– Å være åpen om døden som venter, er helt naturlig for meg, sier Per Fugelli. Foto: Berit Roald/NTB scanpix
– Å være åpen om døden som venter, er helt naturlig for meg, sier Per Fugelli. Foto: Berit Roald/NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Fugelli (72) hylles for åpenheten:
 
– Jeg synes ikke døden er vanskelig å snakke om 

Per Fugelli håper hans åpenhet kan gjøre det lettere for andre også å snakke om døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har samfunnsdebattant og professor i sosialmedisin, Per Fugelli, kjempet mot kreften. Denne uken gikk han ut i media og fortalte at kreftbehandlingen er avsluttet, og at sykdommen skal få gå sin gang.

– Nå kommer siste dans, jeg har fått påvist mange kreftsvulster i begge lungene og jeg har blitt enig med legene at vi gjør ingenting. Ingen cellegift eller operasjon, jeg skifter målestokk og tenker at nå handler det om å gjøre siste delen av livet mitt så god som mulig sammen med de jeg er glad i, sa han til TV 2 torsdag.

– Døden kommer ofte snikende

Krisepsykolog Atle Dyregrov håper Fugellis åpenhet om døden kan inspirere flere til å snakke om det vanskelige temaet.

– Døden kommer ofte snikende inn på oss, uten at vi har snakket om det, sier Dyregrov.

Han omtaler Per Fugelli som en mann med spreke meninger, en stemme i det offentlige rom med stort engasjement og varme.

Krisepsykolog Atle Dyregrov. Foto: Remi Bøe Presttun/NTB Scanpix
Krisepsykolog Atle Dyregrov. Foto: Remi Bøe Presttun/NTB Scanpix Foto: Presttun, Remi Bøe

– Jeg tror det er mange som får ideer om hvordan døden kan snakkes om i familien. Det trenger vi, sier Dyregrov, og legger til:

– Men det er vanskelig. Vi liker ikke å tenke på vår egen død. Man har jo ikke lyst til å forlate livet man er så glad i.

– Ikke vanskelig

Per Fugelli forteller at han forsøker å være et ekte menneske, og minst mulig skuespiller. Skulle han unngått åpenhet om sin alvorlige sykdom, mener han det ville være en forfalskning.

– Jeg har en alvorlig kreftsykdom og er på vei mot døden. Jeg vil ikke gjemme meg bort i et late-som-liv, forteller han.

Fugelli håper hans åpenhet kan være til hjelp for andre.

– Kanskje kan dette være en nøkkel som gjør det lettere å åpne det som ellers er hemmelige og følelsesladde rom når man blir alvorlig syk, sier Fugelli.

Fordeler med å snakke om døden

Krisepsykolog Atle Dyregrov har mest erfaring å jobbe med personer som opplever plutselige dødsfall i nære relasjoner. Han ser klare fordeler dersom det er snakket om døden, for eksempel i forbindelse med et utfylling av et donorkort.

– Kanskje vet man på den måten litt om hva den døde ønsket, om vedkommende ville ligge i samme grav som andre familiemedlemmer. Inntrykket mitt er at dersom døden er snakket om blir det lettere for de gjenlevende å manøvrere i farvannet like etter et dødsfall. På sikt vil det bidra til at du har et bedre utgangspunkt for sorgprosessen, sier Dyregrov.

Per Fugelli har bestemt seg for å leve så godt som mulig den siste tiden. Han har planlagt å møte våren på Jæren, slåss mot Frp og fremmedfiendtlighet, og turen til Italia for å spise is med barnebarna er allerede bestilt.

– Jeg tror det er viktig at man ikke fortrenger alvorlig sykdom og død med taushet. Du trenger ikke akkurat gjøre deg til venn med døden, men om du klarer å inngå et naturlig samliv med døden, da kan man kanskje leve et mer vesentlig liv, sier Fugelli.

Leserne har engasjert seg

Det er mange av TV 2s leser som også setter pris på Per Fugellis åpenhet, og som har kommentert på Facebook-sidene til TV 2:

En fantastisk person. Et medmenneske som får andre til å reflektere over og verdsette livet. Ta vare på de man er glad i.

En klok mann som har skrevet mye bra som det er verdt å reflektere over! Håper du får en fin tid av det som er igjen og ikke for mye smerte!

Kloke, flotte Per. Ønsker deg en vakker reise, og takker for at du har delt din visdom

Takk for at du delte av din visdom! Måtte din siste dans bli slik du ønsker deg.