EN HALV KILOMETER BRED: Dette bildet fra i fjor sommer viser det som skal bli det største teleskopet i verden. FOTO: CHINA OUT     AFP PHOTO
EN HALV KILOMETER BRED: Dette bildet fra i fjor sommer viser det som skal bli det største teleskopet i verden. FOTO: CHINA OUT AFP PHOTO Foto: Str

Kina tvangsflytter over 9000 mennesker i søk etter romvesener

Kinesiske myndigheter krever at flere tusen må flytte for å få plass til verdens største teleskop.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leting etter romvesener gjør at 9110 mennesker i Pingtang og Luodian i Guizhou-provinsen sørvest i Kina må tvangsflyttes innen september. Myndighetene skal bygge verdens største teleskop på stedet.

Teleskopet slår det nåværende største teleskopet i verden, Arecibo-observatoriet på Puerto Rico, ned i støvlene. Arecibo har en diameter på 300 meter. Kinesernes nye prosjekt Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) får en diameter på en halv kilometer.

De 9110 beboerne som i dag er bosatt der teleskopet skal bygges, må tvangsflyttes på grunn av de enorme elektromagnetiske bølgene som teleskopet vil skape i en omkrets på 5 kilometer.

Teleskopet skal være det mest følsomme radioteleskopet som noensinne er utviklet på vår planet, og har en prislapp på 1,2 milliarder yuan, om lag 1,6 milliarder kroner.

Konstruksjonen begynte i mars 2011. Prosjektet skal være ferdig innen september i år. Innen den tid må altså boligene til 9.110 mennesker ofres til fordel på leting etter romvesener.

– Teleskopet vil være i stand til å hjelpe oss i letingen etter intelligent liv utenfor vår galakse, sier Wu Xiangping, leder for Kinas astronomiske selskap, til nyhetsbyrået Xinhua.

Hver beboer som tvangsflyttes, får en kompensasjon på 12.000 yuan, om lag 16.000 kroner.

(NTB)