DØD: Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde lørdag morgen lokal tid. Det kan bety mye for amerikansk politikk. Her avbildet i 2011. FOTO: AP Photo/Charles Rex Arbogast
DØD: Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde lørdag morgen lokal tid. Det kan bety mye for amerikansk politikk. Her avbildet i 2011. FOTO: AP Photo/Charles Rex Arbogast Foto: Charles Rex Arbogast

Konservativ høyesterettsdommer død – kan utløse politisk jordskjelv

Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde lørdag morgen, 79 år gammel. Hans bortgang kan utløse et politisk basketak i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til nå har de konservative hatt flertall i høyesterett med fem mot fire dommere. Etter Scalias død kan den demokratiske presidenten Barack Obama utnevne en etterfølger som vil endre maktbalansen i flere saker. Men en utnevnelse må uansett støttes av Senatet, der republikanerne har flertall.

Dermed vil dødsfallet kunne utløse en politisk dragkamp hvor begge de styrende partiene i amerikansk politikk vil forsøke å få flertallet av de ni høyesterettsdommerne over på sin side.

Viktig abortsak

Scalia sovnet inn i morges på et luksusranch i vestlige Texas, ifølge San Antonio Express-News.

Nyheten om Scalias død kommer like før USAs høyesterett skal behandle sin første store abortsak på ti år. Også viktige saker om stemmerett, særbehandling og innvandring skal opp for retten om kort tid.

Kontroversiell dommer

Scalia har i flere anledninger gjort seg bemerket som høyesterettsdommer. Han ble oppnevnt av president Ronald Reagan i 1986, og har sittet siden. Ifølge CNN har han blitt et konservativt ikon som har sverget til den amerikanske grunnloven og ved flere anledninger nektet å tolke den i mer progressiv retninger.

I fjor, da likekjønnet ekteskap ble erklært lovlig av høyesterett, tok Scalia dissens.

Han betegnet dommen «en trussel mot det amerikanske demokratiet».

Obama ønsker å utnevne erstatter

Obama bekrefter at han ønsker å utnevne Scalias erstatter.

– Jeg planlegger å innfri mine grunnlovsfestede plikter til å utnevne en erstatter, sier han, ifølge flere amerikanske medier.

Demokratenes mindretallsleder i Sentatet, Harry Reid, mener at det er naturlig at USAs neste høyesterettsdommer utnevnes av Obama.

– Med så mange viktige saker som skal opp for høyesterett, har Senatet ansvar for fylle åpne posisjoner så raskt som mulig. Det vil være enestående i nyere historie dersom høyesterett skal gå et år med et ledig sete, sier Reid.

Republikanerne: – Ikke Obamas jobb

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, mener det ikke bør være Barack Obamas jobb å utnevne en erstatter for Scalia.

– Det amerikanske folket burde få være med på å bestemme hvem som blir deres neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke den ledige stillingen fylles før vi har en ny president, sier McConnell.

Chuck Grassley, senator og leder av justiskomiteen i Senatet, forteller tv-kanalen at det ikke har blitt utnevnt en ny høyesterettsdommer i samme år som det er presidentvalg på de siste 80 årene.

Kritiseres for å politisere Scalias død

Den kristenkonservative republikanske presidentkandidaten Ted Cruz skrev en politisk Twitter-melding bare minutter etter hans død ble kjent.

– Dommer Scalia var en amerikansk helt. Vi skylder ham, og nasjonen, at senatet sørger for at den neste presidenten utnevner hans erstatter, skriver Cruz på Twitter.

Han får kritikk for det som ser ut til å være et forsøk på å slå politisk mynt på dommerens død.

– Det er et krigsrop. Han prøver umiddelbart å skyve ideen om at den neste presidenten – hvilket han håper er en republikaner – bør utnevnte Scalias erstatter, skriver PolicyMic.

Hillary Clinton lanserer også ideen om at dette er noe den neste presidenten bør gjøre, og bruker anledningen til å si at Demokratene bør stille med en presidentkandidat som er «valgbar», og ikke en som Bernie Sanders, skriver CNN.

Sanders uttrykte på sin side sin sympati i en kunngjøring.

– Selv om jeg var uenig i høyesterettdommer Scalias synspunkter og rettspraksis var han et briljant, fargerikt og frittalende medlem av Høyesterett. Mine tanker og bønner er med hans familie og kollegene i retten som sørger hans død, skriver Sanders ifølge CNN.

(NTB/TV 2)