Nå kan kriminelle dømmes til behandling i stedet for fengsel

– Mye bedre enn fengsel, sier «Petter Uteligger» Nyquist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra i dag kan rusavhengige kriminelle dømmes til behandling i stedet for fengsel, dersom de selv vil.

– Dette er viktig ikke bare for den enkelte rusavhengige, men også for samfunnet, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Vil unngå rettsaker

Å idømme behandling i stedet for fengsel har vært et prøveprosjekt i Bergen og Oslo siden 2006. Erfaringene har vært så gode at regjeringen nå har sagt at dette fra nå av skal fungere i alle landets politidistrikter.

Det er bred politisk enighet om å erstatte fengselsstraff med behandling, men Arbeiderpartiet hadde helst sett at disse sakene ikke skulle behandles i rettssaler i det hele tatt.

– Vi burde finne en modell der politiet hadde en linje rett til behandlingssystemet slik at vi slapp å bruke rettsapparatet til dette, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen.

«Petter Uteligger» positiv

En som virkelig kjenner Oslos rusmiljø fra innsiden er Petter Nyquist, kjent fra TV 2s populære TV-serie «Petter Uteligger». Han mener dette tiltaket har noe for seg.

– Ja, jeg tror nok behandling er et bedre alternativ enn fengsel, for da får de jo en mulighet til å komme seg ut av det. Hvis det er det de selv vil, da, påpeker Nyquist.

Bøtelegging

Om den rusavhengige skal kunne dømmes til behandling, forutsetter det at den dømte selv ønsker det.

André (30) ble mobbet – nå har han bodd 10 år på gata

Gjennomfører man ikke det strengt kontrollerte behandlingsprogrammet, er soning i fengsel igjen det eneste alternativet.

Et annet problem Petter Nyquist peker på, er bøteleggingen av rusavhengige i Oslo. De som blir bortvist fra sentrum av politiet, men viser seg der senere, blir ilagt bot.

De aller fleste har ikke råd til å betale bøtene.

– Det er jo ikke noe godt utgangspunkt for å komme seg ut av rusmiljøet når man må starte med mye gjeld, påpeker den populære programskaperen.

Dyrt?

Også denne praksisen bidrar til å fylle opp fengslene. Mange rusavhengige lar være å betale bøtene de får, og må til slutt sone i fengsel.

Behandling av rusmisbrukere er kostnadskrevende, men justisministeren tror det vil lønnes seg på sikt.

– Blir ikke dette dyrt, da?

– Vel, fengsel er dyrt. En plass i et moderne fengsel koster 3000 kroner i døgnet. Om vi får en person ut av rusmisbruk, vil ikke dette bare være svært gunstig for personen det gjelder, men også økonomisk gunstig for samfunnet, sier Anundsen.

Slik gikk det med Petters venner fra «Petter uteligger»