Tippeligatipset, 12. plass: Bodø/Glimt

19-åring kan bli en av sesongens store Tippeliga-kometer for  «nye Glimt»

Ekspertene tror det blir nedtur for Bodø/Glimt uten Jan Halvor Halvorsen, men gleder seg til å se enkelte av nordlendingenes unggutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12. plass: Bodø/Glimt

TV 2-ekspertenes dom
Bodø er 200 år i år, og Bodø/Glimt er 100 år. Dermed har de utrolig lyst til å levere en god sesong, og entusiasmen er stor med Aasmund Bjørkan som deres nye sjef. Men det kan fort vise at denne sesongen ikke blir noen fest for Bodø/Glimt.

Det er store spørsmålstegn ved årets mannskap. Hele sentrallinja er borte fra i fjor, og det er ikke hvem som helst som er forsvunnet. Pavel Londak, Vieux Sane, Badou og Alexander Sørloth var store bidragsytere sist sesong. I tillegg er det ingen som vet om Aasmund Bjørkan takler motgang på samme forbilledlige måte som Jan Halvor Halvorsen taklet den i fjor. De aller fleste mente Bodø/Glimtt så fortapte ut, men så klarte de å snu skuta. Det var utrolig imponerende.

Bodø/Glimt kan fort være involvert i nedrykksstrid i 2016, men vi tror de klarer seg også i år. Trond Olsen må levere av veteranene, Ruslan Babenko må være den midtbanesjefen han er hentet inn for å være og ungguttene på midtbanen må slå gjennom.

Ole Martin har nesten forelsket seg i Mathias Normann etter at han har herjet i vinter, og det blir spennende å se om indreløperen kan gjøre det samme i Tippeligaen allerede i år.

Vi tror Bodø/Glimt får en tøff sesong, men at de til slutt holder seg og ender på 12.plass.

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:
Pavel Londak har flyttet fra Bodø etter ni år i klubben. I tillegg er Lasse Staw ferdig i klubben, så Bodø/Glimt har virkelig vært på keeperjakt i vinter. De har foreløpig fått inn Simon Thomas, men jakter fortsatt en keeper til. Thomas har vært stabil og god for Strømmen i Obos, men spørsmålet er om han er god nok til å erstatte Londak? Som keeper tar Thomas det han skal, men ikke noe mer. Dermed håper nok Bodø/Glimt at de skal finne en keeper som er minst like god som Thomas før overgangsvinduet stenger.

Overganger

Inn:
- Ruslan Babenko - Stal Dniprodzerzhynsk
- Milan Jevtovic - LASK Linz, lån hele sesongen
- Martin Wiig - Sarpsborg 08
- Emil Jonassen - Odd
- Simon Thomas - Strømmen
- Martin Bjørnbak - Haugesund
- Martin Pedersen - tilbake fra lån
- Mathias Normann - tilbake fra lån

Ut:
- Ulrik Berglann - Jerv (var på lån i Strømmen i fjor)
- Jonas Ueland Kolstad - legger opp
- Lasse Staw - legger opp
- Dominic Chatto - Bosman
- Jim Johansen - Notodden
- Erik Tønne - Fredrikstad
- Zarek Valentin - Portland Timbers
- Pavel Londak - Rosenborg
- Vieux Sané - Brest
- Kristian Brix - Fredrikstad
- Danny Cruz - Philadelphia Union, tilbake etter lån
- Alexander Sørloth - Groningen (var på lån fra Rosenborg i fjor)

Forsvar:
Vieux Sane var kanskje Tippeligaens beste midtstopper, og derfor er Bodø/Glimt også svekket på stopperplass i år. Martin Bjørnbak er hentet inn fra Haugesund, hvor han har vært ut og inn av laget i flere sesonger. Han har et fantastisk tilslag, men sliter ofte mer i den defensive delen av spillet. Han er en lokal gutt og det er veldig viktig for Bodø/Glimt. De ønsker en lokal profil, spesielt nå som Aasmund Bjørkan har tatt over.

Ved siden av seg får han Brede Moe, som gjorde sine saker bra i sin første sesong i Tippeligaen i fjor. Ulrik Saltnes er utfordrer på stopperplass og det store spørsmålet er hvem som skal ta over lederrollen fra Sane i midtforsvaret. Det at de er såpass svekket på stopperplass, og kanskje også på keeperplass, er det store spørsmålstegnet med årets utgave av Bodø/Glimt.

På backene ser de mer solide ut, hvor Thomas Jacobsen, lagets kaptein, tar høyrebacken og Emil Jonassen tar venstrebacken. Jonassen er en veldig solid og ballsikker back, og kan vise seg å være en meget smart signering. I Odd hadde han en veldig vanskelig oppgave med tanke på fast plass så lenge Thomas Grøgaard var frisk. De har også en bra utfordrer på backplass i Daniel Edvardsen som spilte mye siste halvdel av sesongen i fjor.

