Hun er norsk friidretts nye stjerneskudd – drømmer om Rio-OL

Løper Hedda Hynne (25) er klar for innendørs-VM og EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Løperen fra Skien har hatt en fantastisk start på det nye året. I januar ble Hynne tidenes raskeste norske kvinne på 800 meter innendørs med tiden 2.02,76. Dermed knuste hun den 26 år gamle rekorden til Kirsti Voldnes Løvnes på 2.03,8 fra 1980. I Sverige i helgen imponerte 25-åringen igjen, og satte enda en ny norsk rekord: 2.01,82.

Med resultatene i vinter er hun kvalifisert til innendørs-VM i USA i februar, og EM i juli i Amsterdam.

De sterke prestasjonene har kommet overraskende fort. Hynne har ikke akkurat den mest typiske treningsbakgrunnen å vise til.

Som tenåring spilte hun fotball, men startet så smått med friidrett da laget ble oppløst. Etter et par sesonger ga hun seg, da russetid og andre ting stjal oppmerksomheten. Noen år senere flyttet Hynne til Trondheim for å studere og begynte igjen med løping. Etter hvert ble hun tilknyttet friidrettsmiljøet i trønderhovedstaden, og i 2012 startet samarbeidet med trener Erik Sakshaug og en skikkelig satsing på 800 meter.

Tidligere var den foretrukne distansen 400 meter, og det første forsøket på 800 meter ble ingen stor suksess.

– Jeg løp én 800 i 2012, og etter det sa jeg at jeg skal aldri mer gjøre det her, for det er det vondeste jeg noen gang har gjort, forteller Hynne til TV 2.

Den generelle treningsformen var på et bunnivå, og løperen følte hun startet fra «scratch».

I dag, kun tre hele sesonger senere, er hun en av Norges raskeste kvinner på distansen, og drømmer om OL allerede til sommeren. Dét til tross for at olympiske leker først i 2020 var det store målet.

– Det kan gå. Men det er mye som skal klaffe. Det hadde vært sinnsykt gøy. Men det får bli en bonus om jeg kommer dit, sier Hynne og smiler.