Derfor skulle Barcelonas frekke straffescoring vært annullert

TV 2s husdommer Per Ivar Staberg forklarer straffereglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er aldri godt å vite hva Lionel Messi, Luis Suarez og Neymar finner på når de er i spillehumør. Søndag kveld fikk Barcelona straffespark åtte minutter før slutt på stillingen 3-1 mot Celta Vigo.

Messi gikk frem for å ta det., men i stedet for å banke inn sin 300. La Liga-scoring la Messi en pasning (!) til lagkamerat Suárez som ekspederte ballen rett i mål og sikret sitt hat trick.

Men målet burde aldri blitt godkjent. TV-bildene viser at Suarez tråkker innenfor halvsirkelen utenfor 16-meteren i det øyeblikket Messi treffer ballen.

TV 2s husdommer Per Ivar Staberg reagerte da han så scoringen.

– Det første jeg tenkte da jeg så målet var «så rask er ikke Suarez».

– Man skal være 9 meter og 15 centimeter fra ballen. Det er derfor den halvsirkelen er der. Ellers har den ingen annen funksjon. Om bildene viser at han var innenfor halvsirkelen skulle det ikke vært mål, sier Staberg.

TRÅKKER INNENFOR: Luis Suarez er litt for kjapp.
TRÅKKER INNENFOR: Luis Suarez er litt for kjapp.

Det er ikke første gang noen har prøvd seg på en lignende straffefrekkis. Barcelona-legenden Johan Cruyff og Jesper Olsen gjennomførte en lignende straffe for Ajax i 1982. Myggen og Frode Olsen gjorde det samme i 1994, dog med litt mindre hell.

TV 2s programleder beklager «Sexdvergen van Gaal»-tabbe

Staberg forteller at han har dømt flere kamper der slike straffespark er blitt tatt.

– Første gang jeg opplevde et slik straffespark var for 25 år siden. Da var det Kolstad, et bydelslag i Trondheim, som gjorde det.

Han forklarer at det finnes noen få regler ved straffespark.

– Ballen skal gå fremover, og spillerne rundt skal ikke være for tidlig inn. Alle skal være bak ballen. I tillegg skal han som skal ta straffesparket tilkjennegi seg. Det gjør jo Messi. Man kan diskutere moral og om det er usportslig. Jeg synes ikke det er usportslig. Ikke i min verden, sier Staberg.

Han forklarer at det finnes en del andre spesielle strafferegler. Spilleren som tar straffespark har ikke lov til å score på en retur fra stang/tverrligger.

– Det blir det samme som å berøre ballen to ganger uten at noen er borti den. Da blir det indirekte frispark andre veien, sier Staberg.