SVEKKET: En IS-kriger på gaten i Mosul i Irak sommeren 2014. Terrorhæren er svekket etter inntektssvikt og store utgifter etter flyangrep. Foto:    Reuters
SVEKKET: En IS-kriger på gaten i Mosul i Irak sommeren 2014. Terrorhæren er svekket etter inntektssvikt og store utgifter etter flyangrep. Foto:    Reuters Foto: Stringer

IS går tom for penger

Terrororganisasjonen er blakk, og tar kun kontant betalt i dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I det såkalte kalifatet er pengebeholdningen så lav at IS må ifølge nyhetsbyrået AP kutte i utbetalinger til sine medlemmer.

Terrororganisasjonen som en gang skrøt av å ha opprettet sin egen valuta da den opprettet kalifatet, har de siste ukene gått over til amerikanske dollar.

– Alt blir betalt i dollar, sier en eksilsyrer til AP, som får opplysningen bekreftet også av andre som har forlatt landet.

Kutter lønninger

I Raqqa, som er dominert av islamister fra IS, er mangelen på elektrisitet og andre nødvendige goder så stor at det er innført rasjonering.

Knappheten på mat har ført til inflasjon, melder AP. Nyhetsbyrået har i løpet av flere uker intervjuet folk som har rømt fra Raqqa, som fortsatt har kontakt med sine familier, innbyggere i Mosul og analytikere.

– Det gjelder ikke bare krigerne. Alle i Raqqa, fra rettssalene til skolene, har fått sine lønninger kuttet med 50 prosent, sier en tidligere Raqqa-innbygger, som har rømt til Tyrkia.

Svekket etter flyangrep

Etter flere flyangrep mot IS-mål fra vestlige styrker, er masse militært materiell gått tapt for terrorhæren. Dette er kostbart å erstatte for hæren, som også betaler sine krigere klekkelig.

Ifølge forsker Aymenn Jawad al-Tamimi ved tenketanken Middle East Forum, utgjør utgifter til våpen og soldater to tredeler av IS' utgifter.

Flyangrepene har også rammet IS-kontrollerte oljeinstallasjoner, som har vært en sentral inntektskilde for terroristene. I tillegg er også de rammet av lav oljepris.

De trange tidene har ført til misnøye i befolkningen i de de IS-styrte områdene. En av beboerne i området sier til AP at mange har trosset ekstremistenes ordrer og rømt.

– Du kan føle frustrasjonen. Moralen deres er svekket, sier han.

Betaler dollar for å slippe fri

I Irak har landets regjeringsstyrker klart å drive IS tilbake. Også her er pengemangelen merkbar for terroristene. Krigere som før ble klekkelig betalt, får ikke lenger lønn.

I tillegg er matrasjonene kuttet til to måltider per dag.

For å få inn penger har IS i Fallujah sagt at fanger kan løslates for 500 dollar. Innbyggere som ønsker å forlate byen må punge ut med tusen dollar kontant. Dette er beløp som er langt over vanlige folk klarer å betale i Fallujah, som var første by som ble overtatt av IS i 2014.

Men IS kontrollerer fortsatt store landområder i Syria, Irak og Libya. I sistnevnte land prøver organisasjonen å etablere nye inntektsformer. Her er risikoen for flyangrep mindre, og tilgangen på nødvendige fasiliteter som mat og strøm er bedre.

– Jeg tror ikke det er fatalt for IS, og jeg tror ikke det ender med indre splid og opprør. Jeg tror heller gradvis forfall og tilbakegang blir utfallet, sier midtøstenforsker al-Tamimi til AP.