KLARE FOR DEBATT: Bernie Sanders og Hillary Clinton idet de ankommer scenen før torsdagens demokratiske debatt. FOTO: REUTERS/Jim Young
KLARE FOR DEBATT: Bernie Sanders og Hillary Clinton idet de ankommer scenen før torsdagens demokratiske debatt. FOTO: REUTERS/Jim Young Foto: Jim Young

Clinton og Sanders barket sammen om helsepolitikk

Hillary Clinton beskyldte Bernie Sanders for å villede amerikanere om sin helseplan da de demokratiske presidentkandidatene møttes til debatt i Milwaukee.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdagens debatt var den sjette mellom duellantene i valgkampen, men den første siden Sanders slo knockout på Clinton i nominasjonsvalget i New Hampshire. Det ble tidlig ampert mellom dem da Sanders' helseløfter ble trukket fram.

– Du må være ærlig med folk om hva de kan forvente på slutten av prosessen du foreslår. Basert på alle analyser jeg har sett, går ikke regnestykket opp, og mange vil få det verre enn de har det nå. Dette er et løfte du ikke kan holde, tordnet Clinton.

Clinton beskylder Sanders for å ville ødelegge Obamacare

Den selverklærte demokratiske sosialisten Sanders har også tidligere fått kritikk for forslagene som er en del av hans «politiske revolusjon», fordi de sannsynligvis vil utvide offentlig sektor og få underskuddet til å skyte i været. Clinton beskylder ham for å ønske å rive fra hverandre den nåværende helsereformen, populært kalt Obamacare.

– Vi skal ikke rive fra hverandre noe som helst. Etter mitt syn er helseomsorg en rettighet for alle mennesker, ikke et privilegium, og det vil jeg fortsette å kjempe for, kontret Sanders og la til at middelklassefamilier som etter hans plan betaler 500 dollar mer i skatt, vil få det tidobbelte i avslag på helsekostnader.

– Hykleri

Men det var ikke kun mot hverandre de to politikerne rettet arsenalet. Sanders tok seg også tid til å blant annet kritisere Republikanernes holdning overfor abort, som han mener er hyklerisk, skriver nyhetsbyrået AP.

Uttalelsen hans kom like etter en utveksling rundt det historiske ved at Clinton prøver å bli første kvinnelige president i USA. Clinton på sin side understreket at hun ikke ønsker at velgerne skal stemme på henne fordi hun er kvinne, men fordi hun vil utgjøre den beste lederen for landet.

Clinton appellerte likevel tyngst til kvinner, i tillegg til unge velgere, immigranter og afroamerikanere, i sine innledende kommentarer i debatten.

(TV 2/NTB)