Nå bygges monsterhoppet

Big Air-hoppet som skal brukes under X Games Oslo blir et av verdens største.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om åtte dager kan vi se verdenseliten på ski og snowboard i luftige svev på Tøyen når X Games braker løs. Shaun White er blant stjernene som vil til Oslo.

– Det er det største stillashoppet som noensinne er bygd, forteller Arena manager Martin Mathisen.

Han sammenligner blant annet med Big Air i Innsbruck tidligere i februar og Air and Style-hoppet i Los Angeles nå til helgen.

Det 57 meter høye hoppet bygges av stillasfirmaene Stage Co og Bright, som er eksperter på å bygge enorme scene-konstruksjoner. Hoppet som også er 120 meter langt, 26 meter på det bredeste og veier omtrent 1000 tonn, krever rundt 50 byggearbeidere for reises innen tidsfristen.

Snø av nitrogen

Tida er over for snøkanoner og lastebiler fulle av snø. Nå lages snøen i en kunstig klimasone på toppen ved hjelp av 400 tonn nitrogen, 600 tonn vann og fire luftkompressorer. Det er ikke lenger garanti for nok kulde til å produsere med snøkanoner.

- I tillegg vil snøen oppføre seg på en annen måte når den har blitt lagret og fraktet. Med nitrogen produserer vi rett i løypa og har full kontroll hele veien, sier Mathisen.

Har bydd på utfordringer

Å bygge kjempehoppet har ikke vært bare enkelt. På omtrent et halvt år måtte kabalen gå opp mellom designere, ingeniører, produksjon av selve elementet, byggearbeidere og snøproduksjon.

Eksperter fra USA, Belgia, Nederland og Tyskland og Nederland har også samarbeidet om prosjektet.

– Det har vært nøye planlagt, men at den enorme konstruksjonen skal bygges på ti dager ved vinterstid i Norge byr på praktiske utfordringer fortløpende, sier Mathisen. Han forteller blant annet at byggingen måtte stoppes en stund på grunn av for mye vind i forrige uke.

Nå er de likevel i rute og skal bli ferdig til kvalifiseringene fredag 26.februar.

– Det er veldig godt å se at ting sklir så godt sammen og fungerer, det er utrolig stas, sier Mathisen og roser sine kollegaer.

På Tøyen-arenaen vil det også bli stjernespekkede konserter med blant andre amerikanske Yelawolf og norske Unge Ferrari.