TippeligatipSET, 11. plass: Tromsø

«Tippeligaens Diego Costa» skal erstatte «Kobraen»

Tromsøs nye spiss har flere gule kort enn scoringer, og ekspertene er usikre på laget fra Nordens Paris den kommende sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

11. plass: Tromsø

TV 2-ekspertenes dom:
I fjor var Tromsø lenge involvert i nedrykksstriden, men på grunn av at Start, Mjøndalen og Sandefjord var historisk svake så holdt de plassen.

Vårsesongen var preget av utrolig mange tabber både fra keeperne og forsvaret. I høstsesongen var det styret som stod for de største tabbene, mens keeper Pål Vestly Heigre kom på lån fra Viking og var meget i delaktig i å gjøre Tromsø mer solid.

Zdenek Ondrasek er borte fra fjoråret, og han har gjennom flere sesonger vist at han holder høy klasse i Tippeligaen. At han ikke scoret mye i fjor, var like mye lagets feil som ikke skapte sjanser. I år har de fått inn Thomas Lehne Olsen, Christer Johnsgård og Sofien Moussa for å bli farligere fremover i banen.

Midtbanen er det leddet som ser mest spennende ut. Der er Tromsø robuste sentralt og de har fart og kreativitet på kantene, i tillegg til god dekning i Magnus Andersen og Morten Gamst Pedersen. Det er midtbanen vi tror blir avgjørende for hvor bra Tromsø vil gjøre det.

SOLGT: Zdenek Ondrasek har forlatt Tromsø. Foto: Rune Bertinussen/NTB Scan.
SOLGT: Zdenek Ondrasek har forlatt Tromsø. Foto: Rune Bertinussen/NTB Scan. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

Det blir nok en tøff sesong for Tromsø, men vi tror det blir mindre rot både på og utenfor banen. Vi tipper Tromsø på 11.plass.

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:

Benny Lekstrøm og Pål Vestly Heigre har forsvunnet fra i fjor. Inn har Filip Loncaric kommet for å være deres nye førstekeeper. Hans utfordrer blir Gudmund Taksdal Kongshavn. Loncaric er kroat. God med beina, men en helt ordinær keeper.

Forsvar:
Magnar Ødegaard og Simen Wangberg er førstevalgene på midtstopperplass. De imponerte ingen i fjor, og var innblandet i veldig mye rart bakover på banen i fjor. Dette er kanskje Tromsøs svakeste punkt. Jostein Gundersen er en lokal ung og lovende midtstopper som fort kan spille seg inn i midtforsvaret. Han er bra med ballen og en god duellspiller.

Overganger

Inn:
- Jens Jacobsson - Assyriska
- Christer Johnsgård - Senja
- Aron Sigurdarson - Fjölnir
- Morten Gamst Pedersen - Rosenborg
- Sofien Moussa - Petrolul Ploiesti
- Filip Lončarić - Zrinjski Mostar
- Thomas Lehne Olsen - Strømsgodset
- Elias Skogvoll - Tromsdalen, tilbake fra lån

Ut:
- Marcus Hansson - Djurgården
- Thomas Kind Bendiksen - Molde, tilbake etter lån
- Marin Orsulic - Bosman
- Zdenek Ondrasek - Wisla Krakow
- Morten Moldskred - legger opp
- Remi Johansen - Brann
- Lars Gunnar Johnsen - Tromsdalen
- Benny Lekström - Sirius
- Pål Vestly Heigre - Viking, tilbake etter lån

Hans Norbye og Kent Are Antonsen spiller på sidebackene så lenge de er friske. Antonsen brakk beinet på tampen av fjoråret, men ser ut til å rekke seriestart. Som utfordrer til Antonsen har Tromsø Lasse Nilsen, som fikk litt spilletid i fjor.

Midtbane:
Marcus Hansson har returnert til Sverige etter en skuffende sesong for Tromsø. Inn har Jens Jacobsson kommet fra Assyriska, og han er veldig lik Hansson i spillestillen. Han har bra fysikk og er en sterk duellspiller. Tromsø håper her de har fått en spiller som flytter beina raskere enn det Hansson gjorde, for det gikk for sent. Ved siden av seg får Jacobsson Christian Landu Landu. Han var Tromsøs mest stabile spiller i fjor, og har vært god også i vinter. Backup på den sentrale midtbanen er Jonas Johansen.

