– Problematisk at kirken alltid velger venstreside-retorikk

Stortingspolitiker Tina Bru (H) er kritisk til at kirken er for detaljfokusert i politikken, og alltid velger venstreretorikk når de snakker om sakene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om kirken som en aktør for venstresiden har rast de siste ukene. I ukens utgave av Underhuset spør programleder Jon Hustad om kirken er en venstreradikal prateklubb.

– Historieløst å hevde at kirken er venstreradikal

– Problemet er ikke at en prest eller en biskop har en partitilhørighet som ligger på venstresiden. Kirkens problem blir derimot veldig tydelig når den selv velger å bli detaljfokusert, og alltid velger en venstresideretorikk når den snakker om sakene sine. Det er det som gjør at man opplever at kirken blir politisert, sier Tina Bru (H).

Hun trekker spesielt frem debattene rundt tiggerforbud og oljeboring.

Prest Gyrid Gunnes svarer med at koblingen mellom kirken og venstresiden både er historieløs og kontekstløs.

– Det er bare å se på de aller viktigste sakene Den norske kirke har profilert seg på i tiår etter tiår. Kirken vært motstander av homofili, ikke er spesielt opptatt av likestilling, og man har støttet en utvidet reservasjonsrett for fastleger. I disse sakene står jo kirken mer mot høyresiden, påpeker hun.

– Var Jesus venstreradikal?

På spørsmål om Jesus er venstreradikal, trekker professor i teologi Bernt Oftestad frem det kristne kjærlighetsbudet.

– Les bergprekenen, der Jesus sier at om noen ber deg om å gi skjorta, skal du gi kappa. Hvis du ser dette opp mot dagens flyktningestrøm, vil kanskje staten komme til meg og be om halve pensjonen min. Da skal jeg si at de også kan ta resten av pensjonen. Det er greit å si som en etisk formaning.

– Men når kirken støtter staten og staten vil tvinge meg til å gjøre dette, da tråkker man over en viktig grense. Denne grensen er uhyre viktig for å opprettholde grensen mellom kirke og politikk, sier Oftestad.

Se hele Underhuset her: