HOLDES PÅ SYKEHUSET: Lille Asha får ikke forlate sykehuset i Brisbane før legene vet at hun skal reise til trygge omgivelser. Foto: GetUP/Twitter. 
HOLDES PÅ SYKEHUSET: Lille Asha får ikke forlate sykehuset i Brisbane før legene vet at hun skal reise til trygge omgivelser. Foto: GetUP/Twitter. 

Australsk sykehus nekter å skrive ut asylbabyen Asha (1)

Barnelegene frykter for fremtiden til ettåringen som bor på et fryktet og omstridt asylmottak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et australsk sykehus har havnet i sentrum for asyldebatten i landet etter at de nekter å skrive ut et lite barn i frykt for at det returneres til det omstridte lukkede mottaket på øya Nauru.

Den ett år gamle jenta, som kalles Asha, ble fraktet til sykehuset etter å ha fått alvorlige brannskader på mottaket. Hennes foreldre tilhører en kristen minoritet fra Nepal. Jenta fikk brannskadene da hun sølte en kopp med glovarm veske mens hun stabbet rundt på gulvet i et forsøk på å lære seg å gå, melder avisen Brisbane Times.

Nå er tilstanden god nok til at hun kan skrives ut, men legene ved sykehuset nekter å gi slipp på barnet. De frykter for hennes fremtid i leiren.

Krever trygge omgivelser

– Vi behandler for tiden et barn fra Nauru Detention Centre her på Lady Cilento Children's Hospital. Som med alle andre barn vi har inne på sykehuset, vil heller ikke denne pasienten bli utskrevet før det foreligger et trygt bomiljø hjemme, sier en talsmann for sykehuset i Brisbane til CNN.

Australias innvandringsminister Peter Dutton har ikke ønsket å kommentere saken, mens helseminister i delstaten Queensland, Cameron Dick, sier at han har stor tiltro til at legene ved sykehuset klarer å vurdere barnets beste.

– Nå er det opp til statsministeren og innvandringsministeren å fatte den beste beslutningen for dette barnet og hennes foreldre, sier Dick, som tilhører Arbeiderpartiet - mens den nasjonale regjeringen er langt mer konservativ.

Flyktningeleiren, som australske myndigheter driver på øystaten Nauru, vel 300 mil øst for Australias kyst, har rykte på seg for å være et forferdelig sted å være for flyktningene. Samtidig er det vanskelig for journalister å få innpass for å dokumentere elendigheten.

– Naurus myndigheter lukket øynene for anklager om voldtekt og annen mishandling i leirene. De har også bestemt seg for å stanse all mediedekning av de angivelige overgrepene, har journalistorganisasjonen Reporters Without Borders tidligere uttalt.

Australia  fører en meget streng asylpolitikk og de som prøver å komme til landet i båt blir sendt til mottakene de har opprettet utenfor landets grenser - på Papua Ny-Guinea og Nauru. Foto: AFP/NTB SCANPIX
Australia  fører en meget streng asylpolitikk og de som prøver å komme til landet i båt blir sendt til mottakene de har opprettet utenfor landets grenser - på Papua Ny-Guinea og Nauru. Foto: AFP/NTB SCANPIX Foto: William West

Australia leier øya

Øystaten, som har rundt 10.000 innbyggere, var tidligere var et rikt land på grunn av utvinning av fosfat. Nå avhengig av inntektene de får for å drive Australias flyktningeleir.

I september 2015 var det ifølge offisielle tall rundt 600 asylsøkere ved øya. Det er en pågående diskusjon om australske myndigheter skal sende flere dit, og til et lignende mottak på Papua Ny-Guinea. Asylsøkerne som blir registrert her, har heller ingen rett på å bli bosatt i Australia, selv om de har beskyttelsesbehov. Australske myndigheter har derimot forsøkt å få i stand en avtale med Kambodsja, om å få sende flyktninger dit.

FNs flyktningorganisasjon har ved flere anledninger kritisert Australias asylpolitikk og deres behandling av båtflyktningene.

På Twitter har ettåringen fått stor oppmerksomhet under hashtaggen #babyasha , og rettighetsorganisasjonen GetUp! har de siste dagene arrangert flere demonstrasjoner for at Asha skal få bli.