På venstrekanten er det Aron Sigurdarson som er hentet inn fra Fjølnir. En meget rask og teknisk kant. Har vist i vinter at han er veldig flink til å utfordre og kan bli en veldig fin tilvekst til Tromsø. Hans utfordrer er Morten Gamst Pedersen som er hentet hjem. Kommer nok til å bli brukt mer som innbytter enn en som starter kamper, og har ikke fått vist noe særlig i vinter.

På motsatt side er det Mikael Norø Ingebrigtsen og Magnus Andersen som kjemper om plassen. Norø Ingebrigtsen varierte veldig i fjor, men har vist i vinter at han har tatt nye steg og derfor er den som sannsynligvis får høyrekanten i første seriekamp.

Angrep:
Gjermund Åsen åpnet strålende i fjor, men utover sesongen dalte formkurven noe veldig. Han har vist i vinter at han er ute etter revansje, og har vært meget stabil og god i treningskampene. Han er et sikkert kort i startoppstillingen, i rollen rett bak spissen.

På spissplass har de mistet Zdenek Ondrasek som har vært deres klare førstevalg de siste sesongene. Inn har det kommer tre nye spisser i tillegg til Runar Espejord. Det kan se ut som at Tromsø har mistet et klart førstevalg, og at det i årets sesong blir mye mer åpent om hvem av spissene som får spille. Det vil også være et alternativ å spille med to spisser i enkelte kamper.

Fakta: Tromsø IL

Lagnavn:
Tromsø Idrettslag
Stiftet:
1920
Hjemmebane:
Alfheim stadion, 7 500
Trener:
Bård Flovik
Kaptein:
Simen Wangberg
Tabellplassering forrige sesong:
13. plass
Tabelltips forrige sesong:
8. plass

Sofien Moussa har fått flere gule kort enn han har scoret mål så langt i karrieren. Han er hentet inn for å være en murbrekker, og kan fort vise seg å være Tippeligaens svar på Diego Costa.

Christer Johnsgård er hentet fra Senja, etter at han herjet for dem i 2. Divisjon. Er 29 år gammel og har vært stor fan av Tromsø hele livet. Dette var den store drømmen hans, og så får vi se om han kan levere like godt i Tippeligaen som han har gjort på barne-TV.

Thomas Lehne Olsen er den mest spennende av spissene som er hentet inn, og det er han Tromsø i utgangspunktet skal satse mest på. Har i en årrekke vært en ung og lovende spiller, men aldri fått ut potensiale sitt. Kanskje kan dette være overgangen han trenger med tanke på å vise sine kvaliteter også på øverste nivå.

Drillos ord om treneren:
Bård Flovik (f. 1964)

Har lang fartstid som assistent i Tromsø før han gikk over til Norges Fotballforbund for å jobbe med aldersbestemte landslag. Han er fotballfaglig dyktig, men mangler erfaring som hovedtrener på dette nivået. Tok over etter Steinar Nilsen etter mye turbulens i fjorårssesongen. Hvis han får den tilliten han trener, kan dette vise seg å være rett mann for TIL.

Sannsynlig lag:
Loncaric
Norbye, Ødegård, Wangberg, Antonsen
Norø Ingebrigtsen, Jacobsson, Landu, Sigurdarson
Åsen
Lehne Olsen

Profilen:
Gjermund Åsen viste i noen kamper i fjor at han har potensiale til å herje i Tippeligaen. I år er sesongen hvor han virkelig må vise at han kan være stabil over flere kamper. Har vært meget for Tromsø i vinter, og som lagets mest kreative spiller må han fungere om Tromsø skal unngå nedrykkstrøbbel.

Se opp for:
Det har ikke vært en lokal sjef i midtforsvaret siden Arne Vidar Moen og Steinar Nilsen regjerte på Alfheim. Jostein Gundersen kan fort vise seg å bli den neste Steinar Nilsen. Han er en moderne midtstopper er god med ballen. I tillegg er han god i duellspillet og en tøffing.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Magnus Andersen (7.0)

Vil få tøff konkurranse om å spille på dette TIL-laget, men når han er i form er han ei «målrotte», som Ole Martin Årst liker å kalle han. Samler jevnt og trutt med poeng både med tanke på mål og assist.

Dette visste du neppe:
Simen Wangberg har slangefobi. Jonas Johansen er kretsemester i skihopp. Christer Johnsgård sover naken, men alltid med sokker på!