BETALING: Det koster 30 kroner døgnet å se på TV 2 på pasienthotellet til Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Privat/Norlandia
BETALING: Det koster 30 kroner døgnet å se på TV 2 på pasienthotellet til Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Privat/Norlandia

Kreftsyke må betale 30 kroner døgnet for å se annet enn NRK

Pasienthotellet ved Radiumhospitalet håver inn på syke som ønsker å se andre kanaler enn NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Radiumhospitalet på Montebello i Oslo er Skandinavias største kreftsenter og Norges første spesialsykehus for kreft.

Hit kommer kreftpasienter fra hele landet for å behandles for kortere eller lengre perioder.

På toppen av stråleterapibygget ligger pasienthotellet «Hotell Montebello», som med sine 77 rom er flittig brukt av tilreisende pasienter.

Elisabeth Åseng (53) fra Bodø er en av kreftpasientene som ofte må overnatte på pasienthotellet i forbindelse med behandling på Radiumhospitalet.

Hun reagerer på at hotellet tar seg betalt for at hun skal kunne se andre TV-kanaler enn NRK på rommet.

Det koster nemlig 30 kroner døgnet å se for eksempel TV 2.

– Det er en merkelig praksis som jeg aldri har vært borti på noe hotell, hverken i Norge eller utlandet. Vi er mange pasienter ved sykehuset som reagerer på at vi må betale 30 kroner døgnet hvis vi ønsker å se et program på TV 2 eller TV Norge for den saks skyld, altså de kommersielle kanalene, forteller hun til TV 2.

REAGERER: Elisabeth Åseng. Foto: Privat
REAGERER: Elisabeth Åseng. Foto: Privat

Hver uke reiser Åseng fra Bodø til Oslo og Radiumhospitalet for å bli behandlet for sin kreftsykdom.

Som oftest dagsturer, men når hun må overnatte er hun altså tvunget til å betale ekstra for å se på TV 2.

– Jeg og alle andre pasienter må dekke dette selv, pasientreiser dekker ikke slike utgifter. Det er i det hele tatt litt trist at det skal være sånn for oss pasienter som selvsagt foretrekker å bo mer eller mindre på sykehuset fordi det er praktisk når vi blir behandlet. Vi snakker tross alt om betalingsfrie kanaler som er inkludert i romprisen på andre hotell, og jeg synes et pasienthotell burde legge forholdene bedre til rette for pasientene enn som så, sier hun.

Nå er selvsagt ikke hotellet 100 prosent belagt året rundt, men tar vi regnestykket 30 kroner x 365 dager blir det 10.950 kroner året per rom for å se TV 2 blant annet.

Og med sine 77 rom vil det si at hotellet kan ta inn over 800.000 kroner i året i en særegen TV-avgift, med fullt belegg.

Norlandia: – Alternativet er rom uten TV

Det er kjeden Norlandia Care Group som eier og driver pasienthotellet.

Daglig leder Wendy Hennie-Røed sier til TV 2 at hotellet må overføre utgiften til gjestene.

– Vi er et hotell, uavhengig om vi tilhører et sykehus. I utgangspunktet var vi et hotell uten TV, men vi valgt å kjøpe inn TV-er. Da er vi nødt til å ta inn den kostnaden, sier Hennie-Røed.

De tre NRK-kanalene er gratis for beboerne. Men gjester som vil bruke wi-fi på værelset, eller se andre kanaler enn NRK, må betale for det.

– Vi er et sykehotell, så vi tar ikke betalt direkte av gjestene våre. Men vi har ikke noe ønske om å pakke utgiftene for TV inn i overnattingsprisen. Det er ikke rimelig at helse-Norge skal betale for dette, sier Hennie-Røed, som sier alternativet til betal-TV er at rommene ikke har TV-tilbud i det hele tatt.

– Tåpelig ordning

Svaret er ikke Åseng særlig fornøyd med.

– Nei, jeg synes det er en tåpelig ordning. Faktum er jo at de tjener penger på at vi pasientene ser på en helt vanlig TV-kanal i Norge, sier hun.

Oslo universitetssykehus opplyser til TV 2 at de betaler 535 kroner per overnattingsdøgn for pasienter til Hotell Montebello.