CIA hevder IS har brukt kjemiske våpen. Foto: Scanpix
CIA hevder IS har brukt kjemiske våpen. Foto: Scanpix Foto: -

CIA-direktør: – IS har brukt, og kan produsere, kjemiske våpen

Washington (NTB-AFP): Ekstremistgruppen IS har brukt kjemiske våpen, ifølge CIA-direktør John Brennan. Han sier også at gruppen er i stand til å produsere mindre mengder klorgass og sennepsgass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kjenner til flere tilfeller hvor IS har brukt kjemiske stridsmidler på slagmarken, sier Brennan til TV-kanalen CBS, som torsdag viste utdrag fra programmet «60 minutes», som sendes søndag. Kanalen opplyste samtidig at Brennan har fortalt at ekstremistgruppen også er i stand til å produsere små mengder sennepsgass og klorgass til bruk i våpen.

– Det er rapporter om at IS har tilgang til kjemiske ingredienser og våpen de kan bruke, sier Brennan. Han advarer også mot at gruppen kan forsøke å eksportere slike våpen for å skaffe seg penger.

– Det er alltid et potensial for det. Derfor er det så viktig å stenge transport- og smuglerrutene de har brukt, legger han til.

På spørsmål om hvorvidt det er amerikanske ressurser på bakken som leter etter kjemiske våpenlagre eller laboratorier, svarte CIA-sjefen at «amerikansk etterretning er aktivt involvert i innsatsen for å knuse IS og skaffe så god innsikt som mulig i hva de har på bakken i Syria og Irak».