ENORME SKADER: Mandag ble flere sykehus og skoler i Idlib-provinsen i Syria bombet. Her fra sykehuset hvor Leger uten grenser var tilknyttet. / AFP / AL-MAARRA TODAY / GHAITH OMRAN
ENORME SKADER: Mandag ble flere sykehus og skoler i Idlib-provinsen i Syria bombet. Her fra sykehuset hvor Leger uten grenser var tilknyttet. / AFP / AL-MAARRA TODAY / GHAITH OMRAN Foto: Ghaith Omran

Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

Tyrkia mener det er blitt umulig å stanse krigen i Syria uten en bakkeoperasjon og ber USA og andre vestlige land om å delta, ifølge en tyrkisk tjenestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tyrkisk tjenestemann sier også at Tyrkia diskuterer en bakkeoperasjon med koalisjonen i Syria ettersom landet ikke ønsker å gå inn alene.

Innen slutten av januar skal det utplasseres fire saudiarabiske jagerfly på den tyrkiske flybasen Incirlik.

Utspillet kommer etter at russiske styrker har fortsatt luftangrepene mot mål i Syria til tross for at internasjonale aktører er blitt enige om å trappe ned volden og innføre våpenhvile.

Ifølge den tyrkiske kilden har det ikke vært noe diplomatisk kontakt mellom Tyrkia og Russland siden den tyrkiske utenriksministeren møtte sin russiske motpart i desember.

Tyrkia ser også med stor uro på at den syriskkurdiske YPG-militsen vinner terreng nord i Syria, mens andre opprørsgrupper blir bombet av Russland og Assad-regimet.

Bombet sykehus

Mandag ble fire sykehus og to skoler bombet i stykker i luftangrep. Opp til 50 personer ble drept, og mange av de omkomne var barn.

Et av sykehusene var et barnesykehus, som ligger på grensen til Tyrkia.

Det er fortsatt uklart hvem som står bak angrepene, og tirsdag benekter Russland å stå bak luftangrepene.

– Vi avviser kategorisk slike anklager og aksepterer ikke slike uttalelser, sier Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin.

Han framholder at anklagene er helt ubegrunnede og viser samtidig til at det er syriske myndigheter som har den beste informasjonen i slike saker

I et intervju med nyhetsbyrået AFP snakket Syrias president, Bashar al-Assad fredag om situasjonen.

Assad sier det er fare for at Tyrkia og Saudi-Arabia vil kunne gripe inn militært, men garanterer at Syria vil konfrontere eventuelle angrep.

Assad sa han vil fortsette kampen mot terrorisme, men at kampen vil ta lang tid. Presidenten raser mot syrere som flykter fra landet, og mener det er opp til Europa å stanse med å gi opphold til terrorister, slik at syrerne kan komme hjem.

FN: – Forverret situasjon

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura drøftet en eventuell våpenhvile og en gjenopptakelse av fredssamtalene med Syrias utenriksminister under et besøk i Damaskus tirsdag.

Han tok også opp behovet for uhindret humanitær hjelp til alle områder i Syria, uansett om de er beleiret av opprørere eller regimet.

– Vi er vitne til en forverret situasjon på bakken som ikke kan vente, sa FN-talsmannen Ahmad Fawzi på en pressekonferanse i Genève samme dag.

Samtidig fordømte en annen FN-talsmann mandagens luftangrep mot sykehus og skoler nord i Syria.

– Det er klart at syriske og russiske fly er svært aktive i dette området. De bør vite hvem som er ansvarlige. Hvis det var med overlegg, et viljestyrt angrep på disse bygningene, kan det være snakk om krigsforbrytelser, sier Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

NTB /TV 2