To uker gamle Sophia sover. Babyen er født med mikrokefali, en sykdom som gir underutviklede hjerner hos barn. Foto: AP Photo/Felipe Dana.
To uker gamle Sophia sover. Babyen er født med mikrokefali, en sykdom som gir underutviklede hjerner hos barn. Foto: AP Photo/Felipe Dana. Foto: Felipe Dana

Frikjenner myggmiddel som årsak til de mange hjerneskadene i Brasil

Det finnes ikke bevis som støtter teorien om at mikrokefali forårsakes av et kjemisk stoff som brukes mot myggen som sprer zikaviruset i Brasil, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teorien er lansert av leger i den argentinske organisasjonen PCST. De tviler på om de mange tilfellene av mikrokefali i Brasil skyldes zikaviruset, noe WHO mistenker.

PCST tror i stedet synderen er et kjemisk stoff som brasilianske myndigheter har tilsatt drikkevann for å unngå at myggen som sprer viruset, formerer seg i vannreservoarer.

Organisasjonen påpeker at det finnes flere land med mange zika-smittede, men uten tilfeller av mikrokefali som knyttes til viruset, skriver nettstedet Tech Times. Legene hevder også at kjemikaliet pyriproxyfen er tilsatt drikkevannet nettopp i de områdene hvor det er påvist uvanlig mye mikrokefali.

Den brasilianske delstaten Rio Grade do Sul har stanset bruken av pyriproxyfen inntil saken er undersøkt nærmere, skriver avisa The Telegraph. Regjeringen i Brasil avviser imidlertid pyriproxyfen-teorien og understreker at det ikke finnes noen vitenskapelige bevis for at kjemikaliet forårsaker mikrokefali.

WHO opplyser til det danske nyhetsbyrået Ritzau at de har vurdert teorien, men ikke funnet beviser som underbygger den. (©NTB)