Det er viktig at vi ikke får panikk og slutter å bruke penger, mener økonomene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Det er viktig at vi ikke får panikk og slutter å bruke penger, mener økonomene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Vi er mer bekymret for egen økonomi:

Sjeføkonomens råd mot de dårlige tidene: – Bruk penger!

Nordmenn ser mørkt på fremtidens privatøkonomi. Bekymringsfullt, mener sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye tall viser at nordmenn er bekymret for privatøkonomien. På grunn av økonomisk usikkerhet i landet den siste tiden, mener vi at økonomien har utviklet seg verre enn forventet det siste året.

Tallene er hentet fra Forventningsbarometeret for første kvartal som viser at lavere måling ikke har funnet sted siden bank- og boligkrisen på tidlig 90-tallet. Barometeret er et sammarbeid mellom TNS Gallup og Finans Norge.

– Alvorlig

– Det er viktig at vi ikke får panikk. Hvis vi nå strammer inn og slutter å bruke penger, så blir et sånt forventningsbarometer en slags selvoppfyllende profeti. De aller aller fleste kommer til å beholde jobben også i 2016, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge til TV 2.

Han mener at om nordmenn strammer inn på privatøkonomien vil dette unødvendig være med på å øke arbeidsledigheten ytterligere, og at den økonomiske nedgangen da vil ramme flere enn det den trenger å gjøre.

Se innslaget fra Nyhetskanalen her:

Sjefsøkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen er enig med Staavi i at nordmenn må være forsiktige med å begynne å stramme inn på den private økonomien.

– Det er ganske alvorlig at nordmenn mister troen på egen økonomi. Hvis vi knapper inn på forbruk og investeringer, kommer det som et ekstra tillegg til at det nå går dårlig i norsk olje og økonomi, og da får vi en slags ringvirkning av det, som gjør det ekstra vanskelig for norsk økonomi å vokse fremover, forteller Due-Andresen.

Fortsatt arbeidsledighet

Selv om tallene viser at nordmenn generelt er bekymret for egen økonomi, så er vi mer bekymret for landets økonomi enn privatøkonomien

– Det er et signal om at de aller fleste føler at jobben deres er trygg og at de planlegger å oppføre seg i 2016 som de gjorde i 2015, sier Staavi.

Bekymringen for den store arbeidsledigheten som hersker særlig i oljeindustrien er sentral for det norske folks syn på landets økonomi.

– Vi tror at ledigheten kommer til å fortsette å stige, og kanskje stabilisere seg et sted rundt 5 prosent, forteller Due-Andresen.

Sjefsøkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andersen. Foto: Handelsbanken
Sjefsøkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andersen. Foto: Handelsbanken

Optimistisk

Da det var krise i norsk økonomi tidlig på 90-tallet var rentene høye og arbeidsledigheten steg til et mye høyere nivå, slik er det ikke i dag.

– Nå er renten svært lav, så selv om du har et høyt lån, så vil de aller fleste kunne betjene rentene sine, selv om inntektene faller noe i en periode. Det er altså mye større muligheter for den enkelte til å klare seg i denne perioden enn det det var sist, sier Staavi.

Videre har han noen tips til de som er redd for å stå uten arbeid i 2016.

– Hvis du står i fare for å miste jobben, ta kontakt med banken så tidlig som mulig, så vil de hjelpe deg å sette opp et budsjett, hjelpe deg med avdragsutsettelse, avdragsfrihet i en periode for eksempel, det vil hjelpe de aller fleste.