NY STUDIE: Ni av ti pasienter med akutt lymfatisk leukemi ble friske til tross for prognose på maks fem måneder levetid.  FOTO: Colourbox
NY STUDIE: Ni av ti pasienter med akutt lymfatisk leukemi ble friske til tross for prognose på maks fem måneder levetid.  FOTO: Colourbox

revolusjonerende resultater i ny studie:

Dødssyke pasienter med blodkreft er blitt friske av ny kreftbehandling

Ni av ti pasienter med blodkreft ble helt symptomfrie etter å ha blitt behandlet med immunterapi i en ny studie. Forskere snakker nå om en eventuell vaksine mot sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Immunterapi. Lær deg ordet før eller siden, for behandlingen omtales som fremtidens store kreftbehandling. Et paradigmeskifte.

I nesten 100 år har forskere trodd at menneskets eget immunforsvar kan være nøkkelen til god kreftbehandling. Og i år 2000 ble tanken en realitet, da forskeren Gordon Freeman oppdaget immunterapi – en behandlingsmetode som baserer seg på at kroppens eget immunforsvar får hjelp av medikamenter til å angripe kreftcellene på egenhånd.

Siden da har det kommet gjennombrudd på løpende bånd, når kreftleger over hele verden har testet immunterapi på ulike kreftformer.

Og det snakkes nå om nok et gjennombrudd. Denne gangen for pasienter med blodkreft. I en ny studie ble ni av ti pasienter kvitt alle symptomer, melder britiske The Guardian.

– Dette er enestående. Å få så gode resultater på en pasientgruppe med en så avansert og aggressiv krefttype er unikt, sa forskeren og studielederen Stanley Riddell, da resultatene ble lagt frem på den årlige konferansen for American Association for Advancement for Science (AAAS).

Flere kreftfrie

De fleste pasientene som deltok i blodkreftstudien var diagnostisert med akutt lymfatisk leukemi. En kreftform som ødelegger beinmargen og som resulterer i rask død. Riddell forteller at pasientene som deltok hadde en antatt levetid på to til fem måneder.

– At ni av ti ble symptomfrie betyr ikke at de helbredet, for kreften kan komme tilbake. Men at nesten alle som deltok i studien responderte på behandlingen, er i seg selv et kjempegjennombrudd, sa Riddel.

Det deltok også pasienter med andre blodkrefttyper i studien, og av dem responderte fire av fem på behandlingen. Halvparten av dem ble symptomfrie.

Det var til sammen syv pasienter som reagerte så dårlig på behandlingen at de trengte intensivbehandling. To pasienter døde i studien.

Riddell presiserte på talerstolen at det gjenstår mye arbeid for å sikre behandlingen, men han knytter stor spenning til hvor lenge studiepasientene vil forbli symptomfrie.

Dette er immunterapi:

  • Immunterapi er en behandlingsform hvor man utnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet å bekjempe kreftceller.
  • Medikamentene virker slik at de aktiverer immunapparatet ved enten å stimulere immuncellene eller ved å blokkere bremsemekanismer.
  • Det er to mulige angrepspunkter, enten sentralt i immunsystemet (Ipilimumab) eller ute i kroppen hvor immuncellen møter kreftcellene (Nivolumab og Pembrolizumab).
  • Behandlingen tåles godt av de fleste pasienter, men kan ha bivirkninger som rødme, utslett og kløe i huden, diare, tretthet og påvirkning av ulike hormoner.
  • Det er også registrert alvorligere bivirkninger.

Kilde: Kreftforeningen

Hentet ut immunceller

I Norge er det bare én gruppe føflekkreftpasienter som får immunterapi. Lungekreftpasienter fikk nylig avslag fra Beslutningsforum, som er organet som bestemmer hvilke nye legemidler som skal tas ibruk i Norge. Begrunnelsen var at medisinen ble for dyr.

Den vanligste formen for immunterapibehandling er å gi pasienter jevnlige injeksjoner med medisiner som hjelper kroppens immunforsvar å bekjempe kreften. I den nye blodkreftstudien hentet legene ut immunceller fra pasientene og instruerte cellene til å målrettet drepe kreftceller, før cellene ble satt på plass igjen.

At alle pasientenes immunceller «husket» hvilke kreftceller de skulle drepe, gjør at forskere er fristet til å snakke om en fremtidig vaksine.

At metoden kan hjelpe kroppen til å ikke bare bekjempe kreften, men også forsvare seg mot den før den dukker opp.

– Immunceller, også kalt T-celler, er et levende narkotikum som i kan leve i kroppen vår hele livet. Tenk deg at når du får influensavaksine fra du er liten så er du beskyttet mot influensa hele livet. Også tenker du at man kan overføre dette til kreft, hvor immuncellene klarer å identifisere kreftceller og drepe dem før de får befestet seg, sier professor Chiara Bonini, en blodlege fra San Raffaele-instituttet i Milano, Italia.

– Svært gledelig

Jacob Hygen, nestleder i Blodkreftforeningen sier til TV 2 at de følger ivrig med på utviklingen.

– Det er svært gledelig når det kommer sånne gjennombrudd. Selv om vi vet at det går lang tid fra et gjennombrudd til det foreligger en medisin som er tilgjengelig. Men vi har stor tro på immunterapi, og ser på det som en behandlingsmetode som vil ha mye å si for blodkreftpasienter i fremtiden, sier Hygen.

Han minner om at det finnes ulike typer blodkrefttyper og at det per i dag finnes gode behandlingsmetoder på flere av krefttypene.

– Blodkreft har i mange tilfeller blitt en sykdom man dør med, ikke dør av, sier Hygen.

Studien er foreløpig ikke publisert.