SAMLER SOLENERGI: Når anlegget i Marokko står ferdig, skal det dekke strømbehovet til en million mennesker. AFP / FADEL SENNA
SAMLER SOLENERGI: Når anlegget i Marokko står ferdig, skal det dekke strømbehovet til en million mennesker. AFP / FADEL SENNA Foto: Fadel Senna

Solenergi skal gi kraft til en million hjem

Verdens største solenergiverk er åpnet under Saharas stekende sol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landskapet, som er mest kjent fra filmer som «Lawrence of Arabia» og «Gladiator», er nå dekket av endeløse rekker med solfangere. Her skal solenergi omsettes til strøm i et prosjekt som omtales som historisk.

Kraftverket ligger nær byen Ouarzazate i Marokko og skal kutte landets utslipp av CO2 med 760.000 tonn per år når det står ferdig.

Virker hele døgnet

Kraftverket benytter seg av såkalt konsentrert solenergi (CSP), en teknologi som gjør at produksjonen av strøm fortsetter selv når det er overskyet og kjølig. Metoden går ut på at speil fokuserer sollyset og varmer opp en væske til 400 grader. Dampen fra væsken driver turbiner som genererer elektrisk strøm.

I tillegg brukes væsken til å varme opp salter som lagres i store tanker på anlegget. Saltene holder seg varme nok til å produsere damp og dermed strøm selv når solen går ned.

Teknologien er så lovende at det Internasjonale energibyrået mener at opptil 11 prosent av verdens kraftproduksjon kan komme fra slike kraftverk i 2050, skriver Verdensbanken i sin omtale av det historiske prosjektet.

STORE DIMENSJONER: Solfangerne følger solens ferd over himmelen og sørger for å varme opp en væske til 400 grader. Dampen fra væsken driver generatorer som produserer strøm. AFP PHOTO / FADEL SENNA
STORE DIMENSJONER: Solfangerne følger solens ferd over himmelen og sørger for å varme opp en væske til 400 grader. Dampen fra væsken driver generatorer som produserer strøm. AFP PHOTO / FADEL SENNA Foto: Fadel Senna

Marokko er spesielt velegnet for pilotprosjektet, både på grunn av den gode tilgangen til solenergi og på grunn av landets avhengighet av energiimport. Marokko er den største energiimportøren i Midtøsten. Per i dag dekkes 97 prosent av landets energibehov av importerte fossile kraftkilder, ifølge Climate Investment Funds.

Dekker enormt energibehov

4. februar åpnet Marokkos kong Mohammed VI den første delen av prosjektet. Når anlegget står ferdig i 2018, skal det forsyne 1,1 millioner marokkanere med fornybar elektrisitet.

– Med dette modige skrittet mot en fremtid med ren energi, leder Marokko an i en grønnere utvikling og står i spissen for utviklingen av høyteknologisk solenergi, uttaler Verdensbank-direktør Marie Francoise Marie-Nelly ifølge CNN.

– Det man får igjen for denne investeringen vil få stor betydning for landet og dets folk ved å forbedre energisikkerhet, bedre miljøet og inspirasjon til nye næringer og jobbvekst, sier Marie-Nelly.