Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kveld får vi se at kokkene i Top Chef må lage pastaretter fra bunnen av.

Gjestedommer Dag Tjersland (43) er godt kjent med det italienske kjøkkenet, og står bak restaurantene Skur 33 og Baltazar. Nedenfor finner du pastaoppskriften til sistnevnte restaurant.

Baltazars pastaoppskrift:

I mange restauranter i dag har man ett fryseskap, og man lager fersk pasta selv med for eksempel økologisk mel og økologiske egg. Mange fryser man pasta direkte etter man har laget den typen man ønsker. Da kan man oppbevare dette over lang tid og ta pastaen frem når man får bestilling.

Dette kan man også gjøre dette hjemme om man har en ledig frysehylle eller en plass i en fryseboks man ikke roter i.

Under finner man oppskrift som egner seg til frysing. Bruker man kun tipo 00-mel, vil deigen oksidere og skifte farge over tid om deigen ligger i kjøleskap. Bruker man innblandet durumhvete så vill man ikke ha denne misfargingen på samme måte.

BØR HVILE: Et viktig tips for å få den perfekte pastadeigen, er å la den hvile i kjøleskap før man begynner å jobbe med den. FOTO: TV 2
BØR HVILE: Et viktig tips for å få den perfekte pastadeigen, er å la den hvile i kjøleskap før man begynner å jobbe med den. FOTO: TV 2

Du trenger:

  • 12 eggeplommer
  • 1-2 hele egg
  • 2 ts. salt
  • 2 ss. vann
  • 500 g økologisk tipo 00 eller økologisk hvetemel

Tipo 00 kan erstattes med 20 % økologisk semolina grano duro, altså durumhvete.

Fremgangsmåte:

Bland mel og salt i en bolle. Hell dette i en haug på benken. Lag så en fordypning i midten av mel haugen. Legg eggeplommer, hele egg og olje i fordypningen. Begynn å bland og jobb jevnt og raskt med en gaffel, så litt og litt av melet jobbes sammen med eggeblandingen.

Etter hvert som det går over til en deig begynner du å jobbe med hendene. Bruk tid på å elte den til en fin, gul og fersk pastadeig.

Tilsett eventuelt mer mel om den kleber. Pakk den godt i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minst en halv time før bruk.

Bruker man en eltemaskin følger man samme prinsipp og slipper i egg puljevis.

  • Se Top Chef mandager klokken 20.00 på TV 2.