Tippeligatipset, 4. plass: Strømsgodset

Ekspertene tror medaljen glipper for Godset i juniorstjernenes fravær

– Kan ikke se hvem som skal erstatte alle målene og de målgivende pasningene til Wikheim og Fossum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

4. plass: Strømsgodset

TV 2-ekspertenes dom:
Da Bjørn Petter Ingebretsen tok over for David Nielsen etter 10 kamper i fjor, lå Strømsgodset likt med Mjøndalen.

Da sesongen var ferdig lå de 36 poeng foran, og det ble sølv og full jubel i Drammen.

«BP» fikk Strømsgodset til å se ut slik Strømsgodset gjorde under Ronny Deila. Det skal han ha mye av æren for, og han forbedret dem på alle mulige måter. Det store spørsmålet er om de kan fortsette storspillet fra i fjor, og om det kan bli gullkamp i Drammen i år?

Vi tror det blir mye å juble for i 2016, men at det blir for tøft å ta medalje. Grunnen til det er at vi kan ikke se hvem i Strømsgodset som skal erstatte alle målene og assistene Iver Fossum og og Gustav Wikheim hadde.

De var fantastiske og gjorde også noe med medspillerne sine. Marcus Pedersen fikk den ene sjansen etter den andre servert av disse to, og selv om Strømsgodset har hentet inn et par nye og spennende spillere, tror vi ikke de er på nivået til Fossum og Wikheim. Derfor tipper vi Strømsgodset på 4. plass i 2016.

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:
Espen Bugge Pettersen var i fjor tilbake for fullt etter noen trøblete år med skader i Molde i både 2013 og 2014. I 2015 spilte han samtlige minutter for Strømsgodset i Tippeligaen, og han har vært frisk gjennom hele oppkjøringen. Er visekaptein i Strømsgodset og det blir viktig at han er frisk gjennom hele sesongen hvis det skal bli medaljekamp i Drammen.

Forsvar:
Jørgen Horn og Florent Hanin er borte fra fjoråret, og selv om det er gode spillere er det ikke slik at det vil svekke Strømsgodset veldig mye inn i denne sesongen. Jonathan Parr har kommet inn og erstattet Hanin. Parr er nok bedre defensivt enn Hanin, mens på det offensive er de ganske like kvalitetsmessig. På høyrebacken er Lars-Christopher Vilsvik selvskreven, og lagets nye kaptein. Mounir Hamoud er alternativet på begge backene. Han blir i tillegg vurdert som kant i år grunnet hans løpsstyrke og fart.

Overganger

Inn:
- Tommy Høiland - Molde
- Jonathan Parr - Ipswich Town
- Muhamed Keita - Lech Poznan, lån til sommeren
- Bismark Adjei-Boateng «Nana» - Manchester City, ny låneperiode hele sesongen

Ut:
- Borger Thomas - Nybergsund, lån frem til sommeren
- Bassel Jradi - Lillestrøm, lån frem til sommeren
- Florent Hanin - St. Gallen
- Thomas Lehne Olsen - Tromsø
- Gustav Wikheim - Gent
- Iver Fossum - Hannover
- Jørgen Horn - Elfsborg
- Anders Gundersen - Sandefjord, lån hele sesongen (var også på lån i Sandefjord i fjor høst)
- Marco Tagbajumi - Nakhon Ratchasima, Thailand

I midtforsvaret har Horn vært veldig god i de periodene han har vært frisk, men de to siste årene har han kun spilt 20 kamper i Tippeligaen til sammen. Kim Andre Madsen, Marius Høibråten og Gustav Valsvik kjemper om de to plassene i midtforsvaret. Valsvik var strålende i fjor og er bankers som en av de to stopperne. Kim Andre Madsen sliter med mye skader og spørsmålet er hvor mange kamper han får med seg fra start. Han fikk bare med seg seks starter i fjor. Derfor kan det fort bli Høibråten og Valsvik som blir førstevalgene.

Midtbane:
Iver Fossum var kanskje Tippeligaens beste spiller i fjor, og at han er borte vil selvfølgelig være en stor svekkelse for Strømsgodset. Han scoret elleve mål og hadde seks målgivende fra sin midtbaneposisjon, i tilegg til at han jobbet knallhardt i hver eneste kamp.

