Hodejeger: – CVen hører hjemme på museum

Hodejeger ber unge fokusere mindre på karakterer og mastergrader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når arbeidsgivere skal rekruttere morgendagens medarbeidere, vil kravene til kunnskap og bakgrunn se annerledes ut. Det mener hodejeger i Hammer Hanborg, Trine Larsen.

– CVen hører hjemme på museum. Det er en litt gammeldags måte å rekruttere til det nye arbeidslivet på. Det vi ser er at arbeidslivet går inn i en stor digitaliserings- og automatiseringsprosess. Det gjør at mange jobber blir borte, men det gjør også at det kommer mange nye jobber. Da kan man ikke lenger rekruttere på den gamle måten, sier Larsen til TV 2.

Vil komme nye jobber

Med oljenedtur og stadig større satsing på det grønne skiftet, er ordet «omstilling» noe norske politikere ofte bruker når de snakker om fremtiden til norsk arbeidsliv. Hodejeger Larsen er sikker på at omstillingen vil føre til endringer også for den nye generasjonen arbeidstakere.

– Dette er helt nye typer jobber, og da kan man ikke se på hva du har gjort før. Hva du har gjort historisk på CVen din blir da mindre betydningsfullt. Det er mye viktigere for oss å få kartlagt hva du kan gjøre i fremtiden og hvilket potensial du har. Hva du kan bidra med inn i de nye jobbene som ingen har gjort før deg, sier Larsen.

Jakter på de «gatesmarte»

Mange av dagens unge jakter på toppkarakterer og mastergrader, men headhunteren oppfordrer dem til ikke å glemme å leve livet. Larsen mener det å være «street smart» vil bli ettertraktet i tiden som kommer.

– Utdannelse er aldri bortkastet. Å få en A er viktig for å komme inn på en ny skole, men i arbeidslivet har det ikke så stor betydning om du får en A, B eller C. Det viktigste er at du faktisk har klart å lære deg noe mer enn bare å pugge og gå på skole, sier Larsen, som anbefaler de unge å reise og å møte forskjellige typer mennesker.

– Er du street smart, har du opplevd ting. Du har gjort ting, og det gjør at du klarer å fange opp trender. Du klarer å se hva som foregår i morgen. Du klarer å fange opp de trendene som ikke er dokumentert. Endringene skjer så mye hurtigere i arbeidslivet nå, og vi er hele tiden avhengig av å ha medarbeidere og ledere som klarer å henge med på det, sier Larsen.