TEKNOLOGISK BRIST: Ifølge en ny rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet mangler Nord-Korea og Kim Jong-un (bildet) teknologi for å angripe USA. FOTO: KYODO/REUTERS
TEKNOLOGISK BRIST: Ifølge en ny rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet mangler Nord-Korea og Kim Jong-un (bildet) teknologi for å angripe USA. FOTO: KYODO/REUTERS Foto: Kyodo

USA: – Nord-Korea mangler teknologi til å angripe oss

Nord-Korea må ha hjelp utenfra for å angripe USA, konkluderer ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea er avhengig av hjelp utenfra dersom landet skal klare å angripe USA med en atomrakett, konkluderer det amerikanske forsvarsdepartementet.

Årsaken er at nordkoreanerne, ifølge Pentagon, ikke har den nødvendige teknologien som skal til for å få en rakett med atomstridshode til å nå det amerikanske fastlandet.

– Må få støtte utenfra

Likevel frykter USA at Nord-Korea kan få hjelp av andre.

Nord-Koreas ballistiske missil KN-08 er «trolig i stand til» til å treffe mål i USA dersom den designes og utvikles med ønsket resultat. Men landet har ikke fått testet den svært avanserte raketten i luften, og dens nåværende pålitelighet som et våpen vil være lav, skriver Pentagon i en rapport til Kongressen som ble skrevet før Nord-Koreas nylige prøvesprengning og oppskyting av en annen rakett.

– Hurtigheten i utviklingen av raketten vil også delvis avhenge av hvor mye teknologi og annen støtte de kan få fra andre land, heter det i rapporten.

Pentagon mener at Nord-Korea tester flere typer teknologier med mål om å kunne nå USA med en atomrakett. Samtidig hevder Kim Jong-uns regime at bakgrunnen for den siste rakettoppskytingen var at de ønsket å sende opp en satelitt som skal overvåke jorden.

Prøvde langdistanserakett forrige uke

Nord-Korea gjennomførte søndag forrige uke sin planlagte oppskyting av en langdistanserakett.

Dette ble fordømt av flere vestlige land, og også Norges utenriksminister viste sin avsky mot rakettoppskytingen.

– Dette truer den globale stabiliteten, og føyer seg inn i rekken av hendelser som er farlige. Nord-Korea er et uforutsigbart regime, og de prøver trolig ut dette i desperasjon – for å øk innflytelse og styrke seg i hjemlandet, sa Børge Brende om oppskytingen.

(NTB/TV 2)