Denne uken avgjør trolig EU-kommisjonen den videre skjebnen til gassrørledningsprosjektet Nordstream 2. FOTO: NTB scanpix
Denne uken avgjør trolig EU-kommisjonen den videre skjebnen til gassrørledningsprosjektet Nordstream 2. FOTO: NTB scanpix Foto: Alexei Druzhinin

Putins gasskrig splitter Europa

En tidligere Stasi-spion leder arbeidet med å gjøre Europa mer avhengig av russisk gass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under helgens sikkerhetskonferanse i München sa Gazprom-sjefen Alexei Miller at arbeidet med gassrørledningen Nordstream 2 går etter planen, og at arbeidet starter i 2017.

Nordstream 2 er en utvidelse av gassrørledningen Nordstream, som var den første direkte rørledningen til Vesten. Den forsyner EU med russisk energi, og ga samtidig Putin adgang til sokkelområdene i Østersjøen.

Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder er styreleder i det som er omtalt som et av Europas største infrastrukturprosjekt. I 2011 avsluttet oljeserviceselskapet Technip Norge arbeidet med å sveise de 122 mil lange gassledningene fra Russland til Tyskland.

«Et klassisk kaldkrigsdrama»

Før jul ba flere EU-land om at prosjektet ble stoppet. I et brev til EU-kommisjonen skrev utenriksministrene at Russlands planer om å doble kapasiteten kan komme i konflikt med EUs interesser, og bidra til en ytterligere destabilisering av Ukraina.

Nettstedet Politico beskriver utvidelsen av Nordstream-prosjektet som «et klassisk kaldkrigsdrama», der Moskva og Washington kappes i å vinne Berlin over på sin side. 80 prosent av de russiske gassleveransene til Europa vil skje gjennom denne rørledningen, og samtidig vil Gazproms andel i det tyske markedet øke fra 40 til 60 prosent.

– Dette bringer tilbake den kalde krigens linjer, men med økonomiske virkemidler, der land ikke har annet valg enn å være avhengig av en part, sier Amos Hochstein i amerikansk UD til nettstedet.

Polen og Litauen er blant landene som krever stans, og mener at Nordstream 2 vil gjøre Europa altfor avhengig av russisk energi.

Om kort tid vil EU-kommisjonen ta stilling til saken, sa nestleder Maroš Šefčovič ifølge den russiske avisen Kommersant lørdag. Det har vært samtaler med Russland og Ukraina, og EU-kommisjonen forsøker å få i stand et møte mellom partene.

– Jeg har hatt uformelle samtaler med begge parter, sa EU-kommisjonens nestleder.

Ukraina har siden sovjettiden vært avhengig av gassimport fra Russland, og russerne har ved flere tidligere anledninger brukt gasstilførselen som våpen. I 2014 gikk opptil 80 prosent av gass eksportert fra Russland til andre europeiske land - via Ukraina. Konflikten som oppsto etter Russlands annektering av Krimhalvøya, gjorde det enda viktigere for Russland å unngå Ukraina som transittland for gassen.

Kritikerne av Nordstream-prosjektet hevder at det dreier seg vel så mye om politikk som forretninger. Russlands statsminister Dmitrij Medvedev sa lørdag i München at han håper prosjektet gjennomføres, til tross for at «enkelte vestlige land» forsøker å fremstille dette som et politisk prosjekt, ifølge Sputnik News.

Polens tidligere finansminister Andrzej Czerwiński sier i et intervju med nettstedet Energetyka24.com mandag at Nordstream 2 kan føre til ubalanse for hele EUs gassmarked. Han tror EU-kommisjonen vil støtte Polens kamp mot russiske Gazprom.

Stasi-spion ble Putins gassallierte

Tysk næringsliv forsøker å overbevise skeptikerne, og i slutten av 2015 argumenterte Tyskland med at Nordstream 2 vil være en fordel for EU. En av lobbyistene som var tilstede under helgens sikkerhetskonferanse i München var Nordstream-sjefen Matthias Warnig.

BJØRNEKLEM: Matthias Warnig (rød ring) ser på mens Vladimir Putin gir Gerhard Schröder en klem under mottakelsen i St. Petersburg. FOTO: ANATOLY MAITSEV / EPA / NTB SCANPIX
BJØRNEKLEM: Matthias Warnig (rød ring) ser på mens Vladimir Putin gir Gerhard Schröder en klem under mottakelsen i St. Petersburg. FOTO: ANATOLY MAITSEV / EPA / NTB SCANPIX Foto: ANATOLY MALTSEV

Den tidligere forbundskansleren Schröders nære relasjoner til Vladimir Putin møtte sterk kritikk i april 2014, da Schröder under feiringen av sin 70-årsdag i St. Petersburg ble hjertelig mottatt av Putin. Den tyske sjefen for Nordstream AG slapp imidlertid unna oppmerksomheten.

Avisen Welt am Sonntag kunne senere avdekke at Matthias Warnig i det stille hadde oppnådd en svært sentral posisjon, og var blitt en av Putins nøkkelmenn. Vennskapet mellom de to strakte seg 20 år tilbake i tid, og de hadde månedlige møter sammen. Warnig ble vervet av den østtyske sikkerhetstjenesten Stasi i 1975, og ble spion med kodenavnet «Ökonom» samme år. Etter Berlinmurens fall sørget han for at en tysk bank startet den første filialen i St. Petersburg.