GIS BORT: Lisa Tønne gir bort et smykke som sønnen Jakob fikk da han ble født. Smykket er inngravert med sønnens navn. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen
GIS BORT: Lisa Tønne gir bort et smykke som sønnen Jakob fikk da han ble født. Smykket er inngravert med sønnens navn. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen Foto: Karoline Ravndal Lorentzen

Stjernekomiker Lisa Tønne gir bort sønnens dåpssmykke til flyktningene

Kampanjen «Et smykke for en flyktning» har fått stor oppmerksomhet de siste dagene. Komiker Lisa Tønne er en av de som ønsker å gi bort et av sine mest verdifulle smykker til flyktningsaken.

I januar innførte Danmark en såkalt «smykkelov» som innebærer at alle flyktningene og asylsøkerne som kommer til landet, må gi fra seg verdisaker verdt mer enn 10.000 kroner. Innføringen er en del av nabolandets innstramming i asylpolitikken.

Verdisakene deres skal brukes til å finansiere mat og opphold mens søknaden deres behandles.

Mange har derfor måttet gi fra seg smykker og gjenstander med affeksjonsverdi, som de har klamret med seg gjennom en lang reise. Gifteringer er unntatt fra regelen.

400.000 visninger

Som en sterk reaksjon på nabolandets innstramming og på vår regjerings 40 forslag til en strengere asylpolitikk, lagde Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) en video forrige uke. Her får vi se kjente mennesker som gir bort smykker som har stor personlig verdi for dem og som forteller om hvorfor de gjør det. Det norske folk har omfavnet videoen som nå er sett over 400.000 ganger.

– Kampanjen handler om å bruke et smykke som et symbol på noe som har personlig verdi, og som du ønsker gi bort til noen i en vanskelig situasjon. Det er et uttrykk for at du ser de vanskelighetene som de har og at du ønsker å vise respekt for det å være på flukt og å forlate alt, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Smykkene som NOAS får inn skal auksjoneres bort til inntekt for deres arbeid for mennesker på flukt.

Her gir kjendisene bort sine dyrebare smykker:

Gir bort sønnens smykke

I tillegg flere kjente fjes som Ane Dahl Torp og Sigrid Bonde Tusvik, ønsker også komiker Lisa Tønne å donere bort et smykke som betyr mye for henne.

– Jeg har funnet frem et lite og fint smykke som betyr mye for meg og familien min. Det er min sønn, Jakob, som fikk det da han ble født. Det er symbolsk fordi det er barnet mitt sitt, og så er det fint å kunne inkludere han i dette også, forteller hun til TV 2.

Sølvsmykket er et lite armbånd hvor sønnens navn er gravert inn. For Tønne har det vært viktig å vise barna at man kan gjøre noe for å hjelpe.

Se intervjuet med Lisa Tønne og Ann-Magrit Austenå her:

– Jeg kan snakke med barna så mye jeg vil om dette, men det er først når pratet blir til handling, så tror jeg at de forstår det på en helt annen måte.

Lisa Tønne har engasjert seg i flyktningdebatten som har pågått den siste tiden og forteller at hun ser en skremmende utvikling blant holdninger hos mange.

– Jeg synes det er kjempeskummelt å se hvordan vi snakker om mennesker som en gruppe, hvor man på en måte fjerner ansiktene fullstendig. Mange av de lovforslagene som har kommet, ja det er ikke så langt unna en stjerne i passet, mener hun.

– Vi har et godt regelverk

Regjeringen og innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug, har den siste tiden fått mye kritikk for måten det blir snakket om flyktninger på. Austenå mener det er myndighetenes ansvar å vise at Norge har kontroll

– Myndighetene er nødt til å tydelig vise at vi faktisk har et godt utbygget regelverk, og ikke bruke mennesker som ikke har kommet hit enda som et skremmebilde. Man må diskutere hvordan man skal behandle de som har kommet hit og har et beskyttelsesbehov, ikke diskutere om de har et beskyttelsesbehov eller ikke, sier Austenå til TV 2.