLER IGJEN. Som eneste motkandidat til Sepp Blatter fikk han 73 stemmer i 2015. Nå Prins Ali flere sterke konkurrenter. FOTO: AP Photo/Raad Adayleh
STILLER IGJEN. Som eneste motkandidat til Sepp Blatter fikk han 73 stemmer i 2015. Nå Prins Ali flere sterke konkurrenter. FOTO: AP Photo/Raad Adayleh Foto: Raad Adayleh

Prinsen stilte som motkandidat til Sepp Blatter ved presidentvalget i 2015, da med støtte fra UEFA. Han tapte med 73 mot 133 stemmer for den avtroppende presidenten, til tross for arrestasjonene og korrupsjonsavsløringene som herjet FIFA like før valget.

Etter å ha falt i unåde med deres suspenderte president, Michel Platini, har imidlertid Prins Ali mistet UEFAs støtte til fordel for Gianni Infantino. Jordaneren mangler også støtte fra den asiatiske fotballkonføderasjonen.

Hans beskjedne erfaring fra FIFA-systemet og den lave alderen har blitt trukket frem som svakheter inn mot valget. Prins Ali var enda ikke født da Sepp Blatter fikk sin første jobb i FIFA som teknisk direktør.

Prins Ali er svært opptatt av åpenhet i og rundt organisasjonen. Han har blant annet talt for å publisere Garcia-rapporten, som tar for seg Michael J. Garcias etterforskning rundt tildelingen av fotball-VM til Russland og Qatar, i henholdsvis 2018 og 2022.

Prinsen, som for øvrig er Arsenal-supporter, ønsker flere deltakernasjoner i VM.

Tokyo Sexwale (62, Sør-Afrika)

Anti-apartheid-aktivist som satt fengslet i 13 år på Robben Island, sammen med blant andre Nelson Mandela. Han har senere vært minister i landet og bygget opp en enorm formue gjennom gruvevirksomhet.

Han er medlem av FIFAs anti-diskrimineringskomité, har hatt en diplomatisk rolle mellom det israelske og palestinske fotballforbundet, og var medlem av den organiserende komiteen for Fotball-VM i 2010.

UTROLIG HISTORIE. Han satt fengslet sammen med Nelson Mandela, og bygde opp et mineimperium da han slapp ut. Nå vil Tokyo Sexwale også bli FIFA-president. FOTO: AP Photo/Dan Balilty
UTROLIG HISTORIE. Han satt fengslet sammen med Nelson Mandela, og bygde opp et mineimperium da han slapp ut. Nå vil Tokyo Sexwale også bli FIFA-president. FOTO: AP Photo/Dan Balilty Foto: Dan Balilty

Sexwale kan vise til imponerende meritter både innen politikk og næringsliv. Han er meget karismatisk, og er ventet å motta støtte fra flere utviklingsland, i første rekke fra den afrikanske fotballkonføderasjonen.

Sørafrikaneren har tette bånd til Sepp Blatter, noe som vil svekke hans posisjon hos en rekke fotballforbund. Det har også blitt satt spørsmålstegn ved hans tilknytning til verdensmesterskapet i Sør-Afrika i 2010, som skal ha blitt tildelt mesterskapet på bakgrunn av bestikkelser. Manifestet hans virker å være et hasteprosjekt.

Sexwale vil tillate landslag å ha draktsponsor for økte inntekter til fotballforbundene. Han er også positiv til en utvidelse av antall lag i VM.

Forretningsmannen var tidligere programleder for den sørafrikanske reproduksjonen av The Apprentice.

Jérôme Champagne (57, Frankrike)

Franskmannen arbeidet som diplomat i 15 år før han ble involvert i internasjonal fotball som følge av VM i hjemlandet i 1998. Året etter begynte han å jobbe i FIFA som internasjonal rådgiver for president Sepp Blatter, og hadde siden flere høytstående stillinger i organisasjonen frem til 2010.

Champagne erklærte seg selv som kandidat foran FIFAs presidentvalg i 2015, men trakk seg da grunnet manglende støtte. Hans kandidatur har denne gang blitt støttet av blant annet Robbie Keane.

NYTT FIFA. Jérôme Champagne arbeidet tett sammen med Sepp Blatter i mange år, men hevder å ville styre FIFA mot bedre tider. FOTO: AFP PHOTO / JOHN THYS
NYTT FIFA. Jérôme Champagne arbeidet tett sammen med Sepp Blatter i mange år, men hevder å ville styre FIFA mot bedre tider. FOTO: AFP PHOTO / JOHN THYS Foto: John Thys

I tillegg til internasjonal rådgiver, var Champagne visegeneralsekretær, delegat av presidenten og direktør for internasjonale relasjoner gjennom sin tid i FIFA. Erfaringen og kunnskapen om arbeidet til organisasjonen er av omfattende karakter.

Franskmannen roses også for sine diplomatiske egenskaper rundt krevende fotballpolitiske situasjoner, som forholdet mellom Israel og Palestinas fotballforbund, og Kosovos kamp for anerkjennelse i FIFA.

Champagne risikerer derimot, i likhet med Sexwale, å miste støtte som følge av sitt nære bånd med Sepp Blatter. De arbeidet tett sammen i elleve år, og manifestet til Champagne bærer likheter til Blatters fotballideologi.

Franskmannen ønsker i større grad å involvere spillerne og klubbene i FIFAs arbeid rundt fotballutvikling. Han har derfor foreslått å tildele seter i FIFAs eksekutivkomité til FIFPro, den internasjonale spillerforeningen, samt representanter fra et knippe ligaer og klubber fra hele verden.

Champagne er svært kritisk til en utvidelse av VM, og mener det allerede er for mange deltakerland i mesterskapet. Han er livslang supporter av Saint-Étienne.

Usikkerhet rundt antall stemmer

FIFA består av 209 stemmeberettigede fotballforbund. Kuwait og Indonesias fotballforbund er derimot utestengt fra FIFA-kongressen grunnet brudd på reglene rundt statlig innblanding i de uavhengige fotballforbundene.

Ved første runde behøver kandidatene minst to tredjedeler av stemmene for å bli ny FIFA-president. Skulle det ikke være tilfellet, vil det bli avholdt øvrige valgrunder frem til én kandidat innehar enkelt flertall.

Kandidaten med færrest stemmer fra og med andre valgrunde vil bli eliminert foran den neste runden.