Ismail (4): – De bomber alle de stakkars barna. Stakkars dem

TYRKIA (TV 2): Syriske Ismail (4) mistet vennen sin i krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fireåringen forteller om den lange flukten som han ikke lenger husker. Men han vet godt hvorfor de dro.

– Krig, forteller han.

Ismail bruker fingeren som et våpen rettet ut i luften og sier:

– Bom, bom, bom. Vi kom oss avgårde med bilen, vi løp. Stakkars Syria. Ved Gud – stakkars Syria.

– De bomber alle barna

Ismail og familien kom seg ut av Aleppo, sammen med millioner av andre som er flyktninger i eget land eller i nabolandene.

Det anslås at mellom 300.000 og 400.000 mennesker fortsatt befinner seg i den krigsherjende byen Aleppo, som tidligere var kjent som et økonomisk maktsentrum med et yrende folkeliv.

– De bomber alle de stakkars barna. Alle barna blir bombet. Stakkars dem. Gud må stanse dette. Vennen min ble drept, stakkars ham. Han ble drept i Aleppo.

Våpenhvile

Samtidig som TV 2 møter Ismail på grensen mellom Syria og Tyrkia, blir det kjent at de 17 landene som deltar på Syria-møtet i München har blitt enige om våpenhvile mellom regjeringshæren og opprørsgrupper i det krigsherjede landet innen en uke.

Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Avtalen om våpenhvile i Syria er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder, mener utenriksminister Børge Brende (H).

Men på spørsmål om hvor stor grunn det er til optimisme er Brende avventende.

– Ikke veldig optimistisk. Men det er bedre enn ikke noe fremgang. Det de er enige om er en såkalt våpen-stillstand, og etablering av den i løpet av en ukes tid. Vi kan faktisk oppleve at kamphandlingene øker de nærmeste dagene før det eventuelt kommer på plass en slik forståelse, sier Brende til TV2 Nyhetskanalen.

Brende sier det er positivt at man åpner for humanitær hjelp i beleirede områder.