VIL FORKLARE SEG: 51-åringen vil stå til rette for det han har gjort, sier forsvareren til den drapstiltalte 51-åringen, Randulf Schumann Hansen (bildet). Foto: Asle Bentzen/TV 2
VIL FORKLARE SEG: 51-åringen vil stå til rette for det han har gjort, sier forsvareren til den drapstiltalte 51-åringen, Randulf Schumann Hansen (bildet). Foto: Asle Bentzen/TV 2

Mann (51) innrømmer å ha drept naboen (35)

BERGEN TINGRETT (TV 2): En 51 år gammel mann erkjente straffskyld for drap på naboen da rettssaken startet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 51 år gamle mannen, som opprinnelig er fra Sri Lanka, er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

35 år gamle Yewhalashet Demeke Ameha, som opprinnelig var fra Etiopia, døde av forblødning 13. desember 2014 etter å ha blitt stukket 17 ganger. Det kunngjorde statsadvokat Trond Høvik da han leste opp tiltalen.

Han slo også fast at det kan bli aktuelt å be om en forvaringsdom.

Den 51 år gamle drapstiltalte erkjente straffskyld.

Etter prosedyren til aktor, og en liten replikk fra forsvarer Randulf Schumann Hansen, satte den drapstiltalte 51-åringen seg gråtende i vitneboksen.

– Før jeg starter min forklaring, vil jeg si at jeg vet at jeg har gjort noe utilgivelig, å ta livet av et annet menneske, sa han.

– Jeg kom til Norge for å slippe unna krigen. Jeg burde ikke slå noen. Hun kom også til Norge for å leve et bedre liv. Og så tok jeg livet av henne. Jeg ødela for begge to, sa 51-åringen.

Han var med i en motstandsbevegelse i hjemlandet Sri Lanka, og reiste fra landet på 1980-tallet. Han er dansk statsborger.

Konflikter mellom beboere

Flere ganger tok gråten overhånd da han forklarte seg. Han fortalte om hvor lenge han hadde bodd i hybelhuset i Fyllingsdalen i Bergen, der flere personer delte kjøkken.

Det hadde vært konflikter mellom beboerne, og den tiltalte 51-åringen antydet at det var etniske motsetninger.

Det var da han sto på kjøkkenet og drapsofferet kom inn, drapet skjedde.

– Jeg sto og vasket ris, da hun kom inn og stilte seg bak meg. Hun sto veldig tett opptil meg. Det var ubehagelig, og jeg følte meg krenket og sint. Hun sa at jeg skulle flytte meg, for hun skulle ta oppvasken, sa 51-åringen.

Amper diskusjon

Mens hun sto og ventet, ble diskusjonen mellom dem mer og mer amper. Han ba henne komme seg bort, og hun svarte meg å slå etter ham med en tallerken.

– Jeg skulle bare gått. Det var min idiotiske stolthet som hindret meg. Jeg prøvde å være rolig og snakke pent til henne, og forklarte at jeg ville være alene. Så klikket det for meg, sa han.

– Det neste jeg så var at hun lå der i en blodpøl. Jeg fant telefonen, men den låste seg da blodet fra hendene mine dryppet ned på skjermen. Jeg ba en av de andre beboerne om å ringe politiet, sa han videre.

Kniven han brukte til å stikke sin 35 år gamle nabo med, var hans egen kjøkkenkniv, som han hadde funnet frem for å bruke til å skjære grønnsaker med.

Da aktor Trond Høvik spurte hvorfor han grep til kniv, svarte han at han ikke husker.

– Jeg har aldri tidligere tydd til vold på denne måten, sa 51-åringen.

– Våknet av skriket

Aktor spurte den tiltalte om flere detaljer ved situasjonen på kjøkkenet, deriblant hvilken knivtype, om offeret prøvde å verge seg eller prøvde å rømme, og hvordan han holdt kniven. Men på dette svarte 51-åringen at han ikke kunne huske noe.

– Jeg hørte skrik, i hvert fall fra én person. Jeg våknet av skriket, og skjønte hva jeg hadde gjort, sa han.

Aktor konfronterte 51-åringen med at funn på drapsstedet tyder på at Ameha satt eller lå da hun ble stukket, og ba den drapstiltalte kommentere dette.

– Alle kutt og skader hun er påført, kommer fra meg, sa han.

– Hun har fått kniven inn i tinningen, og flere ribben er skåret over. Han du noen fornemmelse av å ha brukt mye makt? spurte aktor.

– Jeg husker ikke det, men er blitt fortalt senere at det trolig er slik, svarte tiltalte.

51-åringen beskriver det som at han ble blind av raseri, og at han ikke har noen erindring av situasjonen. Først da han hørte skrik fra én eller flere personer, ble han oppmerksom på hva han hadde gjort.

Blant vitnene er politibetjentene som rykket ut da politiet fikk melding om knivstikkingen. Den ene av dem forklarte at tiltalte så noe nedbrutt ut, men ikke så veldig preget av hendelsen.

Den andre betjenten, som også tok avhøret av den tiltalte drapskvelden, ble spurt av aktor om 51-åringen viste noen bekymring for avdøde.

– Ikke i forhold til henne. Jeg opplevde ham som rolig og fattet, men han angret det han hadde gjort. Han kunne ikke forstå hvorfor han hadde gjort det og var engstelig for hva det hadde å si for datteren, sa politibetjenten.

Rømte til Danmark i 1986

Aktor Trond Høvik tok opp bakgrunnen til den tiltalte 51-åringen. Han var med i den tamilske opprørsgruppen TELO fra 1983. Da denne ble nedkjempet av en annen gruppe, De tamilske tigrene, valgte han å rømme fra Sri Lanka.

I 1986 kom han til Danmark, hvor han søkte asyl og fikk oppholdstillatelse.

I Danmark har han flere dommer mot seg, blant annet for vold og seksuelle handlinger mot kvinner han pleiet da han jobbet som ufaglært pleieassistent.

I Bergen jobbet han også som assistent ved et sykehjem, men mistet jobben da fortiden hans fra Danmark ble kjent.

Dømt til psykiatrisk behandling

De siste dommene er fra 2013, men de straffbare handlingene skjedde i 2009 og 2010. Da disse dommene ble forkynt, hadde han flyttet til Norge, men reiste tilbake til Danmark for å få forkynt dommene.

Han ble dømt til psykiatrisk behandling. 51-åringen sier han forsøkte å kontakte kriminalomsorgen i Danmark for å få behandlingen i Norge. Men da aktor ba ham dokumentere denne henvendelsen, kunne han ikke det.

Aktor leste opp konklusjonen fra den danske dommen, som påla ham en omfattende behandling for sine psykiske problemer.

Problemer med sex og sinne

51-åringen fortalte under forsvarerens utspørring at han har problemer med å mestre sitt sinne. Dette kommer også frem i en risikovurdering som er utarbeidet av en sakkyndig. Særlig i situasjoner der han føler seg krenket og ydmyket har han lett for å miste kontrollen over temperamentet, selv om han erkjenner at dette er galt.

Om overgrepsdommene fra Danmark, svarte han at han har problemer med å styre sine seksuelle drifter. Forsvareren spurte hvorfor han gjorde som han gjorde overfor kvinnene.

– Jeg har en ustoppelig trang inne i meg, sa han.

51-åringen forklarte også at han har en tendens til å tenke på seg selv, og ikke ta hensyn til andres følelser.