HISTORISK DÅRLIG. 2016 har så langt vært et tungt år for Feyenoord. Her depper Anass Achahbar etter å ha tapt 2-1 for Heerenveen 28. januar. FOTO: AFP / ANP / Kay int Veen / Netherlands OUT
HISTORISK DÅRLIG. 2016 har så langt vært et tungt år for Feyenoord. Her depper Anass Achahbar etter å ha tapt 2-1 for Heerenveen 28. januar. FOTO: AFP / ANP / Kay int Veen / Netherlands OUT Foto: Kay Int Veen

– En pinlig historisk rekord

I desember kjempet de om ligatittelen. Siden har ikke Feyenoord tatt et eneste poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre minutter på overtid kontrer Kingsley Ehizibue inn kampens siste mål. PEC Zwolle vinner 3-1 og påfører Feyenoord deres syvende strake tap i den nederlandske Æresdivisjonen.

Ved halvspilt sesong lå laget fra Rotterdam på andreplass i serien, to poeng bak Ajax. Siden har de tapt samtlige syv kamper og ligger nå på sjetteplass. Det er 20 poeng opp til serieleder PSV, som på sin side står med syv strake seire.

Siden Æresdivisjonens første utgave i 1956, hadde Feyenoord aldri tapt mer enn fire kamper på rad. Nå kan den tradisjonsrike klubben liste opp en ny rekord i historiebøkene, dog med negativt fortegn.

– Ambisjoner om å vinne ligaen

Før sesongen var klubben preget av optimisme. Dirk Kuyt var tilbake i klubben etter ni år utenlands, klubblegenden Giovanni van Bronckhorst ble forfremmet til manager etter fire år i assistentrollen, og hele ni spillere ble hentet til klubben i sommervinduet.

ØKT PRESS. Giovanni van Bronckhorst står overfor en tøff utfordring i sin første sesong som hovedtrener. FOTO: AFP PHOTO /ANP/ JERRY LAMPEN
ØKT PRESS. Giovanni van Bronckhorst står overfor en tøff utfordring i sin første sesong som hovedtrener. FOTO: AFP PHOTO /ANP/ JERRY LAMPEN Foto: Jerry Lampen

Laget fra kystbyen Rotterdam har ikke vunnet ligatittelen siden 1999. I historisk perspektiv har Feyenoord kun én gang tidligere måttet vente lengre på et seriegull enn de 17 årene som har gått nå.

– De brukte mye penger i sommer og hadde ambisjoner om å vinne ligaen. Da ser denne tapsrekken enda verre ut, sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Starten på den skrekkelige rekorden fant sted borte mot NEC Nijmegen. Tonny Vilhena gav Feyenoord ledelsen med et frisparkmål i førsteomgang, men tre mål fra hjemmelaget etter hvilen sørget for at Feyenoord avsluttet 2015 med tap.

Nyåret har bydd på ytterligere seks strake tap, deriblant mot rivalene Ajax og PSV. Titteldrømmen er knust, og håpet om spill i Europa neste sesong står i fare.

– Det er vanskelig å si hva som har skjedd, men jeg registrerer jo at det er en trener som prøver mange ulike formasjoner. Det kjennetegner ofte et lag i trøbbel, sier Alsaker, som ikke kan huske å ha sett en lignende kollaps i europeisk sammenheng.

Store utskiftninger i spillerstallen

Laget fra kystbyen Rotterdam har ikke vunnet ligatittelen siden 1999. I historisk perspektiv har Feyenoord kun én gang tidligere måttet vente lengre på et seriegull enn de 17 årene som har gått nå.

SOLGT. Feyenoord har ikke klart å erstatte storscoreren Graziano Pellè. Italieneren scoret 50 mål på 57 seriekamper for nederlenderne. FOTO: Simon Galloway/PA via AP
SOLGT. Feyenoord har ikke klart å erstatte storscoreren Graziano Pellè. Italieneren scoret 50 mål på 57 seriekamper for nederlenderne. FOTO: Simon Galloway/PA via AP Foto: Simon Galloway

Sportsdirektør Martin van Geel har de to siste årene hentet spillere for over 20 millioner euro. Samtidig har en rekke sentrale spillere, deriblant Graziano Pellè, Stefan de Vrij og Jordy Clasie, forlatt klubben

– De har hatt mange bra spillere, men har ikke lyktes med å holde på dem særlig lenge. Nå virker det som et litt tilfeldig sammensatt lag, og van Bronckhorst klarer ikke helt å finne et system som funker, sier Alsaker.

Han påpeker Feyenoord fortsatt har gode muligheter for å nå Europaspill, samt at de er i semifinalen i den nederlandske cupen. Likevel er tapsrekken så alvorlig for en storklubb som Feyenoord at det trolig bare vil være en mager trøst.

– Det er en pinlig historisk rekord. Jeg tenker at når folk leser statistikken om 20 år, så vil de tenke at noe er feil.