IKKE OVERRASKET: Ørnulf Tofte (94) er ikke overrasket over den siste utviklingen i Treholt-saken. I 2010 presenterte Geir Selvik Malthe-Sørenssen boken «Forfalskningen», som hevdet at et pengebevis mot spiondømte Arne Treholt var forfalsket. FOTO: NTB SCANPIX
IKKE OVERRASKET: Ørnulf Tofte (94) er ikke overrasket over den siste utviklingen i Treholt-saken. I 2010 presenterte Geir Selvik Malthe-Sørenssen boken «Forfalskningen», som hevdet at et pengebevis mot spiondømte Arne Treholt var forfalsket. FOTO: NTB SCANPIX

SPIONJEGEREN SOM PÅGREP TREHOLT RASER:

– Stabell støtter fortsatt kjeltringer

Den pensjonerte spionjegeren Ørnulf Tofte er rystet over at advokat Harald Stabell fortsatt tror på mannen som er tatt for kildejuks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som pågrep byråsjef Arne Treholt for spionasje i 1984, er ikke overrasket over at mannen som i mange år har beskyldt politiet for bevisjuks i Treholt-saken, selv har drevet med kildejuks.

– Jeg er ikke overrasket, og det er på tide at dette kommer frem, sier den tidligere spionjegeren Ørnulf Tofte (94) til TV 2.

Tofte sier at han og to navngitte kolleger i flere år har måttet leve med grove påstander om bevisfusk. Han har hele tiden ment at mediekjøret som kom etter bokutgivelsen «Forfalskningen», var basert på en kilde med tvilsom troverdighet, noe en av de uthengte kollegene også kommenterte i et intervju med NRK mandag: Hele boken bærer preg av å være tuftet på løgn, sa Leif Karsten Hansen til statskanalen.

– Jeg vil minne om at bevisfusk er en alvorlig kriminell handling. Vi har overhodet aldri manipulert bevis mot Treholt, sier 94-åringen.

«Hemmelig agent» var drapsdømt bruktbilselger

Lørdag avslørte VG at forfatteren og privatetterforskeren Geir Selvik Malthe-Sørenssen brukte en drapsdømt bruktbilselger (51) som «hemmelig kilde» i Treholt-saken.

Advokat Harald Stabell med Treholts koffert i etterkant av Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om ikke å gjenoppta Treholt-saken. Forfatter av boken «Forfalskningen» Geir Selvik Malthe-Sørensen i midten til venstre. FOTO: NTB SCANPIX
Advokat Harald Stabell med Treholts koffert i etterkant av Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om ikke å gjenoppta Treholt-saken. Forfatter av boken «Forfalskningen» Geir Selvik Malthe-Sørensen i midten til venstre. FOTO: NTB SCANPIX Foto: Andersen, Aleksander

I lydopptak som avisen har fått tilgang til, gir Malthe-Sørenssen detaljerte instrukser om hvordan 51-åringen skal agere som agent i Forsvarets etterretningstjeneste. Da 51-åringen ble kontaktet av VG, innrømte han delaktighet i agentbløffen.

Malthe-Sørenssen ga i 2010 ut boken «Forfalskningen», der det ble hevdet at et pengebevis som var med på å få Treholt dømt til 20 års fengsel, er falskt. Kilden hans var angivelig en tidligere ansatt i Politiets overvåkingstjeneste (POT) som ønsket å lette på samvittigheten.

– Materialet i boken er mer enn tilstrekkelig for å gjenåpne saken etter straffeprosessloven. Påtalemyndigheten må derfor begjære gjenåpning av saken til gunst for Treholt, sa advokat Harald Stabell til TV 2 da boken ble lansert.

I september møttes Arne Treholt og Geir Selvik Malthe-Sørenssen utenfor SVTs lokaler da Treholt skulle være gjest i Skavlan på NRK1. FOTO: Tore Meek / NTB SCANPIX
I september møttes Arne Treholt og Geir Selvik Malthe-Sørenssen utenfor SVTs lokaler da Treholt skulle være gjest i Skavlan på NRK1. FOTO: Tore Meek / NTB SCANPIX Foto: Meek, Tore

Hemmelig kilde bak bokpåstander

De oppsiktsvekkende påstandene førte til at Gjenopptakelseskommisjonen vurderte Treholts sak på nytt, og i 2011 kom avgjørelsen: Spiondommen ble ikke gjenopptatt. Etter 31 avhør av 29 vitner festet kommisjonen ikke lit til påstandene om bevisjuks.

Av de POT/PST-ansatte som var avhørt, var det bare én som støttet påstanden. Vedkommende, som sto tidlig frem i mediene etter bokutgivelsen, hadde imidlertid ikke selv sett juks, og hans forklaringer avvek på flere punkter fra de øvriges forklaringer. Forfatterens hemmelige kilde hadde dessuten ikke latt seg identifisere:

«Den angivelige kilden som bokens forfattere har henvist til, og som skulle være en tidligere POT-spaner, har ikke latt seg identisere for kommisjonen. En av bokens forfattere, Geir Selvik Malthe Sørenssen, har i avhør for kommisjonen nektet å oppgi kildens navn.»

Malthe-Sørenssens kildejuks med bruktbilselgeren har fått hans tidligere arbeidsgivere til å reagere. Søndag sa NRK-programredaktør Lars Kristiansen til VG at NRK nå skal gjennomgå alle saker han har vært involvert i fra 2011 til 2014.

