ANMELDT: Av produktene som er avbildet er det to produkter fra merket Vichy og to fra La Roche Posay som er anmeldt til Mattilsynet.  Foto: NTB Scanpix
ANMELDT: Av produktene som er avbildet er det to produkter fra merket Vichy og to fra La Roche Posay som er anmeldt til Mattilsynet.  Foto: NTB Scanpix Foto: Roald, Berit

Forbrukerrådet advarer mot åtte kosmetikkprodukter

Forbrukerrådet ber forbrukerne styre unna åtte navngitte produkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom stikkprøver har Forbrukerrådet funnet stoffet PHMB i åtte produkter – et konserveringsmiddel som har vært tillatt å bruke i kosmetikk i mange år. Fra januar 2015 ble det imidlertid klassifisert som potensielt kreftframkallende.

Forbrukerrådet la mandag ut en pressemelding hvor de anbefaler at forbrukerne styrer unna disse åtte produktene.

Gunstein Instefjord er fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet, og forklarer til TV 2 at stoffet er klassifisert som et såkalt CMR- stoff. Det betyr at det er forbudt med mindre det kan dokumenteres at det er trygt i mindre konsentrasjoner. Den dokumentasjonen finnes ikke.

Dette er produktene Forbrukerrådet advarer mot:

  • L’Oréal Eye Lip express Make-up Remover
  • Vichy Pureté Thermale
  • Vichy Pureté Thermale 3 in 1
  • Garnier Micellar Cleansing Water
  • La Roche-Posay Micellar Water
  • La Roche-Posay Waterproof Eye Makeup Remover
  • L’Occitane Gentle Toner
  • L’Occitane Milk Veil

Stoffet finnes spesielt i hudkremer og sminkefjernere. Kosmetikkprodusenten L'Oréal eier alle selskapene utenom L'Occitane.

– Du kan være helt trygg

Kosmetikkleverandørenes forening er foreningen for produsenter og importører av kosmetikk for norsk forbruk. Administrerende direktør Finn Rasmussen sier til TV 2 at de ikke er enige med Forbrukerrådet om at produktene er ulovlige.

– Ifølge den siste vurderingen av PHMB, gjort av EUs Vitenskapskomite, konkluderer de med at et trygt nivå av PHMB finnes under 0,3 prosent.

Han forteller videre at alle produkter gjennomgår en grundig sikkerhetsvurdering før produktet markedsføres.

– Avventer

Forbrukerrådet på sin side har anmeldt produktene til Mattilsynet.

Rune Jemtland er seniorrådgiver i Mattilsynet seksjon for merking og kvalitet. Han sier til TV 2 at kosmetikkindustrien skal legge frem nye data for EU- kommisjonen neste måned, der det vil vurderes om vitenskapskomiteen for forbrukersikkerhet skal få i oppdrag å vurdere om PHMB kan brukes trygt i kosmetikk.

– Vi avventer den videre diskusjonen i EU-kommisjonens arbeidsgruppe før vi konkluderer med hvordan denne saken skal håndteres videre.