Midtbane:
Ruslan Babenko er hentet inn som deres nye sentrale midtbanespiller. Han skal være hjertet og dirigenten i spillet deres. Ukrainieren har spilt en rekke U-landskamper for Ukraina og dette er en spiller de har veldig store forhåpninger til. Han er ikke veldig stor av vekst, men er en god pasningsspiller, har bra frekvens og har gode lederegenskaper. Hvis laget til Bodø/Glimt fungerer, kan Babenko bli en av Tippeligaens mest spennende spillere. Henrik Furebotn er den som har klart mest erfaring av indreløperne i stallen, og han kommer til å spille så lenge han er frisk og i form.

Den andre indreløperposisjonen er det skikkelig kamp om mellom tre unggutter. Alle disse er lettbente og tekniske. Typiske indreløpere fra Bodø/Glimt,med andre ord. Morten Konradsen er kanskje den av de unge som er nærmest til å få plassen akkurat nå, og det var også han som spilte mest i fjor. Han tok over plassen til Badou da han reiste, og han gjorde sine saker bra.

Fakta: Bodø/Glimt

Lagnavn:
Fotballklubben Bodø/Glimt
Stiftet:
1916
Hjemmebane:
Aspmyra stadion, 7 400
Trener:
Aasmund Bjørkan
Kaptein:
Thomas Jacobsen
Tabellplassering forrige sesong:
9. plass
Tabelltips forrige sesong:
13. plass

Mathias Normann var på utlån i Alta i fjor og utviklet seg veldig godt i løpet av det låneoppholdet. I vinter har han vært veldig imponerende og han vil bli gitt mye spilletid av Aasmund Bjørkan i år. Patrick Berg, sønn av Ørjan og dermed også barnebarn av Harald, er også veldig lovende, og vil også få mye spilletid både fra start og som innbytter gjennom årets sesong.

Angrep:
Trond Olsen leverte en av sine beste sesonger noensinne i fjor. Kan han levere på samme nivå på venstrevingen i år, blir han igjen helt avgjørende for hvor høyt Bodø/Glimt kommer på tabellen. Milan Jevtovic er hentet inn fra LASK Linz på lån og beskrives som en hurtig og teknisk ving. Han har vært ut og inn av det serbiske U-landslaget, og Aasmund Bjørkan har uttalt at han minner om en ung Harald Martin Bratbakk.

På spissplass er det nok et spørsmålstegn. Kan Fitim Azemi levere som midtspiss i Tippeliganen over en hel sesong? Han har vist i enkeltkamper at han har noen veldig spennende kvaliteter, men det har som oftest vært best prestasjoner når han har spilt ving. Som alternativ til Azemi har Martin Wiig ankommet.

Det er ingen tvil om at hans karriere de siste årene har gått en vei, og det er dessverre ikke den riktige veien. Dermed blir det fort Azemi som må levere målene i år. For to år siden var det Ibba som leverte strålende som spiss. I fjor var det Alexander Sørloth som leverte fantastisk. Kan Azemi gjøre det i år?

– Vi har en tradisjon som vi er stolte av og som vi ønsker å...

Drillos ord om treneren:
Aasmund Bjørkan (f. 1973)

Har solid spillererfaring og har trent Alta og Ranheim før han ble hovedtrener på øverste nivå. Kjenner klubben godt, og det kan se ut som det er riktig tid for å ta steget opp som hovedtrener i Tippeligaen. Ser for meg ut som et riktig valg.

Sannsynlig lag:
Thomas
Jacobsen, Bjørnbak, Moe, Jonassen
Konradsen, Babenko, Furebotn
Jevtovic, Azemi, Olsen

Profilen:
Trond Olsen hadde en av sine beste sesonger i fjor, og er Bodø/Glimts største profil både på og utenfor banen. I et lag som ikke har mye erfaring fra Tippeligaen må han være opp imot det samme nivået i år om ikke Bodø/Glimt virkelig skal havne i trøbbel.

Se opp for:
19-åringen Mathias Normann var i 2015 utleid til Alta, og det var et klokt valg. Han har i vinter vist at han virkelig har utviklet seg i Finnmark. For, i treningskampene i vinter har han vært Bodø/Glimts beste spiller, og Ole Martin spår dette som en av de man virkelig må se opp for i år. Han spiller med masse selvtillit, elsker å utfordre folk og kan bli en av årets store kometer i Tippeligaen. Vi gleder oss til å se Normann i Tippeligaen i år!

KAN BLI PROFIL: TV 2s eksperter har troen på Mathias Normann. Foto: Bilde med tillatelse fra Bodø/Glimt (www.glimt.no)
KAN BLI PROFIL: TV 2s eksperter har troen på Mathias Normann. Foto: Bilde med tillatelse fra Bodø/Glimt (www.glimt.no)

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Mathias Normann (6.0)

Så mye som Ole Martin har skrytt av Normann og hans offensive egenskaper skal vi følge nøye med på han i begynnelsen av årets sesong. Begynner han å være et fast innslag i Bodø/Glimt sin startoppstilling, skal han inn på mitt lag i TL-manager også.

Dette visste du neppe:
Trond Olsen er kjent som en tøff og ærlig spiller. Han skryter mye av fotballspilleren Mathias Normann, men… Normann er så feminin at han spiller i rosa sko og tar overdrevent mye solarium. Det er faktisk så ille at spillere som har vært ukesvis i Syden ser bleike ut sammenlignet med den talentfulle midtbanespilleren.