– Støtter fortsatt kjeltringer

Advokat Harald Stabell begriper ikke hvorfor Malthe-Sørenssen diktet opp en agentkilde, men fastholder at han likevel tror på boken «Forfalskningen», der budskapet er at pengebeviset mot Treholt var forfalsket. På spørsmål fra Aftenposten tirsdag om arbeidet for å gjenoppta Treholt-saken er lagt dødt, svarer Stabell:

– Hva fremtiden vil bringe er umulig å si. Men det kan bli tyngre å få gjenopptatt saken etter dette.

Da TV 2 snakket med Tofte tirsdag, hadde han fått med seg Stabells uttalelser. Han reagerer sterkt på at Stabell fortsatt tror på påstandene som kommer frem i «Forfalskningen»:

– Det er helt hårreisende at han kan si noe sånt. Han støtter fortsatt kjeltringer, smeller det fra den pensjonerte spionjegeren.

MASSIV OVERVÅKING: I 2011 omtalte TV 2 hvordan Treholts leilighet i Oscars gate var det reneste «Big Brother-huset» hvor politiet satt i naboleiligheten i et eget «regirom» og fulgte med på privatlivet til Arne Treholt og Kari Storækre. ARKIV: Montasje
MASSIV OVERVÅKING: I 2011 omtalte TV 2 hvordan Treholts leilighet i Oscars gate var det reneste «Big Brother-huset» hvor politiet satt i naboleiligheten i et eget «regirom» og fulgte med på privatlivet til Arne Treholt og Kari Storækre. ARKIV: Montasje

Slik svarer Stabell på kraftsalven fra Ørnulf Tofte:

– Påstanden om at jeg fortsatt støtter kjeltringer, for stå for Toftes egen regning. Jeg har ved en rekke anledninger gitt klart uttrykk for dyp skuffelse og misnøye med det han nå har gjort, og at jeg ikke vil ha noe mer med ham å gjøre. Jeg har samtidig intet grunnlag i dag for å bestride at kilden i boken hans eksisterer. Både Treholt og jeg fikk etter hvert opplyst navnet hans, og på dette tidspunkt stolte vi på ham, skriver Stabell i en e-post til TV 2.

Treholt-spaner: Kollega innrømte at han var kilden

Under etterforskningen mot den spionmistenkte Arne Treholt jobbet seks POT-tjenestemenn med å kartlegge alt som skjedde inne i byråsjefens leilighet. Spanerne jobbet lange dager på skift fra en mindre leilighet som lå i etasjen over Treholt.

En av dem hevdet i avhør med Gjenopptakelseskommisjonen at en kollega innrømte at han var kilden bak påstandene om bevisjuks i boken:

Fra denne dekkleliligheten overvåket POT Arne Treholts leilighet. FOTO: PST / EOS-UTVALGET
Fra denne dekkleliligheten overvåket POT Arne Treholts leilighet. FOTO: PST / EOS-UTVALGET

– Jeg sendte melding til ham og spurte: «Er det du?» Og da ringte han meg en mandagskveld og innrømte at det var han som var kilden til dette her. Og så var han litt sånn lett hysterisk på en måte: «Ja, du støtter meg vel der?» Så sa jeg: «Det gjør jeg slett ikke fordi dette kjenner jeg ikke til i det hele tatt, har ikke hørt om det». Det er veldig rart, sa jeg, at hvis du har hørt om dette at du ikke da har nevnt det tidligere.

– Det som har vært veldig enerverende med hele Treholt-saken er all desinformasjonen, alle løgner og artikler og alle de som mener noe, som da er farget politisk. For en enkel politimann som meg så har vi tatt skurken. Du kan ha vært så sentral i Arbeiderpartiet som bare pokker, men vi har et lik i lasten her. Bli ferdig med det. Men nå kommer de frem igjen, den ene gammelkommunisten etter den andre, og nå må vi liksom synes synd på den der fyren. Jeg var med på saken og vi tok «the bad guy». Han ble jo rangert av både CIA, MI5 og MI6 til å være en av de ti største spionene i verden, heter det i den hemmelige vitneforklaringen fra november 2010.

Treholt-saken:

  • 20. juni 1985 ble Arne Treholt dømt til fengsel i 20 år for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.
  • Den fellende dommen var resultat av en samlet bevisvurdering. Penger var ett av flere momenter ved denne vurderingen.
  • I Treholts tredje begjæring om gjenåpning som ble avgjort av Gjenopptakelseskommisjonen i 2008, fremkom en rekke innsigelser mot ransakingene og «pengebeviset».
  • I begynnelsen av september 2010 utkom boken «Forfalskningen». Basert på opplysninger fra en angivelig pensjonert polititjenestemann som skal ha ønsket å være anonym, ble det hevdet det at to polititjenestemenn i det som den gang het Politiets overvåkingstjeneste, ble bedt om å fabrikkere bevis i saken mot Treholt, at dette så ble gjort og at polititjenestemennene ga falske forklaringer i retten.
  • Konkret ble det påstått at tre fotografier som i lagmannsretten ble opplyst å ha blitt tatt på soverommet i Treholts leilighet under en hemmelig ransaking 22. august 1983, ikke ble tatt da. I boken ble det hevdet at fotografiene ble tatt på Politihuset etter pågripelsen av Treholt i 1984.

Kilde: Gjenopptakelseskommisjonen