Tippeligatipset, 9. plass: Stabæk

TV 2s eksperter spår nedtur for Stabæk uten Bradley

Billy McKinlay får jobben med å etterfølge «trollmannen» Bob Bradley. Den jobben tror vår ekspertise blir meget tøff for skotten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

9. plass: Stabæk

TV 2-ekspertenes dom:
Bob Bradley fikk maksimalt ut av dette laget i fjor, og det blir en utrolig vanskelig oppgave for Billy McKinlay å gjenskape det samme i år. De har mistet noen veldig viktige brikker i Anthony Annan, Muhamed Keita, Adama Diomande og Yassine El Ghanassy fra fjoråret og det vil merkes.

Det er store spørsmålstegn både med tanke på spillerne og ikke minst rundt treneren sammenlignet med han som var her i fjor.

På denne tiden i fjor så også Stabæk veldig svake ut, men så begynte Inge Andre Olsen å hente inn spillerne som bidro sterkt til Stabæks meget imponerende sesong. Det jobbes garantert med nye spillere nå også og det kan selvfølgelig skje igjen at det kommer inn flere spillere før overgangsvinduet stenger. Men slik det ser ut nå tror vi det blir en mye tøffere sesong for Stabæk i år.

Vi spår en liten nedtur og tror Stabæk og Billy McKinlay ender på 9.plass.

GJENNOMBRUDDET: Birger Meling var blant de beste venstrebackene i Tippeligaen i fjor. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix 
GJENNOMBRUDDET: Birger Meling var blant de beste venstrebackene i Tippeligaen i fjor. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:
Mande Sayouba var en av de største bidragsyterne til at Stabæk fikk bronse i 2015. Han er noe uortodoks i spillestilen, men har få svake punkter. Som utfordrer er det Gurpreet Sandhu, og det sies at inderen har tatt ytterligere steg i vinter og nå har blitt en god backup.

Forsvar:
Nicolai Næss og Morten Morrisbak Skjønsberg er stopperparet også i år. Nicolai Næss har vært jaktet av utenlandske klubber, men ingen av budene har blitt akseptert av Inge Andre Olsen og Stabæk. I fjor var de et av ligaens beste stopperpar, og utfylte hverandre veldig godt. Skjønsberg spilte 30 kamper fra start, mens Næss spilte 29. Det er også mye av grunnen til at de var så gode sammen som de var.

Fakta: Stabæk

Lagnavn:
Stabæk Fotball
Stiftet:
1912
Hjemmebane:
Nadderud stadion, 7 000
Trener:
Billy McKinlay
Kaptein:
Morten Morisbak Skjønsberg
Tabellplassering forrige sesong:
3. plass
Tabelltips forrige sesong:
12. plass

Ville Jalasto var solid som høyreback i fjor og spilte 29 kamper fra start. I år er han borte og det er Daniel Granli som står klar til å ta over plassen. Det vil ikke være noen stor svekkelse for Stabæk. Granli var solid de gangene han spilte i fjor (8 fra start og 14 som innbytter).

På venstreback er det fjorårets komet Birger Meling som det i år knyttes store forventninger til. Beklageligvis har han hatt en trøblete oppkjøring med skader, og det er usikkerhet om når han er tilbake for fullt. I vinter har Jeppe Moe fått prøve seg her i vinter og gjort sine saker bra. Han ble tatt opp i A-stallen nå i vinter og har gått gradene i Stabæk.

Midtbane:
Anthony Annan er reist og det er en svekkelse for Stabæk på midtbanen. Stabæk prøvde å signere ham igjen, men Annan fikk et mye bedre økonomisk tilbud fra HJK Helsinki, og derfor dro han dit.

Cole Grossman var meget god i fjor, og kan bli meget viktig i år også om han blir frisk. Han er for tiden ute med hjernerystelse og det er usikkert når han er klar for kamp igjen.

