– Du skal være ganske glad i gulrøtter for å spise 1,5 kg

Nordmenn kaster for mye mat. En viktig årsak til det er at pakningene for frukt og grønt er for store, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år kastes det 85 kilo mat per person, bare i Oslo. Renovasjonsetaten behandler 30 tonn med avfall hver eneste time, hver dag. Blant det spiselige matavfallet utgjør frukt og grønt den største gruppen. Ifølge renovasjonsetaten er så mye som halvparten av all maten som kastes spiselig.

– Må tenke på de enslige

Forbrukerrådet mener store pakninger på mat er en viktig årsak til at frukt og grønt ender i søpla.

– Hvis du bor alene skal du være veldig glad i gulrøtter for å klare å spise opp 1,5 kilo før gulrøttene blir dårlige, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

En undersøkelse gjort av matforskningsinstituttet Nofima i Ås peker på at emballasje er en viktig årsak til matsvinn.

Forsker på bedre pakninger

På Nofima jobber de for å utvikle optimale pakkeløsninger for maten som selges i norske butikker. For forbrukerne kan det bety både mindre pakninger, og emballasje som gjør at produktet holder lenger. Forsker Marit Kvalvåg Pettersen mener butikkene har et viktig ansvar i kampen mot matsvinn.

– Det kan være et viktig grep fra butikkenes side å tilby mindre pakninger. For forbrukerne velger store pakninger når de er billigere, selv om de ser at de kaster mer mat.

Selv trekker hun frem ruccolaen som et produkt hun ofte må kaste, fordi pakningen inneholder for mye.

Lytter til forbrukerne

Kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, Lise Mette Kjellberg, forklarer at de jobber med å redusere pakningsstørrelsene, men at de hele tiden ser mulighetene for å gjøre dem mindre.

– Den største pakken med gulrøtter på 1,5 kg koster 22 kroner, 1 kg til 20 kroner. Frister man ikke da forbrukeren til å kjøpe mer enn hun trenger?

– Akkurat når det gjelder gulrot har den god holdbarhet, så de fleste klarer å spise opp pakken før de går ut på dato, sier hun.

REMA 1000 peker på at de har begynt å tilby flere varer i løsvekt for å redusere matsvinnet hjemme hos forbrukerne.

– Kundene våre ønsker de store forpakningene også, men vi ønsker å supplere med mindre forpakninger. På den annen side ser man jo at å ikke emballere maten kan føre til at den blir kastet, sier Mette Fossum, kommunikasjonsdirektør i REMA 1000.

– Må følge med i timen

Forbrukerrådet mener at produsentene og butikkene må begynne å følge med i timen.

– Flere nordmenn bor alene og pakningene på matvarer må gjenspeile den trenden, sier Instefjord.