FÅR FØRERKORT: Flyktninger i innlandskommuner kan få tilskudd til både førerkort og bil av kommunen. Foto: NTB/SCANPIX
FÅR FØRERKORT: Flyktninger i innlandskommuner kan få tilskudd til både førerkort og bil av kommunen. Foto: NTB/SCANPIX Foto: Roald, Berit

Her får flyktninger førerkort av kommunen

Flere innlandskommuner på Sørlandet gir flyktningfamilier tilskudd for å ta førerkort, samt rentefritt lån til bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordningen går ut på at flyktninger kan søke om tilskudd til å ta førerkort for en eller flere medlemmer i familien, skriver avisen Fædrelandsvennen i dag.

Bakgrunnen er at mange kommuner har dårlig busstilbud og at det er svært vanskelig for flyktninger å komme seg rundt dersom ikke de har bil.

Tilskuddene skal gi bedre integrering og større muligheter for å komme seg rundt for bosatte flyktninger.

I Åmli kan begge forsørgerne få inntil 30.000 kroner hver for å ta lappen, samt at andre familiemedlemmer kan få inntil 5000 kroner hver.

Rentefritt lån

I de totalt 14 innlandskommunene Fædrelandsvennen omtaler, varierer tilskuddene fra 5000 kroner til 30.000 kroner. I Audnedal i Vest-Agder gis i tillegg inntil 30.000 kroner i rentefritt lån til flyktninger som vil kjøpe seg bil.

Kommunalsjef Even Schau i Audnedal sier at ingen innbyggere har gitt uttrykk for at de misliker ordningen, som har vart i snart to år. Han mener den bidrar til god integrering.

– Med bil kan flyktningene komme seg til skole, butikk og andre gjøremål i kommunen. Det er ikke minst viktig for å forsøke å få dem i jobb, sier han til Fædrelandsvennen.

Også Valle-ordfører Steinar Kyrvestad (Ap) er fornøyd med ordningen.

– Dette er et meget godt tilskudd for å bedre integreringen. Her går knapt buss, og dette vil bidra til at disse familiene kommer seg rundt om i samfunnet vårt, sier han til Fædrelandsvennen.

Ikke rettferdig

Åse Michaelsen (Frp) er stortingsrepresentant for Vest-Agder, og mener ordningen er et eksempel på uheldig forskjellsbehandling.

– Jeg er opptatt av at det skal være likebehandling. Å gi gratis førerkort til en gruppe og ikke andre grupper, er ikke rettferdig. Hva med annen ungdom og studenter, som heller ikke har råd til lappen? sier hun til TV 2.

Hun mener at når flyktninger har fått opphold og tildelt en kommune, bør ikke tilskudd til førerkort automatisk være endel av «pakka».

– Jeg mener at førerkort ikke bør være en del av introduksjonsprogrammet på denne måten, sier Michaelsen til TV 2.