Tippeligatipset, 10. plass: Haugesund

Hvem skal erstatte 19 av 33 FKH-scoringer?

Toppscorerne er borte, men ekspertene tror allikevel Haugesund gjør det bedre enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

9. plass: FK Haugesund

TV 2-ekspertenes dom:
I fjor endte Haugesund på 12. plass med kun 33 scorede mål. De scoret minst i hele Tippeligaen og hadde færrest avslutninger på mål.

Laget vant bare tre av 15 kamper på hjemmebane. Det er veldig utypisk for Haugesund som tidligere har vært en veldig tøff motstander på Haugesund Stadion. Det virket som at spillergruppa ikke lenger var sultne nok, og derfor har Mark Dempsey byttet ut store deler av stallen inn mot årets sesong.

Nå har han fått de spillerne han trenger til å spille deres 3-5-2 formasjon. Det ser solid ut, men det store spørsmålet er hvem som skal erstatte bidragene fra Christian Gytkjær og Simon Diedhiou på topp.

Selv om Haugesund har mistet flere viktige brikker tror vi at de gjør det bedre enn i fjor. Mark Dempsey og Andrea Lomberto er et veldig spennende trenerteam, selv om de ikke har så mye erfaring fra det de nå skal ta fatt på.

Vi tror Haugesund gjør det bedre enn i fjor, og at de ender på 10.plass.

Overganger

Inn:
- Nemanja Tubic - Hajer Club, Saudi-Arabia
- Ibrahim Shuaibu - Golden Booth Soccer Academy, Nigeria
- Anthony Izuchukwu - Golden Booth Soccer Academy, Nigeria
- Haris Hajradinovic - Gent, lån seks måneder
- Derrick Mensah - Banik Ostrava
- Sondre Tronstad - Huddersfield Town
- Roy André Miljeteig - Vard
- Helge Sandvik - Vard

Ut:
- Erling Flotve Myklebust - Stord, lån ut vårsesongen
- Nikola Komazec - frigitt
- Christian Gytkjær - Rosenborg
- Joakim Våge Nilsen - Odd
- Søren Christensen - Slaven Belupo
- Daniel Bamberg - Bosman
- Michael Haukås - Viking
- Mirko Kramaric - Zeljeznicar Sarajevo
- Simon Diedhiou - Gent
- Sad'eeq Yusuf - Gent, tilbake etter lån
- Per Morten Kristiansen - Fredrikstad
- Martin Bjørnbak - Bodø/Glimt
- Adamu Abubakar - frigitt

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:

Per Kristian Bråtveit er førstevalget mellom stengene også i år. Han viste i fjor at han har utviklet seg til å bli en meget habil keeper, og fortsetter han utviklingen sin har Haugesund en god og lokal keeper i mange år fremover. Hans konkurrent i år er en annen lokal gutt. Helge Sandvik har vært god for Vard Haugesund i flere sesonger og har imponert for Haugesund i vinter. Bråtveit er førstevalget, men han vil få tøff konkurranse fra Sandvik.

Forsvar:
Noe av det første Mark Dempsey gjorde da han tok over i fjor var å bytte formasjon til 3-5-2. Det er også formasjonen de skal spille i år, og Dempsey har vært klar på at man er nødt til å ha de rette spillertypene i denne formasjonen. En av de som er hentet inn for å spille bak er Nemanja Tubic. En erfaren serber som blant annet har spilt i gode klubber som Krasnodar, Genk og Bate Borisov. Han er 31 år og har masse rutine. I treningskampene i vinter har han spilt med litt for mye risiko, og det er noe Dempsey absolutt ikke tillater. Dermed vil vi nok få se en mer kynisk Tubic når alvoret starter.

William Troost-Ekong ble bare bedre og bedre utover sesongen i fjor, og han blir klippen i forsvaret i 2016. Han er også valgt som lagets kaptein og blir med sin fart og fysikk ekstremt viktig for at forsvaret skal fungere. Sistemann i backrekka er Vegard Skjerve. Han har spilt både back og stopper de siste sesongene, og passer utmerket inn i dette systemet.

Utfordrerne er David Myrestam, Anthony Izuchukwu og Sverre Bjørkkjær. Spesielt unge Bjørkkjær har vist lovende takter både i fjor og i vinter. Med sine raske føtter, gode teknikk og gode høyrefot kommer han til å få masse spilletid både i forsvaret og på midtbanen.

Anthony Izuchukwu kommer fra Golden Booth Academy i Nigeria. Han har bra fart og er spenennde, men vil nok trenge litt tid før han kommer inn i systemet. Det var Jostein Grindhaug som reiste ned til Nigeria før nyttår for å se om det fantes noen spennende spillere, og han fant nevnte Izuchukwu og spissen Ibrahim Shuaibu.

Midtbane:
På midtbanen har det også skjedd store endringer. Daniel Bamberg, Michael Haukås, Søren Christensen og Joakim Våge Nilsen er alle ferdige i klubben.

