LISTHAUG GA OPP ALLEREDE I JANUAR:

2200 asylsøkere blir ikke sendt tilbake til Russland

Innvandringsminister Sylvi Listhaug ga opp å få returnert de fleste asylsøkerne som kom over Storskog tilbake til Russland allerede for en måned siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da ga hun klarsignal til at 2.200 asylsøkere skal få realitetsbehandlet søknadene i Norge.

UDI starter nå realitetsbehandlingen av søknadene til asylsøkere som kom fra Russland med turistvisum for fullt. Det er stikk i strid med det statsminister Erna Solberg sa i Stortinget 13. januar i år, da Venstre og KrF kom med knallhard kritikk mot at alle de 5.440 som kom over Storskog skulle sendes tilbake til Russland.

– Det er altså det som var konseptet som ble lagt fram for Stortinget, at vi skal returnere dem til russisk asylbehandling, sa statsministeren i spørretimen.

Men allerede på dette tidspunktet hadde innvandringsminister Sylvi Listhaug gitt opp å sende de fleste asylsøkerne tilbake til Russland. Det går fram av et brev datert 12. januar fra Justisdepartementet til Utlendingsdirektoratet, som TV 2 har fått tilgang til.

«Departementet samtykker i at UDI kan realitetsbehandle Storskogsakene der søkerne ikke har oppholdstillatelse eller multivisum til Russland, forutsatt at søknaden ligger an til avslag», heter det i brevet fra Justisdepartementet.

Sa ja til 2.200 saker


TV 2 får bekreftet at Listhaug dermed sa ja til å behandle rundt 2.200 søknader fra asylsøkere som kom med turistvisum over Storskog, det vil si de fleste av de rundt 3.400 sakene som det gjenstår å behandle. Brevet innebærer at Listhaug avlyste en rask retur til Russland. I stedet får de fleste asylsøkerne behandlet søknadene sine på vanlig måte, men mulighet for anke. De skal nå sendes fra mottak over hele landet til Kirkenes framoverfor å få gjennomført asylintervju.

Amnesty International er svært fornøyde med at de fleste får realitetsbehandling.

– Vi synes det er viktig og riktig at de gjør det. Det har ikke kommet av seg selv. Det var krass kritikk fra FNs høykommisær for flyktninger for den praksisen myndighetene hadde på Storskog, som vi mener var i strid med folkeretten. Det er viktig å følge med på hvordan dette gjøres, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International.

UDI ville endre Storskog-instruksen

Regjeringen åpner også for å realitetsbehandle søknadene til 1.200 syrere som kom på turistvisum og som kan regne med å få opphold, men justisdepartementets gir beskjed er at syrerne skal bakerst i køen:

«Disse sakene skal imidlertid gis lavere prioritet enn søknader som kan avslås etter realitetsbehandling», heter det i brevet. Dette reagerer Amnesty på.

– Vi anbefaler det motsatte; at man raskt prioriterer asylsøknadene til de man mener har et beskyttelsesbehov, og som skal bli værende i Norge. Slik kan de få livet sitt på plass igjen, i stedet for å ha livet sitt på vent, sier Ekeløve-Slydal

Etter det TV 2 forstår er det to grunner til at syrerne skal prioriteres sist. For det første fordi signaleffekten av å sende tilbake folk anses som svært viktig, og fordi man fortsatt holder døren åpen for at russerne likevel sier ja til å ta tilbake asylsøkere med turistvisum, selv om dette anses som lite sannsynlig.

Av brevet går det fram at Utlendingsdirektoratet 14. desember i fjor ba om at Justisdepartementet endret Storskog-instruksen, som sier at det er trygt å sende de fleste asylsøkerne tilbake til Russland. Men svaret er at «det etter departementets vurdering ikke er behov for endringer i instruksen».

UDI får samtidig beskjed om følgende rekkefølge på behandling av Storskog-sakene:

1. Søknader fra personer som har oppholdstillatelse eller multivisum i Russland (700 asylsøkere)

2. Søknader fra personer uten oppholdstillalelse eller multivisum i Russland som ligger an til avslag (2.200 ubehandlede søknader)

3. Søknader fra personer uten oppholdstillalelse eller multivisum i Russland som ligger an til å få oppholdstillatelse (1.200 ubehandlede søknader)

Det var fredag ikke mulig å få kommentar fra UDI eller innvandringsminister Sylvi Listhaug.