KAN DØ UT: Klimaforskere frykter at adeliepingvinene i Commonwealth Bay er borte om 20 år. Foto: Wikipedia Commons. 
KAN DØ UT: Klimaforskere frykter at adeliepingvinene i Commonwealth Bay er borte om 20 år. Foto: Wikipedia Commons. 

150.000 pingviner døde i  isfjellfelle i Antarktis

Siden 2010 har et kjempeisfjell sperret pingvinenes adgang til åpent hav. Nå frykter eksperter at hele bestanden skal miste livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå må pingvinene, som ikke kan fly, gå hele 60 km for å komme seg til matfatet. Dette har fått fatale følger, viser en ny rapport.

Den lille keiserpingvinbabyen søker varme inntil pappaen sin i Terre Adlie i Antarktis. Forskere frykter for fremtiden til pingvinene. Foto: Samuel Blanc/Solent News/NTB Scanpix. 
Den lille keiserpingvinbabyen søker varme inntil pappaen sin i Terre Adlie i Antarktis. Forskere frykter for fremtiden til pingvinene. Foto: Samuel Blanc/Solent News/NTB Scanpix.  Foto: Solent News / Splash News

Fra 2011 har bestanden falt fra 160.000 til 10.000. Nå frykter australske klimaforskere at hele bestanden ved Cape Denison skal dø ut i løpet av de neste 20 årene.

– Isfjellets ankomst i Commonwealth Bay i Øst-Antarktis har gitt en dramatisk økning av avstanden pingvinene må gå for å lete etter mat. Dersom ikke isfjellet flytter seg, eller en del av den permanente isen bryter løs, frykter vi at bestanden ved Vape Denison vil være utdødd i løpet av de 20 neste årene, sier forskerne fra Instituttet for klimaendringer ved universitetet i New South Wales.

Det er tidligere slått alarm om hvordan klimaforandringne slår ut negativ for de store keiserpingvinene, som også lever i Antarktis.

Forskere fra USA, Storbritannia og Nederland har bedt om at disse fuglene skal settes på listen over truede dyrearter.

Den globale oppvarmingen endrer deres spise- og parringsvaner, og forskerne oppfordrer i en artikkel i Nature Climate Change Journal restriksjoner for turisme og fiske i området. Det er i dag 600.000 keiserpingviner i Antarktis, men forskerne frykter at bestanden skal minske med over 30 prosent innen år 2100.