Fakta: FK Haugesund

Lagnavn:
Fotballklubben Haugesund
Stiftet:
1993
Hjemmebane:
Haugesund stadion, 8 983
Trener:
Mark Dempsey
Kaptein:
Vegard Skjerve
Tabellplassering forrige sesong:
12. plass
Tabelltips forrige sesong:
7. plass

Sondre Tronstad er en av midtbanespillerne som er hentet inn for å erstatte de som har forsvunnet. Tronstad kommer fra Huddersfield hvor han har vært i et par år, etter at han var i Start tidligere i karrieren. Det ble aldri noe førstelagsspill for ham i England, men han har en mentalitet og ferdigheter som Dempsey liker og derfor ble han hentet. Er sannsynligvis den som er førstevalget som venstre indreløper, og det er noe som passer han meget bra. Han er løpssterk, god med ballen og fotballklok. Forhåpentligvis har han også blitt tøffere og mer fysisk i spillestilen sin etter et par år i England.

I den dype sentral midtbaneposisjonen er det Filip Kiss som var førstevalget i fjor. Slovaken ble hentet inn for å bli deres nye midtbanesjef i fjor, og er en spiller Dempsey kjente godt til før de hentet ham grunnet at de var sammen i Cardiff. Som utfordrer får han Derrick Mensah, som er en ung ghaneser som har spilt de siste sesongene i Tsjekkia. Han kan minne litt om Anthony Annan i spillestillen, men Mensah er nok mer fremoverrettet i sitt spill og en bedre pasningsspiller fremover i banen.

Haris Hajradinovic er kommet på lån fra Gent og har vært imponerende i vinter. Han er bare 21 år og har aldersbestemte landskamper for Bosnia. Han er tiltenkt den venstre kantrollen, og ser ut til å ha fått den plassen foran Alexander Stølås, som for øvrig har veldig pigg og frisk i vinter sammenlignet med fjoråret. I tillegg til disse nykommerne er det gamle kjenninger som Tor Arne Andreassen, Kristoffer Haraldseid og Eirik Mæland som er alternativene på midten. Dermed ser Haugesund robuste og solide ut i midtbaneleddet selv om de har mistet mange fra i fjor.

Angrep:
Christian Gytkjær og Simon Diedhiou scoret 19 av 33 mål for Haugesund i fjor. Da sier det seg selv at det største spørsmålstegnet med årets mannskap er hvem som skal score målene. Hvem skal erstatte 19 av 33 scoringer?

Roy Miljeteig er hentet inn fra Vard Haugesund. Han er 27 år, har fått trøye nummer 10 og har vært Vard sin playmaker i en årrekke. Det er den samme rollen han er tiltenkt her, i en rolle bak spissen. Har vært imponerende i vinter, og så gjenstår det å se om han tar nivået også i Tippeligaen.

Ibrahim Shuaibu som nevnt også hentet inn fra Golden Booth Academy. Har vært veldig imponerende i vinter og har ekstrem fart. I Haugesund har de store forventninger til at han skal slå til, og i tillegg er det en ny spiss på vei inn før overgangsvinduet stenger. For akkurat nå er det kun Shuaibu og Torbjørn Agdestein som er de rene spissene i stallen, og det er veldig tynt i forhold til hva de hadde i fjor.

Drillos ord om treneren:
Mark Dempsey (f. 1964)

Til tross for at han er en av Tippeligaens eldste hovedtrenere, har han minimal erfaring som nettopp det. Hans solide erfaring er først og fremst som spillerutvikler og assistent for blant andre Ole Gunnar Solskjær. Overtok etter populære Jostein Grindhaug fire runder før slutt i fjor, og fikk en dårlig start. Dristig valg? Det vil vise seg.

– Den store forskjellen er at jeg må snakke med deg, Davy!

Sannsynlig lag:
Bråtveit
Skjerve, Troost-Ekong, Tubic
Haraldseid, Mæland, Mensah, Tronstad, Hajradinovic
Miljeteig, Shuaibu

Profilen:
William Troost-Ekong. Er valgt som kaptein selv om han bare er på lån fra Gent, og det sier egentlig sitt. Viste i fjor at han er en av Tippeligaens beste midtstoppere og har enorm fart og fysikk. Skal Haugesunds backrekke fungere i år, bør han holde seg frisk.

Se opp for:
Arent-Emil Klaussen Hauge. Den tøffe midtbanespilleren debuterte for Haugesund sist sesong. I år vil han nok få enda flere sjanser som indreløper av Mark Dempsey. Er lokal og spiller på G-19 landslaget.

BORTE: Både Christian Gytkjær og Simon Diedhiou er borte fra FKH forut for ny sesong. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
BORTE: Både Christian Gytkjær og Simon Diedhiou er borte fra FKH forut for ny sesong. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: Ness, Jan Kåre

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Sverre Bjørkkjær (5.0)

Kan fort spille seg inn på laget på bekostning av Vegard Skjerve eller Kristoffer Haraldseid. Står oppført som forsvarsspiller på spillet, og kan være en smart mann å ha med om han får plass på midtbanen. Koster lite og har en meget god innleggsfot.

Dette visste du neppe:
Torbjørn Agdestein spilte trommer i et band som het «Fritz» i syv år. De hadde mange forskjellige navn på bandet, men endte band-karrieren som «The Fritz»! Bandnavnet oppstod fordi det ene medlemmet i bandet het Fritzvolv til etternavn. «Fritz» spilte cover-låter av blant andre Iron Maiden og Metallica.