Tottenham tror på ligatittel:

– Det hadde vært deilig å gni det inn i ansiktet til enkelte Arsenal-supportere

Tottenham og Arsenal er á poeng før en potensielt legendarisk Premier League-avslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal-Leicester 2-1 | Manchester City-Tottenham 1-2

Nord-London ble den store vinneren av Premier Leagues supersøndag.

Arsenal slo serieleder Leicester hjemme på Emirates takket være Danny Welbecks scoring på overtid av overtiden, mens Tottenham tok tre knallsterke poeng borte mot Manchester city.

Leicester holder fortsatt tabelltoppen, men bare to poeng bak ligger London-lagene, og mange holder de nå som favoritter til Premier League-tittelen.

Allerede før helgen holdt TV 2s Petter Myhre og Aleksander Schau Arsenal til favoritter før innspurten. De hadde imidlertid begge Tottenham på fjerdeplass i deres tabelltips.

– Jeg hadde tatt utgangspunkt i at Arsenal og City skulle vinne på søndag, så Spurs har absolutt forbedret sine sjanser nå. De har bedre sjanser til å vinne ligatittelen nå enn det City har, sier Petter Myhre.

– Men det er nærmest egentlig galskap å tippe med så mange kamper igjen og så mye som kan skje. Det er i beste fall kvalifisert synsing. Det blir et rotterace hele veien inn.

Tottenham vant toppkampen

– Mareritt

Rivaliseringen mellom Arsenal og Tottenham fått en ekstra dimensjon denne sesongen.

Det handler ikke bare om å være best i byen, men, uten å avskrive Leicester eller forsåvidt Manchester City, om ligatittelen i tillegg. Skal du få retten til å skryte i Nord-London i 2016 må du kanskje vinne serien.

Arsenal har havnet over Tottenham på tabellen til slutt i de 20 siste sesongene, og markerer det hvert år med det fansen kaller for St. Totteringhams Day – den dagen erkerivalene ikke kan ta igjen «The Gunners» på tabellen.

Å stoppe den rekken ved å vinne ligatittelen hadde vært noe helt spesielt for Tottenham-fansen.

– Det hadde vært fantastisk deilig om vi kunne smøre det inn i ansiktet på enkelte Arsenal-supportere. Forholdet mellom klubbene og supporterne er svært dårlig og betent. Og det blir ikke noe bedre, men snarere verre, sier leder i Tottenhams Venner, Vidar Edell, til TV 2.

– Det er et mareritt om Tottenham tar ligatittelen, innrømmer hans motpart i Arsenal Norway, Bjørn Furuheim.

– Jeg tror ikke det kommer til å skje, men det setter en ekstra spiss på innspurten. De ligger helt der oppe, og jeg har ingen problemer med å innrømme at de har vært bra, men jeg vil ikke engang tenke på at de vinner. Jeg er ikke trygg på det, men forventer at vi feirer St. Totteringhams day også i år, selv om jeg ser at det kan komme til å komme sent i år.

Managerskryt

Spurs er i storform, og under Mauricio Pochettino er det en følelse av at dette er en mer robust, sammensveiset og stabil utgave av de liljehvite.

– Tottenham har hatt en aura av at «nå går det galt». Alle har visst det. Spillerne, fansen, oss her i studio. Det er ikke slik lenger. Pochettino har laget et lag, sa Aleksander Schau i Premier League-studio etter kampen.

Det er plutselig realistisk å tro på en ligatittel for laget som ikke har vunnet den øverste divisjonen i England siden 1961.

– Jeg kan se det i øynene på spillerne mine. Jeg merker det på energien. De har virkelig tro på at de kan vinne Premier League denne sesongen, sa Pochettino allerede før helgens seier mot City på Etihad.

Troen er neppe mindre nå.

– Supporterne har lov til å drømme om å vinne nå, sa Pochettino etter seieren.