Kamal Issah og Giorgi Gorozia er de to som for øyeblikket er førstevalgene på den sentrale midtbanen, men de blir presset av en unggutt i Marius Østvold somhar spilt mye i vinter og gjort sine saker bra. Østvold kan fort få mye spilletid slik stallen ser ut nå.

Overganger

Inn:
- Ohi Omoijuanfo - Jerv
- Moussa Njie - Bærum
- Emil Dahle - Bryne, tilbake fra lån
- Emil Ekblom - Strømmen, tilbake fra lån

Ut:
- Muhamed Keita - Strømsgodset (på lån fra Lech Poznan)
- Anthony Annan - HJK Helsinki
- Ville Jalasto - HJK Helsinki
- Yassine El Ghanassy - KV Oostende
- Craig Henderson - Bosman (var på lån i Mjøndalen i fjor)
- Thor Lange - Strømmen (var på lån i Strømmen i fjorårssesongen)
- Asgeir Sigurgeirsson - KA Akureyri, lån hele sesongen

Angrep:
Adama Diomande, Muhamed Keita og Yassine El Ghanassy var alle spillere som var viktige for Stabæk i fjor. Det er vanskelig å se at Stabæk skal bli like farlige fremover i år. Ohi Omoijuanfo er hentet fra Jerv hvor han virkelig imponerte med 15 mål i fjor. Han vil være en viktig spiller for Stabæk i år, enten som kant eller hengende spiss. Luc Kassi kan også spille i flere av de offensive posisjonene, og kan fort bli brukt mye som spiss.

På høyrekanten finner vi selvfølgelig Ernest Asante, som var en av Tippeligaens beste spillere i fjor. Shadrach Eghan er hentet inn på lån fra Twente og kan også brukes både som spiss, hengende spiss eller kant. Det blir spennende å se om Inge Andre Olsen nok en gang har truffet blink! Men det skal godt gjøres å treffe så godt som Stabæk gjorde med Diomande i fjor.

I tillegg har Moussa Njie blitt hentet, og han viste veldig mye positivt for Bærum i fjor. Er ekstremt god 1 mot 1 offensivt og skal passe inn i Stabæks måte å spille fotball på.

Drillos ord om treneren:
Billy McKinlay (f. 1969)

29 landskamper for Skottland. Han har lang erfaring som trener (Fulham, Real Sociedad, Nord-Irland), men liten erfaring som hovedtrener. Det blir vanskelig å følge opp suksessen Stabæk har hatt under Bob Bradley. Det jeg har sett av Stabæk hittil i år kan tyde på at de blir litt mer ballbesittende enn under Bradley, til skuffelse for noen og glede for andre. I hvert fall et spennende nytt ansikt i Tippeligaen.

– Jeg er ikke bekymret for at jeg skal fylle store sko

Sannsynlig lag:
Sayouba
Granli, Næss, Skjønsberg, Meling
Issah, Gorozia
Asante, Ohi, Eghan
Kassi

Profilen:
Ernest Asante er fantastisk både på og utenfor banen. Han er uten tvil Tippeligaens raskeste spiller og har hatt en fantastisk utvikling de siste årene. Spilte alle 30 kampene fra start i fjor og hadde 21 målpoeng. Meget imponerende!

Se opp for:
Marius Østvold har fått bra med spilletid i vinter og gjort sine saker bra. Er en het kandidat på den sentrale midtbanen, og vil få sine sjanser i løpet av sesongen.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Luc Kassi(8.5)

Står oppført som midtbanespiller på spillet, men kan komme til å spille mye spiss. Slike spillere er alltid interessante, og da får det gå at han er litt dyr.

Spill Tippeliga-manager her!

Dette visste du neppe:
Ernest Asantes norske favorittmat er kjøttkaker i brun saus, fordi de han kan spise det sammen med «Fufu» som er selve livretten hans fra Ghana. Han er også stor fan av DDE og kan faktisk refrenget på «Rompa Mi».