Her kan barnetrygden ryke i mange år fremover

Dette er risikosport for 200.000 kroner.

Første generasjon BMW X5 har blitt billig i bruktmarkedet, men det kan fort bli veldig kostbart å eie den.
Første generasjon BMW X5 har blitt billig i bruktmarkedet, men det kan fort bli veldig kostbart å eie den.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, unge nummer to er på vei og da blir bilen vi har i dag for liten. Jeg er BMW-mann og har veldig lenge hatt lyst på en X5 som har vært drømmebilen siden jeg så den første gangen.

Stor og sikker bil med firehjulstrekk har også dama lyst på. Vi kan bruke 200.000 kroner maks. Er det noe spesielt vi bør tenke på med en X5 til den prisen, lønner det seg for eksempel å importere fra Tyskland? Hilsen Kenneth.

Benny svarer:

Hei Kenneth. Jeg skjønner godt at dette kan friste. Skal man først ha to tonn med bil og sitte halvannen etasje over sine med trafikanter, så er BMW X5 definitivt den bilen som byr på mest kjøreglede. I tillegg var den, i alle fall den gang, pen å se på.

Slik sett snudde BMW litt opp-ned på SUV-nisjen da de lanserte X5 i 1999. Bilen var jo på sett og vis genial!

Den var primært beregnet på det amerikanske markedet og ble også bygget der borte. Til Norge og Europa kom den i 2000 og var noe av det kuleste man kunne ha den gangen. Nå derimot, begynner prisene å krype godt nedover.

Men all ros og skryt til tross. De første bilene hadde en heller tvilsom kvalitet. Man kan vel her trygt si at BMW burde ha testet ut modellen noe bedre før den ble sluppet på markedet.

Feilene var både mange og hyppige. Og første generasjon X5 (årsmodell 2000 - 2003) er fortsatt en bil jeg sliter med å ubetinget anbefale. De første modellene er rett og slett litt risiko-sport. De nyere er bedre.

Med det budsjettet du antyder, er jeg redd du ender opp med en av de tidlige. Altså en rundt 15 år gammel bil, som i tillegg har gått langt. Det gjør at du må være ekstra oppmerksom.

Det kan virke som forstillingen er litt underdimensjonert. Slakke i kuler, ledd og stag er vanlig. Det samme med bremsene, som veldig fort blir slitt. At annet svakt punkt er drivakselleddene. Mansjettene ryker og de går "tørre".

Les mer om brukt BMW i vår store bruktbilguide

X5 var langt fra verdens beste bil de første årene, den er heller ikke en rimelig bil å ha på verksted. 
X5 var langt fra verdens beste bil de første årene, den er heller ikke en rimelig bil å ha på verksted. 

Mye å være OBS på

Noen av de første bilene hadde og ulidelig mange rare og uforklarlige elektriske feil. Stereoanlegg som levde sitt eget liv. parkeringssensorer som pep i tide og utide, motorlamper som lyste – enten det var feil eller ei, batterier som plutselig ble tomme - også uten grunn, er bare noe ...

Statistikk fra tyske Dekra (som tilsvarer NAF her hjemme) er heller ikke akkurat lystig lesning.

Den viser mye feil med både turbo, motorstyring, automatgirkasse, innsprøytningsystem og innsugningsmanifold og også at er en av bilene med flest nødstopp langs veien.

Biler med bensinmotor (ikke så mange i Norge) kan også ha et oljeforbruk som man knapt trodde var mulig.

Det sier seg selv at om man er uheldig med X5-kjøpet, og ryker på ovennevnte "gullrekke" så kan jeg love deg at barnetrygda får bein å gå i mange år framover. Ja, du skal nok ikke være spesielt uheldig før det blir mye påkost her.

Dette var sikkert ikke det svaret du aller mest ønsket deg og jeg beklager om jeg knuste en bildrøm her.

Heldigvis gjorde BMW leksene sine og nyere BMW X5 framstår som svært gode, med få gjengangerfeil og mangler. Så kanskje er det smart vente litt lenger, til budsjettet vokser noe, med å oppfylle denne drømmen. Ellers kan den fort bli et lite mareritt, er jeg redd.

Les også: Derfor bør du ikke betale forskudd på bruktbil

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: