«Kon Tiki 2»-besetningen vil ikke bade mer – fikk nærkontakt med hai

Forskningsekspedisjonen som seiler med balsaflåter fra Peru til Påskeøya og tilbake igjen, har måtte legge om bade-rutinene etter møte med hai.

Et sted midt i det blå og lunefulle stillehavet mellom Påskeøya og Peru, befinner to balsaflåter seg med norske og utenlandske forskere og eventyrere.

Ekspedisjonen heter Kon Tiki 2, og gjenskaper altså til dels Heyerdahls tur fra 1947. Ekspedisjonen har valgt å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya og tilbake igjen, både for å støtte, men også for å utfordre Heyerdahls teorier.

Møte med hai på 2,5 meter

Besetningen på den ene av de to flåtene har nå måttet endre rutinene sine etter at de fikk selskap av en hai bare én meter fra den enkelt bygde balsaflåten.

«Selv om jeg sto trygt på dekk og så ned på den rundt 2,5 meter lange store haien mens den svømte under en meter fra flåten, følte jeg både ærefrykt og redsel i ryggraden.» skriver Rasmus Erlandsson (30) som er en av de syv på flåten.

Han har fått god tid til å tenke på nærkontakten med haien, og priser seg lykkelig for at ingen var i havet og badet når legen ombord, Sergey Goltsov, ropte «Hai, hai!».

BALSAFLÅTE: En av balsaflåtene blir her løftet opp av en kran for å transporteres etter at den ble bygd i Peru.  FOTO: AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE
BALSAFLÅTE: En av balsaflåtene blir her løftet opp av en kran for å transporteres etter at den ble bygd i Peru.  FOTO: AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE Foto: Cris Bouroncle

Redd for å bade

Men det nære møtet med for mange havets store frykt, har satt en skikkelig støkk i seileren.

«Hvorfor jeg ikke lenger svømmer ved flåten» starter han blogginnlegget med som han skrev rett etter hai-møtet.

Han utdyper også hvordan det var å stå der og se på haien.

«Selv om jeg sto på oversiden av havoverflaten, hadde ikke hjernen min noen problemer med å forestille seg hvordan det ville føles å møte jaktdyret med knivblad-tenner i vannet. Den perfekte utformede kroppen, fast og fin, med den skarpe og dødelige enden som kommer mot meg. Jeg forestilte meg at jeg prøvde å komme opp fra vannet på en klumsete måte, mens jeg viftet med armer og ben som ville være det perfekte agnet for byttedyret fra havdypet. Jeg lurer på om jeg vil klare å se en vanlig piratfilm noen gang senere.»

KON TIKI: Den opprinnelige Kon Tiki-ekspedisjonen til Thor Heyerdahl nådde Papeete på Tahiti i Polynesia 18. september 1947. (AP Photo)
KON TIKI: Den opprinnelige Kon Tiki-ekspedisjonen til Thor Heyerdahl nådde Papeete på Tahiti i Polynesia 18. september 1947. (AP Photo)

Har lagt om rutinene

Som følge av haimøtet og frykten for å ufrivillig bade med den, har Erlandsson nå lagt om rutinene for badingen.

«Fra nå av vil jeg benytte meg av flåtens mange muligheter til å vaske meg selv» skriver han, og forklarer at det er mange hulrom mellom alle balsa-trærne som gir rom for bading.

«Det er en av fordelene med å seile en farkost som er halvveis nedsenket i vannet», avslutter han.

Gjorde stort inntrykk

Møtet med haien gjorde også skikkelig inntrykk på flåtens kaptein, Signe Meling (27) fra Haugesund. Om hun også har lagt om baderutinene er usikkert, men noen dager etter hendelsen er hun i hvert fall mer imponert over nærkontakten enn redd.

– For noen dager siden så vi endelig en hai. Den svømte bare én meter fra flåten. Det var en ganske snill en, men det var fasinerende. Jeg har aldri sett hai før, og det har jeg hatt så lyst til å se, så det var veldig kult, sier Meling til TV 2.