Mohammed Abu er selvskreven på den sentrale midtbanen, mens det er større konkurranse om plassene som indreløpere. Francisco Junior har ankommet vederlagsfritt fra Everton og når han finner formen er også han selvskreven på dette laget. Bismark Adjei-Boateng skal normalt sett ta den andre indreløperposisjonen. Utfordrerne er Petter Vaagan Moen og Martin Rønning Ovenstad. Mathias Gjerstrøm er også spennende, men han vil trenge mer tid før han utfordrer om en startplass.

Angrep:
En annen spiller som kommer til å bli savnet er Gustav Wikheim. På sitt beste var han enorm i fjor og det resulterte i ni mål og åtte målgivende. Muhamed Keita er hentet inn for å erstatte ham. Problemet til Keita har i vinter vært en ankelskade, og det er usikkert om han kommer til å bli frisk før seriestart.

Flamur Kastrati har vært meget god i vinter og vil bli gitt mye mer spilletid i år enn han fikk i fjor. Øyvind Storflor er selvfølgelig også en sterk kandidat, mye på grunn av sitt gode samspill med Vilsvik. Å samle disse to på høyresiden var noe av det første Bjørn Petter Ingebretsen gjorde da han tok over, og det viste seg å være noe Strømsgodset hadde savnet. I tillegg til Storflor, Keita og Kastrati vil Hamoud også være et alternativ som kant i år. Han kan med sin løpskapasitet og fart være et godt alternativ, spesielt på bortebane.

Fakta: Strømsgodset

Lagnavn:
Strømsgodset Toppfotball
Stiftet:
1907
Hjemmebane:
Marienlyst stadion, 8 935
Trener:
Bjørn Petter Ingebretsen
Kaptein:
Lars Vilsvik
Tabellplassering forrige sesong:
2. plass
Tabelltips forrige sesong:
3. plass

På topp er det Marcus Pedersen som er det soleklare førstevalget. I Brann var han en skygge av seg selv, men da han kom tilbake til Drammen i fjor sommer var han tilbake som den spilleren han var før han dro. Tommy Høiland er hentet inn som hans utfordrer og med spillestilen til Pedersen blir det automatisk mye spilletid også på Høiland.

Det kommer til å komme skader og suspensjoner, og akkurat nå er Pedersen ute med skade, og blir ikke klar til seriestart. Thomas Sørum er siste alternativet på spissplass, men hans karriere har dessverre gått feil vei de siste årene. Han vil nok ikke spille veldig mye i 2016.

Drillos ord om treneren:
Bjørn Petter Ingebretsen (f. 1967)

Har en spillerkarriere på lavere nivå (Grue). Har jobbet i Strømsgodset siden 2005 og er en del av kulturen i klubben. Hadde ingen erfaring som hovedtrener på dette nivået da han overtok etter David Nielsen i mai i fjor. Bidro til at Godset avsluttet sesongen meget bra. Nå gjenstår å se om han har de egenskapene som skal til for å møte høyere forventninger.

Sannsynlig lag:
Bugge Pettersen
Vilsvik, Høibråten, Valsvik, Parr
Boateng, Abu, Junior
Storflor, Pedersen, Keita

Profilen:
Marcus Pedersen er en av Tippeligaens største profiler, både på og utenfor banen. I Bergen trivdes han ikke, men i Drammen er han helt konge. Strømsgodset ønsker å bruke Pedersen i bakrom og inne foran mål ved innlegg, ikke feilvendt og som et oppspillspunkt. I tillegg gjør han en enorm jobb for laget når de ikke har ballen, og er en viktig signalspiller for resten av laget.

Se opp for:
Christoffer Lindquist er en lokal gutt som kommer til å få mye spilletid de gangene Vilsvik er ute med skade/suspensjon. Høyreback som er bedre offensivt enn defensivt, og som har meget god fart og teknikk.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Lars-Christopher Vilsvik (6.5)

Elsker å være offensiv og har en fantastisk innleggsfot. Spiller mer kant enn back i enkelte kamper. Kommer også i år til å levere både mål og assist, og selv om han er en av de dyreste forsvarerne på spillet er han så absolutt en spiller som skal med på laget.

Dette visste du neppe:
Strømsgodsets assistenttrener Thomas André Ødegaard var en meget solid keeper i sin aktive karriere, men som junior ble han faktisk hentet til Drammen som spiss. I 1998 fikk han også prøve seg som spiss for rekruttlaget i 45 minutt mot Frigg, etter at han hadde vært litt stor i kjeften. Han mente nemlig det var null problem å score mål i 3.divisjon. Han holdt nullen som keeper i 1.omgang og scoret hat-trick på 8 minutter i 2.omgang! Det må ha vært en 10er på børsen!