– Jeg fikk en visjon allerede før jul at vi kommer til å vinne hele greiene. Mye av grunnen til det er hvordan laget har fremstått. Pochettino har prøvd å lage et spillesytem med høy energi, men samtidig god struktur i laget. Der vi forrige sesong slet med å se hva han prøvde på har det fungert denne sesongen, sier Vidar Edell.

– Det er et ungt lag, fullt av energi og fullt av tro. Det er en veldig harmonisk tropp. Jeg er normalt en mann som ikke er veldig optimistisk eller naiv av natur, men dette er en meget spesiell sesong. Det er langt i overkant på alle mulige måter.

HARDE DUELLER: Olivier Giroud i duell med Tottenhams Toby Alderweireld.
HARDE DUELLER: Olivier Giroud i duell med Tottenhams Toby Alderweireld. Foto: Nigel French

Tøft rivaloppgjør

5. mars besøker Arsenal White Hart Lane. Oppgjørene mellom de to Nord-London-lagene har alltid høy temperatur og tøff stemning på tribunene.

Arsenals norske supporterleder tror det blir rift om bortebillettene til den kampen.

– Det er en kamp som blir helt enormt viktig, og som kommer til å ha et enormt trykk. Det er enorme følelser i sving. Jeg tror den Spurs-kampen fort kan bli avgjørende om det skal bli et av London-lagene. Det er jo ligainnspurter som dette vi lever og ånder for, sier Bjørn Furuheim.

Den uken møter «The Gunners» United på Old Trafford og tar i mot Swansea på Emirates før de drar til White Hart Lane.

Årets kamp blir ikke bare en knokkelkamp, men potensielt altså en tittelkamp.

– Vi gikk inn i en sesong om alle hadde vært kjempefornøyd med en plass som hadde gitt Mesterliga-spill. Nå er det full fyr på alle fronter, ligaen, europaligaen og FA-cupen, sier Edell.

– Det hadde vært fantastisk om vi kunne ta rotta på Arsenal.

Leicester med i mixen

Dersom Spurs skulle havne foran Arsenal, ser Arsenal Norway-lederen heller at Leicester vinner og at Arsenal blir nummer tre, istedet for å bli nummer to bak Spurs.

– Alt er bedre enn at Tottenham vinner ligatittelen, men de skal ikke være foran oss på tabellen. Det er det vi fokuserer på. Vi går for ligatittelen. Det er et ikke-tema at de skal havne over oss, sier Furuheim som ikke er blitt blasért av rekken med sesongavslutninger foran Spurs.

– Det er en stor glede hvert år, selv om vi er vant til det. Vi er et mye bedre lag enn Tottenham, og vi kommer til å havne over dem denne sesongen også. Det mener jeg, og det kan være de mener jeg er en klyse, men både på papiret og på banen mener jeg vi er bedre.

Men det handler altså ikke bare om de to London-lagene.

Selv om Tottenhams supporterleder ikke tror at Leicester har en voldsom fordel av et lettere kamprogram med færre kamper og færre turneringer, så vil han ikke avskrive «The Foxes».

– De leder ligaen med to poeng. Folk har ventet på den store sprekken, men den har absolutt ikke kommet. De var uheldige som ikke holdt hele veien mot Arsenal og har vært en utrolig greie hele sesongen. Jeg har aldri sett på maken, sier Vidar Edell.

Han får støtte av TV 2s ekspert.

– Det blir kjempegøy. Samtidig skal vi absolutt ikke avskrive Leicester. De har vist det både mot Arsenal og City at de er kapable til å spille jevnt med alle og slå dem. Jeg er overbevist om at de vil være med hele veien, så det er et ordentlig rotterace, sier Petter Myhre.

– Det er deilig at vi får den avslutningen med så gange gode historier. Leicester som aldri har vunnet, Tottenham har ikke vunnet på 55 år, Wenger som har fått mye tyn for trofétørke og Manchester City som laget med den beste stallen, men som famler litt i mørket.