ANKER: Helseklage har anket erstatningssaken til Micah Clemence (41) til lagmannsretten. Foto: Asle Bentzen/TV 2
ANKER: Helseklage har anket erstatningssaken til Micah Clemence (41) til lagmannsretten. Foto: Asle Bentzen/TV 2 Foto: Asle Bentzen

Psykiatriskandalen: Staten anker Micahs (41) millionerstatning

BERGEN (TV 2): Micah Clemence (41) fra Bergen fikk millionerstatning etter feilbehandling i psykiatrien, men må belage seg på nye runder i rettssalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar kom dommen fra Bergen tingrett, som ga Clemence fullt medhold. Bergenseren, som opprinnelig kommer fra Sveits, ble tilkjent 3,8 millioner kroner i erstatning.

Tingretten slår også fast at det ved senere anledning skal settes erstatning for fremtidig inntektstap. Denne erstatningen blir fastsatt etter at Nav har konkludert om han har rett på uførepensjon eller ikke.

TV 2 har skrevet flere artikler om Micah Clemence, som i flere år var tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus med feil diagnose.

Litt forbanna

Fredag 12. februar leverte Helseklage (tidligere Pasientskadenemnda) sin anke, på dagen da ankefristen gikk ut.

– Jeg finnes ikke skuffet, jeg er bare litt forbanna. Men på en god måte, konstaterer Micah CLemence, som tidligere har sagt til TV 2 at han vil bruke sine erfaringer konstruktivt.

– Det er mitt liv, det er jeg som vet hva som har skjedd. Ingen andre kan komme og fortelle meg hva som har skjedd med meg, sier han.

– Tingretten utmåler feil

Avdelingsdirektør i Helseklage, Anita Bergh Ankarstrand, sier i en e-post til TV 2:

– Grunnen til at vi anker saken er at vi mener tingretten utmåler inntektstapet feil. Det er ikke et spørsmål om pasienten skal ha erstatning eller ikke, det spørsmålet ble avklart da han fikk medhold av Norsk pasientskadeerstatning i 2012, skriver Ankarstrand.

– Erstatning for inntektstap beregnes ut fra den antatte inntekten pasienten hadde hatt dersom skaden ikke hadde inntruffet, fratrukket den inntekten skadelidte faktisk har hatt med skaden. Vi mener blant annet at tingretten utmåler en for generell erstatning, uten å ta høyde for de faktiske omstendighetene, sier hun.

Motstridende argumenter

Micah Clemences advokat, Laila Kjærevik, sier på sin side at Helseklage anker på to motstridende argumenter.

– Det er på den ene siden anket med begrunnelse at Micah ikke har en skade og kan arbeide. På den andre siden sier Helseklage at Micah har så store begrensinger på grunn av forhold som ikke har med at han ble feilbehandlet i over 12 år, påpeker Kjærevik.

– Jeg reagerer på at det argumenteres i ytterkanten av to ulike scenarier fra Helseklage, når de i utgangspunktet bør søke er riktig resultat, sier hun.

Hun sier det blir en ekstra belastning for Clemence å ha ankesaken hengende over seg.

– Det blir en belastning for Micah at han må gå en runde til og det er selvsagt fare for retraumatisering. Det er ingen respekt for at Staten allerede har frarøvet ham mange år av livet hans, når det ikke erkjennes at det må få konsekvenser, mener Kjærevik.

Flashbacks

Clemence sier han ikke tenker så mye på at saken er uavklart, men legger ikke skjul på at det blir en ekstra belastning.

– I hverdagen tenker jeg ikke så mye på det. Men det setter selvsagt i gang en del tanker når jeg er inne i saken, sier han.

– Det kommer alltid overraskende og uventet. For eksempel ble det montert nye lys i inngangspartiet der jeg bor. Lysene er veldig sterke, og minner meg om de skarpe lysene på sykehuset. Jeg fikk en overraskende sterk reaksjon, med flashbacks og minner. Jeg hadde aldri trodd at det skulle være slik, sier han.

Det er uklart hvor lang tid som vil gå før saken kommer opp i lagmannsretten, men advokat Kjærevik mener det kan gå ett år før det blir hovedforhandling.

Micah Oliver Clemence

* Født som jente (Laetitia) i 1975.

* Fikk som barn interesse for billedkunst, og gikk på kunstakademi hjemme i Sveits.

* Opplevde psykiske problemer i tenårene. Hadde flere innleggelser ved psykiatriske institusjoner.

* 1994: Kom til Bergen for å bo sammen med moren og hennes norske mann. Ble syk like etter ankomst, og innlagt på Sandviken sykehus. Får diagnosen schizofreni, og starter behandling.

* 1996: starter behandling med Leponex, en sterk medisin mot schizofreni. Medisineringen fortsetter i årevis. I 2005 blir andre medisiner forsøkt.

* 2006: legene har gått bort fra schizofrenidiagnose og psykotiske symptomer.

* 2007: Bergen tingrett opphever tvangsvedtaket.

* 2008: Micah blir vurdert som transseksuell av GID-klinikken i Oslo (Gender Identity Disorder).

* Får godkjent navneendring (fra Laetitia til Micah) i 2009. Starter kjønnsbekreftende behandling, men avbryter senere. Han fortsetter hormonbehandling og begynner å leve som mann.

* 2010: Utskrevet fra frivillig behandling ved psykiatrisk avdeling i Helse Bergen.

* Tilkjent 3,8 millioner kroner i erstatning etter feilbehandling ved Sandviken psykiatriske sykehus.