Idol-deltakeren Jonas (17) vil vise mobberne at de ikke vant

– Jeg bærer ikke nag, jeg får det heller ut via musikken, sier 17-åringen.

Jonas Nordås Nedrelid (17) fra Valdres meldte seg på Idol av en helt spesiell grunn.

– Grunnen til at jeg har meldt meg på Idol, er fordi jeg har blitt mobbet en del gjennom oppveksten. Jeg har lyst til å vise at jeg kan gjøre noe. Samme hva de gjør, så klarer jeg å stå her, sier den modige 17-åringen til dommerkvartetten Gunnar Greve Pettersen (33), Ina Wroldsen (31), Sandeep Singh (29) og Øyvind «Vinni» Sauvik (40).

  • Se Jonas' Idol-audition øverst i artikkelen.

Mobbeoffer i årevis

Bak det rolige ansiktet, skjuler det seg nemlig en mørk historie med grusom mobbing. Marerittet startet da Jonas' skoleklasse ble fusjonert med en langt større skole.

– Det var i femte klasse. Jeg hadde gått på en liten skole med bra disiplin og bra miljø og jeg var blitt vant til det. Og så ble vi flyttet over til en større skole med et større miljø. Utfordringen min var at jeg sleit med å passe inn. Det var tøffere å passe inn. Jeg var vant til å kle meg som jeg ville og være den jeg er, men det følte jeg ikke at jeg kunne være der, forteller han til TV 2.

Det var én gutt som startet mobbingen mot Jonas, og gutten klarte å få med seg flere og flere.

– Og til slutt var nesten alle gutta i klassen mot meg. Det var navnkalling, utfrysning, ikke å få være med på ting, bli sperret ute. Det var aldri dytting eller noe sånt, det var mer psykisk terror.

Holdt det skjult

Mobbingen har han holdt skjult, men velger i forbindelse med Idol-deltakelsen å fortelle historien.

– Jeg ville ikke si det til foreldrene, jeg ville skjule det fra alle. Så for mange kom det nok som et lite sjokk da jeg fortalte dem at jeg ble mobbet. Og jeg tror mange jeg kjenner vil bli veldig overrasket når det vises på TV i kveld.

Jonas, som går andre år på elektrolinjen og jobber på Elkjøp i Valdres, har sluttet å bry seg om mobbingen.

– Det verste var fra femte til syvende klasse. Jeg har det bra i dag. Jeg får fortsatt kommentarer, men jeg ignorerer dem.

Søkte trøst i musikken

Musikken ble Jonas' flukt i en hverdag preget av mobberne, og han har skrevet mange låter som ga ham utløp for følelsene.

– Jeg har sunget og spilt siden jeg var bitte liten. Bestefar var veldig musikalsk, og familien sier at jeg har arvet det fra ham. Musikken har fått meg til å legge å tenke positivt. Jeg bærer ikke nag, jeg får det heller ut via musikken, og jeg vil samtidig fortelle andre i samme situasjon at det finnes en vei ut.

Under Idol-auditionen virker Jonas veldig rolig foran dommerne, men han avslører at han har jobbet mye med å skjule nervøsitet.

– Mange sier jeg ser rolig ut når jeg står på scenen, men sannheten er at jeg nesten pisser i buksa av nervøsitet! Dette betyr så mye, så det å holde roen og naile det betyr alt. Jeg har øvd på å få til dette i mange år, sier han lattermildt.

  • Idol sendes på TV 2 i kveld klokken 20.00.