Flyktet: Luol Deng, Grace Bullen, Saido Berahino og Mebrahtom Keflezighi har alle til felles at de måtte dra fra moderlandet som barn. FOTO/MONTASJE: NTB scanpix/TV 2
Flyktet: Luol Deng, Grace Bullen, Saido Berahino og Mebrahtom Keflezighi har alle til felles at de måtte dra fra moderlandet som barn. FOTO/MONTASJE: NTB scanpix/TV 2

12 idrettsstjerner som var flyktninger

Olympiske medaljevinnere med sterke historier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svømmeren Yusra Mardini som reddet flere liv på flukten fra Syria til Europa, og som nå drømmer om OL i Rio er langt fra den eneste utøveren som en gang har flyktet fra krig og elendighet i hjemlandet.

Blant OL-aktuelle deltakere på flukt fra hjemlandet finner vi den iranske taekwondo-utøveren Raheleh Asemani og kongolesiske Popole Misenga.

Men det er flere mer eller mindre kjente idrettsnavn som en gang har vært på flukt fra hjemlandet sitt. Her er et knippe av dem.

Grace Bullen (19), bryting

Den norske bryteren flyktet fra hjemlandet Eritrea sammen med familien allerede i en alder av fire år. Bullen, nå 19 år, tok gull under Ungdoms-OL i Nanjing og er et norsk håp foran OL i Rio senere i år.

– Jeg husker veldig mye. Alt for mye egentlig. Jeg husker mange skyteepisoder og flukt-episoder hvor det banket på døra på natta og vi ble fortalt at «dere må ta med det dere klarer i hendene og gå ut». Jeg har sett døde mennesker. Jeg har sett folk bli skutt og hørt folk bli skutt. Jeg har opplevd hvor lett det er å miste livet, sa Bullen til TV 2 i forbindelse med programmet «Best av de beste».

VINNER: Grace Bullen etter seier i ungdoms-OL for Norge. 
VINNER: Grace Bullen etter seier i ungdoms-OL for Norge. 

Mebrahtom Keflezighi (41) , friidrett

Som Bullen er Keflezighi fra Eritrea, et land han flyktet fra som sjuåring i 1986. Sammen med familien, han hadde ni søsken, dro han via Italia til USA.

Keflezighi ble friidrettsutøver, og tok sølvmedalje på Maraton under OL i Athen i 2004. I London åtte år senere ble det en fjerdeplass for den da 37 år gamle løperen. Han har vunnet New York Marathon og i 2014 vant han Boston Marathon, et løp han fikk prisen som årets friidrettsutøver i USA for.

VINNER: Mebrahtom
VINNER: Mebrahtom "Meb" Keflezigh vinner den 118. Boston Maraton i 2014.FOTO: AFP PHOTO / Timothy A. CLARY Foto: Timothy A. Clary

Guor Mading Maker (31), friidrett

En langdistanseløper som en gang løp for livet, men som no løper for stolthet. Guor Mading Maker (tidl. Marial) ble nummer 47 på maratondistansen under OL i London. Da løp han under det olympiske flagget, men Mading Maker vil løpe for det nye landet Sør-Sudan i 2016.

31-åringen flyktet fra Sudan og borgerkrigen som krevde millioner av menneskeliv som unggutt. Flukten gikk via Egypt før han fikk flyktningstatus i USA.

Jimmy Thoronka (21), friidrett

Sprinteren fra Sierra Leone hoppet av under Samveldelekene i Glasgow i 2014, og ble funnet hjemløs på gantene i London måneder senere. Thoronka har aldri hatt en offisiell flyktningstatus, men returnerte ikke hjem på grunn av Ebola-krisen som herjet i landet, der tusenvis døde av sykdommene.

Thoronka mistet åtte av sine slektninger, men i oktober fikk han avslag på søknaden om utvidet opphold i Storbritannia, til tross for at han hadde fått tilbud om et idrettsstipende fra University of East London.

Saido Berahino (21), fotball

SCORET: Saido Berahino feirer en straffescoring for West Bromwich mot Peterborough. FOTBALL: Reuters / Darren Staples 
SCORET: Saido Berahino feirer en straffescoring for West Bromwich mot Peterborough. FOTBALL: Reuters / Darren Staples  Foto: Darren Staples

Nå om dagen en av Premier Leagues mest ettertraktede spillere, men skaper også overskrifter for utenomsportslige krumspring. Bakgrunnen hans er alt annet enn rosenrød.

Den engelske U21-landslagsspilleren mistet faren i borgerkrigen i Burundi, og flyktet fra gamlelandet som ti-åring. Der ble han gjenforent med moren og flere søsken som allerede hadde flyktet fra landet.

Berahinos West Bromwich møter Reading i lørdagens TV 2 Sport Premium-sendte femte runde i FA-cupen. Se også kampen i livesenteret kl. 16.

Victor Moses (25), fotball

Den nigerianske landslagsspilleren i fotball ble sendt til England da faren og moren ble drept da huset deres ble angrepet under opprøret i 2002. Moses spilte fotball i gatene da han fikk nyheten, en aktivitet som senere er blitt hans levebrød.

Moses har spilt for Crystal Palace, Wigan, Chelsea, Liverpool, Stoke og West Ham og har fått 24 landskamper for Nigeria. I 2013 vant han Afrikamesterskapet, og senere samme år Europaligaen med Chelsea.

Fabrice Muamba (27), fotball

Muamba vokste opp i Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo. Som elleveåring flyktet han til London sammen med sin mor, og ble med det gjenforent med sin far etter tre år.

Midtbanespilleren kom opp gjennom Arsenals ungdomssystem, men det var i Birmingham og senere Bolton han slo gjennom. Muamba ble for alvor kjent da han fikk hjertestans under en FA-cupkamp mot Tottenham i 2012. Det stoppet også karrieren hans.

EMOSJONELL RETUR: Fabrice Muamba ble hyllet da han returnerte til Reebook Stadium. FOTO: AP Photo/Jon Super
EMOSJONELL RETUR: Fabrice Muamba ble hyllet da han returnerte til Reebook Stadium. FOTO: AP Photo/Jon Super Foto: Jon Super

Mario Stanic (43), fotball

Den senere Benfica, Parma, og Chelsea-spilleren flyktet fra Sarajevo da krigen brøt ut i Jugsolavia og vadet over elven Sava til Kroatia. Da krigen brøt ut var 20-åringen allerede en god fotballspiller, og han sluttet seg til Kroatia Zagreb.

Der spilte han bare en sesong før han ble hentet av Sporting Gijon. Størst suksess hadde han kanskje i Parma på slutten av 90-tallet der han vant både den italienske cupen, supoercupen og UEFA-cupen. Stanic spilte to kamper for det jugoslaviske landslaget og 49 for Kroatia.

Shefki Kuqi (39), fotball

Det var i England Kuqi gjorde fotballkarrieren med opphold i Sheffield Wednesday, Ipswich, Crystal Palace og Newcastle, men landskampene fikk han for det finske landslaget.

Han vokste opp i Kosovo, som tilhørte Jugoslavia, men flyktet i 1989 da han var 12 år gammel for å slippe unna krigen mellom serbere og kosovere. Da gikk ferden til Finland. Kuqi fikk 39 kamper for Finland.

Christopher Wreh (40), fotball

Da borgerkrigen i Liberia brøt ut måtte 14 år gamle Cristopher Wreh bestikke militærvakter for å komme seg ut av landet. Wreh, fetteren til Liberias mest kjente fotballspillere George Weah, fikk en anstendig fotballkarriere etter at han flyktet til Frankrike, der karrieren startet hos Monaco. Wreh ble Double-mester med Arsenal i 1997/98-sesongen.

Luol Deng (30), basketball

STJERNE: Luol Deng i kamp for Miami Heat. FOTO: Mike Ehrmann/Getty Images/AFP
STJERNE: Luol Deng i kamp for Miami Heat. FOTO: Mike Ehrmann/Getty Images/AFP Foto: Mike Ehrmann

Storbritannias kanskje beste basketballspiller gjennom tidene stammer fra Sudan. Dengs far, Aldo, var et medlem av det sudanske parlamentet, og han flyttet familien til Egypt ved utbruddet av den andre borgerkrigen i Sudan.

Det var i Egypt de møte tidligere NBA-spiller Manute Bol som lærte Luol og hans eldre bror Ajou å spille basketball. Da familien fikk politisk asyl flyttet de til London. Etter et år på Duke University ble Deng draftet av Phoenix Suns før han ble byttet videre til Chicago Bulls der han spilte i ti sesonger, før han etter et kort mellomspill hos Cleveland Cavaliers havnet hos Miami Heat. Deng er flere ganger NBA All-Star-spiller.

Joel Casamayor Johnson (44), boksing

Joel Casamayor med WBC-tittelbeltet etter en seier over Jose A. Santa Cruz i 2007. FOTO: Al Bello/Getty Images/AFP 
Joel Casamayor med WBC-tittelbeltet etter en seier over Jose A. Santa Cruz i 2007. FOTO: Al Bello/Getty Images/AFP  Foto: Al Bello

Født i Guantanamo, Cuba, Casamayor flyktet mens han lå på treningsleir før OL i Atlanta 1996. Casamayor var regjerende olympisk mester i bantamvekt, men ville ifølge egne ord «ikke lenger bokse for Fidel Castro.»

Etter at han utvandret til USA ble den olympiske gullmedaljen, som hans mor oppbevarte hjemme hos seg, konfiskert. Han har fremdeles ikke fått tilbake medaljen. Bokseren ble profesjonell etter at han flyttet til USA, og hadde flere tittelbelter i fjær- og weltervekt.

Kilder: The Guardian, Wikipedia, USA Track and Field, Refugee Footballers in Britain, Review Journal.